SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
SQL/DB Error -- [Table 'zafetrip_sydspanien.ArticleUserComments' doesn't exist]
Cádiz - i 1812 en kort periode spansk hovedstad... - Costa del Sol - Spanien
Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Cádiz - i 1812 en kort periode spansk hovedstad...
Byen har været besat af Karthagenienserne, romerne og maurerne. Efter generobringen blomstrede byen igen op med rigdommene fra den nye verden.

I 1587 plyndrede Sir Francis Drake havnen i det første af mange engelske angreb i kampen om verdenshandelen. Den 21 oktober 1805 tvang Admiral Nelson den forenede franskspanske flåde til kamp ved Trafalgar og ved sine geniale manøvrer vandt han en overvældende sejr. Nelson blev under slaget ramt af en geværkugle og døde kort efter at han havde fået melding om sejren. I Cádiz blev landets og Europas første liberale forfatning vedtaget i 1812 efter uafhængighedskrigen og byen blev i en kort periode landets hovedstad.

På opdagelse i Cádiz...
Vi starter fra vort hotel, Parador” Hotel Atlántico” der ligger på Avenida Duque de Nájera nr. 9, lige ud til Atlanterhavet. Udenfor hotellet går vi til venstre ind i Parque Genovés. Det første vi ser er en lille sø med en klippetop hvorfra vandfald vælter ned til glæde for både, ænder, gæs og de besøgende - en spændende park med mange forskellige gamle træer og med en pragtfuld udsigt over havet. Vi følger stierne og kommer ind i Jardines Carlos III, hvor alleens træer er klippet i fantasifulde snirkler og snoninger - her har gartnerne rigtigt fået lov til at muntre sig med formerne. For enden af Paseo De Carlos III ligger Iglesia del Carmen og endnu en park med gummitræer der er over l00 år gamle med vidunderlige forgrenede stammer, man føler sig helt i eventyrland med skønne fontæner, statuer og bænke med farvestrålende kakler i forskellige smukke mønstre. Spanierne forstår det, at indrette parker og alleer så folk elsker at hygge sig der.

Museo de Cádiz
På Plaza de Mina går vi på opdagelse i det tidligere franciskanerkloster, som nu rummer Museo de Cádiz. I museets underetage befi nder sig arkæologiske udstillinger, som følger Cádiz’ historie med bl.a. statuer af romerske ledere, f.eks. kejser Trajan og fønikiske stensarkofager. På etagen oven over ligger en af Andalusiens største kunstsamlinger, hvor der udstilles værker af bl.a. Murillo, Zurbaran og Rubens. Der vises også malerier af anerkendte moderne spanske malere. På øverste etage er der en stor samling dukker, der viser landsby fiesta’er overalt i Andalusien. Fra Museo de Cádiz fortsætter vi ned ad Calle Rosario til nr. 10-A hvor Oratorio de la Santa Cueva ligger. Udefra ligner det en helt almindelig bygning, men indenfor er det helt anderledes.

Oratorio de Santa Cueva
Oratorio de Santa Cueva (hellig hule) med de to kapeller, bodskapellet med den asketiske strenge indretning og nadverens sakramente er helt usædvanlige kulturmindesmærker inden for Spaniens kunsthistorie og de vigtigste værker fra Cádiz’ neoklassicisme. Alt indenfor - arkitektur, skulpturer, malerier, kunstværker og selv musikken svarer perfekt til det, stifteren havde i tankerne og alt er stadig, som det var, da det blev kreeret i det 1800 århundrede. Oratoriet er bygget med et enkelt kapel i underetagen og en lille kirke i overetagen. Den blev bygget i 1700 tallet af Torcuato Benjumeda. Kirken er opført over en elliptisk grundplan. Hovedalteret er placeret på ellipsens hovedakse, hvorfra den prægtige helligdom præsiderer med korintiske søjler lavet af sølv på indersiden og jaspis på ydersiden. Den ovale hvælving bliver båret af jaspissøjler. I hvælvingen skal man især lægge mærke til fem fresker. Tre af dem stammer fra Francisco de Goya - en af Spaniens mest berømte malere. De er malet i årene 1796 - 97 og anses for at være nogle af kunstnerens bedste religiøse billeder. De to andre er malet af Zacarías González Velázquez og José Camerón. Dette rum viser en rigdom af materialer, fantastiske pittoreske og skulpturelle dekorationer, man kan ikke undgå at følelserne bliver bevæget - man føler sig andægtig og sidder helt stille og nyder dette fantastiske rum til musik af Joseph Haydn. - En stor oplevelse. Det næste besøg gælder Oratorio de San Felipe Neri som vi finder ved at gå til Plaza de Palillero, herfra til højre ad Calle Nicaragua forbi Torre Tavira til Plaza San Felipe Neri.

Oratorio de San Felipe Neri
Et besøg i denne kirke der er opført i 1679- 1719, er især interessant af historiske grunde. Under uafhængighedskrigene var centralregeringen i 1810 flygtet til Cádiz, hvor den besluttede at indkalde Cortes, den middelalderlige stænderforsamling. I Kirkens Oratorie udstedtes den 19 marts 1812 den første liberale forfatning i Europa. I kirkens indre kan man ved alteret se billedet “Immaculada” (den ubesmittede undfangelse) af Murillo. Ved siden af kirken ligger Museo Munipal, hvor man kan finde interessante oplysninger og modeller om byens historie og det oprindelige udkast til Catedralen.

Mercado de Abastos
Nu går turen videre til noget helt andet, vi vil besøge et stort spændende marked “Mercado de Abastos”, der ligger lige i nærheden på Plaza Guerra Jiménez. Markedet er fantastisk, der er blomster, grønsager, kød og fisk - sikke et liv der udfolder sig her. Specielt fiskeafdelingen er eksotisk med et sandt eventyr af skaldyr, blæksprutter, hajer, tun og meget mere. Et dejligt afbrud i alt det kulturelle - der samtidig viser, at spanierne spiser utroligt meget fisk, grøntsager og frugt - det er måske en af de afgørende grunde til, at gennemsnitslevealderen i Spanien er højere en i Skandinavien. Lige i nærheden på Plaza de la Catedral ligger Catedral Nueva.


Sponsor links
Rejseoversigten - Spanien
Rejs-Med.dk til Spanien
Klikket.dk om Spanien
Billig-Flybillet.dk
Flybilletter til Spanien
Flyrejser - Andre lande
Ferieboligudlejning og ferie i Europa

Catedral Nueva
Byens domkirke hedder Nueva, fordi den er bygget på en ældre kirke. Denne enorme barok- og nyklassicistiske kirke er en af Spaniens største. Kuplen, der blev bygget i 1812- 38 af Juan Daura, er dækket med guldgule azulejos ( kakler), som på afstand ligner guld, der glimter i solen. Interiøret med tvillingeskibe og sidekapeller opdeles af monumentale piller med korintiske søjler. Mahogni-korstolene i hovedskibet stammer fra Cortuja de las Cuevas i Sevilla. Det er et besøg værd at gå ned i krypten, der er et meget spændende rum, hvor man bl.a. kan se graven over komponisten Manuel de Falla, der stammer fra Cádiz. Lige ved siden af Catedralen fi ndes et museum, der rummer alle domkirkens skatte, det må vi besøge.

Museo Catedralicio- Casa de la Contaduria
Alle domkirkens skatte opbevares i dette museum. Det er bygget i det 16. århundrede ovenpå et område af et gammel romersk teater fra det 1 århundrede f.Kr. Det er utroligt smukt renoveret, med spændende lysindfald - med nogle af de gamle mure stående råt op mod de nye hvide flader - det er svært at beskrive de spændende rum, de skal ses. Samlingen rummer bl.a juvelbesatte guld- og sølvmonstranser, malede træpaneler og en del fine malerier. Vort sidste besøg gælder Puerta de Tierra, der ligger ved indgangen til den gamle bydel. Vi følger havet ad Avenida Campo Sur.

Puerta de Tierra
Bag Plaza de la Constitución ligger Puerta de Tierra, den ene af de tre bevarede porte i byens befæstning fra 1500-1600 tallet. Ad denne port kommer man ind i Cádiz’ gamle bykerne, hvor vi har befundet os hele dagen. Marmortårnet er forsynet med skydeskår og runde hjørnetårne ved den øverste gesims. På høje søjler ved siden af hovedfacaden står byens to skytshelgener. Den hellige Servandus og Den hellige Germanus. Efter en hyggelig fiskemiddag og mange km gennem Cádiz vælger vi at tage en taxi tilbage til vort hotel, hvor bilen venter. Turen tilbage til Marbella tager ca. to en halv time. Det har været en forrygende tur med mange forskelligartede oplevelser - den kan vi godt anbefale.

Mølle...

Afstemning

(39 stemmer)Tilføj din kommentar
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven

Dine Spanien-kommentarer

Kom med dine kommentarer her eller forslag til ændringer

Navn


Kommentar


E-mail (Vil ikke blive gengivet på siden)


CAPTCHA ImageReload Image

Skriv ovenstående kode


Solkysten

Solkystens Golf Service


Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga