SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
Turen går til Ronda - Costa del Sol - Spanien
Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Ronda er absolut turen værd. Meget smuk natur og udsigt.
Ronda er absolut turen værd. Meget smuk natur og udsigt.
Turen går til Ronda
Ronda er et af de mere spændende udflugtsmål på Costa del Sol. Her møder man andalusisk kultur og historie mere end noget andet sted i regionen. Og samtidigt oplever man en natur, der siger Spar 2 til det meste. Ha’ en god tur!

En tur til Ronda er en spændende oplevelse for alle sanser - både visuelt og kulturelt. Vejen op til Ronda er en af de smukkeste og mest varierende bjergruter, man kan opleve i Spanien. Turen går igennem de vildeste bjerglandskaber, og højt til vejrs på et stort klippemassiv, med Serrania de Ronda-bjergene udbredt foran sig, ligger Ronda. Allerede Rainer Maria Rilke (1875-1926), østrigsk digter, skildrede på fascinerende vis denne ’uforlignelige fremtoning bestående af en by stablet op på to klippemassiver’. En 160 meter dyb og op til 90 meter bred slugt ved navn Tajo over floden Guadalevin deler byen i den ældre mauriske bykerne La Ciudad og bydelen Mercadillo mod nord, der er anlagt af de kristne. Det er spændende at se, hvordan husene på begge sider af klipperne ligger helt ud til kanten af de lodrette klippevægge. Man kalder dem casas colgadad (hængende huse). Ronda kan, takket være sin uindtagelighed, se tilbage på en lang fascinerende historie. Ja, det er i området omkring Ronda, man har fundet nogle af de ældste spor af menneskelig beboelse i Europa.

De kan føres tilbage til ca. år 20.000 f. Kr., og de findes i Cueva de la Pileta ca. 30 km. fra Ronda. Ronda har været bebygget siden år 5000 f. Kr. – først af kelterne, der kaldte bebyggelsen for Arunda, siden af romerne og vestgoterne. I 700-tallet indtog maurerne byen og beholdt herredømmet helt op til 1485. Det var under de skiftende mauriske herredømmer, Ronda oplevede sin guldalder, efterladende mange spor, der stadig kan ses i Ciudad – den gamle bydel. I 1485 indtog Ferdinand II byen, der i de følgende år oplevede fred og økonomisk fremgang. Det resulterede i, at der i 1700-tallet blev igangsat et omfattende barokbyggeri. (I oldtiden var maurerne identisk med romernes betegnelse for beboerne i Nord-Afrikas Atlaslande, berberne. Og efter at denne del af Afrika omkring år 700 var blevet erobret af araberne, overførtes navnet til den af berbere og arabere bestående befolkning.)

Puento Nueva

Et af 1700-tallets mesterværker indenfor ingeniørkunsten er Rondas vartegn Puenta Nueva, der rejser sig på mægtige piller over Guadalevins slugt, og som således udgør broen mellem to bydele. Det akvæduktlignende bygningsværk har én nedre og tre øvre buer, hvorfra der er en pragtfuld udsigt mod Tajo-kløftens bund. I rummet over den høje midterbue indrettede man dengang et flugtsikkert fængsel, og herfra blev nationalistiske sympatisører skubbet i døden under den spanske borgerkrig (1936-39) – en tragisk begivenhed, som Ernest Hemingway skildrer i 'Hvem ringer klokkerne for?'

La Maestranza
Rondas nok mest berømte bygning er den historiske tyrefægtningsarena La Maestranza, der er en af de ældste, mest charmerende og traditionsrige i Spanien. Arenaen, der stammer fra 1785, omgives af arkaderækker i to etager med toscanske søjler og har plads til 5.000 mennesker. Her havde Hemingway sin egen loge. Arenaen ejes den dag i dag af Rondas Kongelige Ridderorden, hvis våben ses på gavlen over den barokke indgangs portal. De, der vil vide mere om Spaniens ældste arena, kan kigge ind i det lille museum, der bl.a. viser dragter og masser af tyrefægtningsminder. Her kan man også læse om Francisco Romero, hans søn Juan og sønnesøn Pedro, grundlæggerne til det legendariske tyrefægterdynasti, der opstillede de regler for tyrefægtning, der er gældende den dag i dag.

Casa del Rey Moro
Casa del Rey Moro er paladset, der daterer sig fra 1700-tallet, og som er bygget på fundamenterne til et palæ tilhørende en maurisk Taifa-konge. En trappe bag huset, der delvis er overdækket af hvælvinger, er hugget ud i klippen. Den fører ad 365 trin ned til floden og La Mina, en kilde i klipperne. Under kampene med de kristne måtte de kristne fanger hente vandet hele vejen op. Herfra stammer det spanske ordsprog "Gud bevare mig for Rondas vandkrukker". Fortsætter man fra Casa del Rey Moro ned ad den stejle vej, kommer man ned til Arco de Cristo – en maurisk port fra 1300-tallet. Og går man videre ned ad trappen, står man på den gamle mauriske bro, Puento Arabe, der er meget velbevaret med hesteskoformede buer, hvorfra er en skøn udsigt gennem kløften mod Puento Nuevo. For enden af broen ligger de arabiske bade – maurernes gamle badeanlæg, der kan føres tilbage til 1200 tallet.

Puerto de Almocabar
Puerto de Almocabar fra 1200- tallet var Rondas vigtigste byport. Det var herigennem, de kristne i 1485 indtog Ronda. Side om side ligger renæssancebyporten Puerta de Carlos og resterne af den gamle bymur. På den anden side af porten findes Santa Maria La Mayor – Rondas domkirke. Den blev opført i slutningen af 1400-tallet. Den domineres af det mægtige, kvadratiske klokketårn med en ottekantet tårnopsats gennembrudt af runde vinduer. I indgangspartiet kan man se en hvælvingsrest med geometriske båndmønstre og hesteskobuer, der stammer fra den gamle moskes mihrab fra slutningen af 1200-tallet.

Mølle.

Afstemning

(52 stemmer)Tilføj din kommentar
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven

Dine Spanien-kommentarer

Kom med dine kommentarer her eller forslag til ændringer

Navn


Kommentar


E-mail (Vil ikke blive gengivet på siden)


CAPTCHA ImageReload Image

Skriv ovenstående kode


Solkysten

Solkystens Golf Service


Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga