
Skovhornugle.
Natteliv på kysten
Skrevet af Solkysten
Der er mange forskellige former for natteliv på kysten. En af dem blev beskrevet i august-udgaven af Solkysten.Fuglene har også et natteliv - nogle af dem søger føde og partner i nattens mørke. De mest kendte er uglerne, og dem har vi en del af i Andalusien, hvor en række af Europas uglearter findes: stor hornugle, natugle, skovhornugle, kirkeugle, dværghornugle og som vintergæst mosehornugle.
Når vi sidder ude i de lune sensommeraftener kan vi allerede nu høre natuglehannens gennemtrængende hu-hu-huu og hunnen, der svarer med sit kiviik-skrig. Man kan faktisk få dem til at svare, hvis man prøver at efterligne deres kald. De er ofte nemme at se når de sidder højt oppe i toppen af en byggekran eller et andet højtliggende sted, hvorfra deres kald kan høres viden om. Når det ikke er alt for mørkt giver en god kikkert (8 x 40 eller 10 x 50) ganske gode muligheder for at se overraskende meget.
Natuglen kalder året rundt, men når de har unger om sommeren har de mere travlt med at finde føde til dem. I den periode skal man ikke komme for nær til deres rede. De kan blive temmelig aggressive og kan finde på at angribe mennesker for at jage dem væk fra reden.
Uden for redeområdet angriber de ikke. Et par meget kendte ugler i Danmark var natuglerne fra Hammel, der angreb så mange mennesker, at man til sidst desværre måtte aflive hannen.
Uglerne er i stand til at se i mørke - dog ikke totalt mørke - men sammenlignet med de fleste dagfugle har de flere lysfølsomme celler. I modsætning til hvad mange tror, ser de også udmærket i dagslys, men da de bruger natten til at jage, så sover de om dagen.
Uglerne er i mørke meget afhængige af at kunne opfange lyde for at lokalisere og fange deres bytte. Hornuglens ører sidder asymmetrisk på hver side af hovedet, og tidsintervallet mellem de to ørers lydopfattelse gør det muligt at lokalisere lydkilden med stor nøjagtighed.
De såkaldte horn har ikke forbindelse med ørerne. De bruges i parringsleg eller som advarselssignal.
De fleste uglers føde er for en stor dels vedkommende mus, som udgør to trediedele af den samlede føde. Desuden rotter, muldvarpe, småfugle, frøer, insekter og orme.
Om dagen forstyrres uglernes søvn ofte af småfugle, der har opdaget dem, og som hopper ophidset rundt og skælder ud. Ser man en flok fugle, der opfører sig således, er det ofte grundet en sovende ugle.
Jeg sluttede mit indlæg i august med at beklage mig over den spanske kultur, hvor man bruger dyr til forlystelse og underholdning - ofte meget plagsomt og med lemlæstelse og død til følge. Heldigvis er der ved at være en større forståelse for naturen og dyrene blandt de yngre, men det er en lang, sej kamp der skal føres af de unge.n
| Tilmeld nyhedsbrev | Version til udskrift · Send til en ven |

Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten
Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - September 2004
Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - September 2004
