Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
En af de søde gader i Granada
En af de søde gader i Granada
Kongedømmet Granada
En tur til Granada forener det smukke med det behagelige og udgør en meget kulturel oplevelse
’Den, der ikke har set Granada, har intet set,’ siger et spansk ordsprog.

Granada er gennem århundreder blevet lovprist for sin skønhed og forjættede arabiske stemning. Intet andet sted i Spanien kommer den islamiske kultur så intens til udtryk som i Granadas legendariske seværdighed Alhambra – der var maurer-sultanernes skønne palads, og som i dag udgør verdens nok mest besøgte monument. Granada var det længst levende islamiske støttepunkt i Spanien. I begyndelsen var det et ubemærket, lille samfund, men under de næsten 800 år med maurisk styre udviklede byen sig til et kulturcenter, hvorom der stod stor respekt i hele den arabiske verden. På et tidspunkt havde den næsten 500.000 indbyggere.

Granada blev Nasride-dynastiets sidste bastion i Spanien. I 1237 blev Granada indtaget af Nasriden Mohammed den Første, og året efter kunne han indlemme Almeria og Málaga i sit nye rige, der fik Granada som sin hovedstad. Under Nasridernes 250-årige herredømme (Nasriderne er en maurisk herskerslægt) oplevede Granada en tid præget af økonomisk fremgang med den sidste og også den rigeste blomstringstid for islamisk kunst og kultur på spansk jord. Den sidste sultan, Boabdil, blev tvunget på flugt i 1492 af kongeparret Isabella og Ferdinand og måtte overgive den belejrede Granada uden kamp. Ferdinand og Isabella havde nået deres mål: at forene Spanien politisk. Granada blev med en række store repræsentationsbygninger et symbol på Reconquista (generobringen).


Catedralen
Granada ligger i udkanten af Rio Genils frugtbare lavland, hvor bifloden Darro skiller de to bjergtoppe Sacromonte og Albaicin fra Alhambra. Byen åbner sig ikke uden videre for den besøgende. Først lidt efter lidt opdager man byens mange smukke steder og belønnes rigeligt ved synet af de enkelte kvarterer – med de omgivende højdedrag og Sierra Nevadas sneklædte bjergtoppe i baggrunden, der skifter udseende i både dagens og årstidernes løb. Granadas Catedral blev bestilt af de katolske monarker, og i år 1523 begyndte arbejdet på kirken efter tegninger i gotisk stil af Enrique de Egas. Arbejdet videreførtes under renæssancemesteren Diego de Siloé, der udførte et af sine bedste arbejder i den platereske bodsport i nordfacaden.

Siloés mesterværk er udformningen af rummet i hovedkapellet, som Karl V havde udset til at skulle rumme de kongelige gravmæler. Derfor udformede Siloé rummet som et rundtempel med en kuppel over og forbandt den via rundbuer med koromgang og langhus. Også det omfattende billedarbejde er afstemt til opgaven. Vestfacaden er tegnet af barokkunstneren Alonso Cano, der er født i Granada.Capilla Real
De katolske Majestæter ønskede at blive begravet på det sted, hvor de havde fejret deres største triumf. Isabella gav derfor i året 1504 ordre til opførelsen af det Kongelige Kapel. Det skulle bygges direkte ved siden af Catedralen, der dengang var den tidligere moské. Opgaven blev overdraget til Enrique de Egas. Når man i dag træder ind i kapellet, falder blikket straks på det prægtige smedejernsgitter ind til koret. Det er skabt af Bartolonné de Jaen i 1518 og anses for et af de smukkeste rejas i hele Spanien. Det forgyldte gitter udsmykkes på begge sider af kongevåben, helgenfigurer og medaljoner. En trappe fører ned i krypten, hvor de døde ligger i blykister. Det er også værd at tage et kig ind i sakristiet med Dronning Isabellas enestående kunstsamling, der bl. a. omfatter malerier fra 1400-tallet, Isabellas krone og Ferdinands sværd.


Arabiske bade
Alcaiceria er navnet på det virvar af snævre gågader i kvarteret bag domkirken, der i ældre tid husede maurernes silkemarked. I dag er der småbutikker, der handler med antikviteter, kunstgenstande og souvenirs. Palacio Madraza, beliggende skråt over for Kapellet, er en maurisk perle fra begyndelsen af 1400-tallet. Bygningen tjente oprindeligt som islamisk universitet, og inden for kan man stadig se drypstenslofter såvel som den gamle bedeniche.


De arabiske bade med maurernes badehuse Banuelo henholdsvis Carrera del Darro ligger neden for Alhambra-højen og stammer fra 1000-tallet. Med deres hvælvede rum og stjerneformede ovenlysvinduer hører de til de bedst bevarede i Spanien. Læg særligt mærke til de romerske og vestgotiske kapitæler på søjlerne, der for størstedelens vedkommende stammer fra romerske og vestgotiske bygninger, til dels også fra Kalifalet i Cordobas tid.


Museum
Arkæologisk Museum holder til i det smukke renæssancepalads i Casa de Castril nr. 43 fra 1500-tallet. Museet har en fin samling fund, der beskriver over 6000 års Granada-historie – lige fra stenaldergrave, romerske skulpturer og vestgotiske stentavler til helt enestående mauriske instrumenter. I et hjørne af byen over for Alhambra ligger Andalusiens måske mest charmerende kvarter. Med sine stejle gyder og de gamle, hvide huse har det bevaret meget af den mauriske atmosfære. I 1200-tallet byggedes her den første fæstning, og på et tidspunkt fandtes her mere end 30 moskeer. En tur op til Mirador de San Nicolas om aftenen, når jasminerne dufter, er en skøn oplevelse. Udsigten over hustagenes labyrint og den store Alhambra, der gløder i solnedgangen, er ligeledes et betagende syn.

Tag turen tilbage til Plaza Nueva langs floden Rio Darro, hvor man bl. a. kan se et af de førnævnte arabiske bade, og hvor der er mulighed for at tage en forfriskning samt et måltid mad til rimelige penge.
Mølle.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven
Solkysten

Solkystens Golf Service


Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga