SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
De spanske oliven - Costa del Sol - Spanien
Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk





































Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Der er mange forskellige typer af oliven i Spanien.
Der er mange forskellige typer af oliven i Spanien.
De spanske oliven
Når man kører igennem det spanske landskab,
skifter det, ligesom i de fleste andre lande, farve efter årstiderne.

Om foråret er det grønt og friskt og fuldt af blomstrende træer og buske. Sommeren bringer en dybere grøn farve med sig, og den brændende sol gør, at landskabet sidst på sæsonen bliver gyldent og varmt i farverne. En ting ændrer sig dog ikke markant: Det er farven på de allestedsnærværende oliventræer. På lang afstand kan man kende de stille, tætte, let krogede træer, der med rund hånd er drysset ud over landet.

Den gode koldpressede jomfruolivenolie
Oliven modner mellem november og februar, og da det kun er de modne og fuldstændig intakte frugter, der kan bruges til den bedste olivenolie, er det vigtigt, at frugten plukkes nænsomt, og at den bliver lavet til olie inden for 72 timer. For at lave en olie af den udmærkede kvalitet vi ofte bruger herhjemme, nemlig den koldpressede jomfruolivenolie, skal olivene presses. Men den allerbedste olie, som man i Spanien kalder for flor de aceite, ’oliens blomst’, laves uden at presse eller centrifugere frugterne. Her skal olien løbe fra ved egen kraft, når frugterne males til olivenpulp. Som du nok kan regne ud, produceres der kun en begrænset mængde af ’oliens blomst’. Men den koldpressede jomfruolivenolie, som de fleste af os kender og bruger, er også en aldeles glimrende olie.

Anvendelse
Du kan bruge olivenolie til stort set alt, også til at smøre i håret eller på huden for at give ekstra fugt. Men hvis vi holder os inden for den gastronomiske verden, er olien både god til stegning, til marinader, til at konservere i og til at spise på brød. Der er meget stor forskel på koldpresset jomfruolivenolie, for smagen afhænger af, hvilken type oliven der er blevet brugt til olien. Nogle typer olie har en mere interessant smag end andre, og dem bør man hovedsageligt bruge til at spise på brød eller i salater, hvor man virkelig kan smage olien.

De mere smagsneutrale olier kan man bruge til at stege i, da det er sjældent, at olien smager igennem. Som nævnt i opskriften på aïoli (Politikens bog om Tapas) er det her vigtigt at bruge en meget smagsneutral olivenolie, for ellers kan aïolien blive meget bitter. Der er nok nogle, der kan lide den bitre smag, men personligt kan jeg godt lide, at man også kan smage de andre ingredienser i aïolien. Det bedste er selvfølgelig at finde sine egne favoritter og så bruge dem til forskellige formål. Blot skal du huske på, at olien skal opbevares mørkt og helst bruges inden for et år, ellers bliver den til et kedeligt bekendtskab.

Afstemning

(17 stemmer)



Tilføj din kommentar
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven

Dine Spanien-kommentarer

Kom med dine kommentarer her eller forslag til ændringer

Navn


Kommentar


E-mail (Vil ikke blive gengivet på siden)


CAPTCHA ImageReload Image

Skriv ovenstående kode


Solkysten

Solkystens Golf Service


Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga