Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk





































Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
En af de mange smukke olivenlunde i Spanien
En af de mange smukke olivenlunde i Spanien
Oliven og olivenolie er sundt for helbredet
I de fleste danske køkkener har husmoderen en flaske olivenolie. Men det er kun i de færreste hjem, man også har frugten oliven.

Hvorfor denne forskel, når nu oliven er en virkelig sund frugt, som vi allesammen har så godt af?

Umiddelbart er svaret, at mange nordboer ikke bryder sig om smagen af oliven. At denne frugt alligevel findes i et dansk køkken i form af olie, som husmoderen både steger i og på mange andre måder bruger som tilsætning, hænger sikkert sammen med, at olivensmagen i sådanne tilfælde bliver en biting - eller et supplement, om man vil. Den bliver ikke hovedbestanddelen i dit smagsløg, men kommer ind fra sidelinien og giver madretten et ekstra pift.

I Andalusien findes millionvis af oliventræer, og oliven-avl er en stor indtægtskilde for de landmænd, der dyrker denne frugt. Først og fremmest spiser spanierne den selv, både i hjemmet og på enhver spansk bar. Dernæst er oliven blevet en enorm eksportartikel, som giver millionindkomster til Spanien. Skærer man en oliven over på langs, finder man indeni noget fast frugtkød, og længst inde sidder en rillet sten, som man ikke spiser. Den spyttes ud.

Oliven starter med et være lysegrøn og får en mørkere farve, efterhånden som frugten modnes. Jo mørkere den er, desto mere moden og fedtholdig er den. På mange spanske barer indkøber man frugten, når den er helt lysegrøn, for derefter at lade den ligge i en lage med soda, som siden skylles grundigt af, hvorefter tilsættes laurbærblade, fennikel eller hvidlød i lagen. Citron og kanel bruges ligeledes som tilsætningsstoffer. I realiteten kan man sige, at enhver bar har sin egen måde at fremkalde den endelige oliven-smag, og derfor oplever man tit og ofte, at oliven og oliven er mindst to forskellige ting - alt efter hvilken bar man går på.

Olivenolie er et produkt, der kunne skrives bøger om. Her gælder, som med frugten, at den tilsættes andre elementer som diverse krydderurter, citron etc. Selvom olivenolie er fedtholdig og tåler sammenligning med fedtholdigheden i modermælk, gør spanske hjerte-specialister opmærksom på, at eksempelvis blodpropper er et næsten ukendt fænomen i de områder, hvor der bruges mest olivenolie.

Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven
Solkysten

Solkystens Golf Service


Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga