Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Traneflok over Hornborgasjøen.
Traneflok over Hornborgasjøen.
Vi slap med skrækken
Skrevet af Solkysten
I vinterens løb og i det tidlige forår var fuglenes forårstræk imødeset med stor bekymring.
Mange troede at Spanien ville blive ramt af mængder af fugle, der var ramt af fugleinfluenza. Heldigvis er det ikke blevet sådan. Spanien er et af de få lande, hvor der i skrivende stund ikke er fundet en eneste død fugl, der har haft fugleinfluenza.

Tranerne er nu fløjet fra Coto Doñana og er nået til en af de sidste rastepladser, Hornborgasjøen i Østergøtaland i Sverige. Før trækket over Østersøen raster de ofte ganske nær øen Rygen, og det havde givet en vis ængstelse hos mange, for netop i det område bev de første fund gjort af døde fugle i Nordeuropa, der var smittet med den farlige variant H5N1.

Ved Hornborgasjøen bliver der nu lagt foder ud til fuglene. I gamle dage var der kartoffelmarker, som tranerne opholdt sig på. Området er nu blevet afspærret for at give fuglene ro. I disse aprildage kommer der tusindvis af mennesker for at se skuespillet, når tranerne ankommer i store flokke og efter landing opfører deres tranedans, som er et storslået skuespil. Tranerne holder sammen i par livet igennem. Hver aften har man i området samlet ekskrementer op for at undersøge, om der skulle være tegn på fugleinfluenza, men heldigvis har man ikke fundet noget tegn på at det skulle være tilfældet.

Det har også vis sig, at fulge har overlevet fugleinfluenzaen, og mærkværdigvis har man ikke fundet en eneste død havørn. Havørnen har om vinteren et stort spisekammer i døde fugle ved vågerne i de isbelagte områder, og netop ved Oskarshamn, hvor man fandt troldænder, der var døde af fugleinfluenza, fik havørne deres føde. Muligvis har de opnået en resistens. Fugleinfluenza er jo ikke noget nyt - der er blot tale om forskellige varianter, og den sidste kunne altså smitte mennesker på samme måde som det skete under den såkaldte spanske syge i 1918.

I sidste nummer af “Solkysten” skrev jeg om tørken. Jeg havde lige sendt manus af sted på faxen, da det om aftenen begyndte at regne. Hvor jeg bor fik vi - og det var nogenlunde gennemsnittet - 100 mm nedbør. Nogen steder lidt mere, andre lidt mindre. Ikke så snart vi havde fået den regn, blev medierne fyldt med reportager om, hvor meget det havde hjulpet, og nu var sommeren reddet. Livet gik videre i sin vante gang, man begyndte igen at vande haver og fylde pools, men fra myndighedernes side glemte man blot at fortælle, hvorvidt restriktionerne er ophævet eller ej. De var umiddelbart inden regnen blevet forlænget til juni. Hvor jeg bor er der stadig restriktioner, men se om der er nogen der overholder dem! I påsken kom der omkring 15 mm, og selv om vi har fået den nedbør, så ligger vi lige på grænsen til det, som jeg vil betegne katastrofalt. Der bliver tæret på de sidste reserver overalt i det sydlige Spanien.
Hvis man går ind på Internettet på avissider m.m., så kan man læse at nu er der ingen grund til bekymring, sommeren er reddet på grund af den regn, vi har fået og der er kommet et par pct. mere i vandbeholdningen. Ser man på de spanske universiteters eller WWF’s hjemmesider, kan man konstatere at Spanien har et vandforbrug, der ligger så højt at man tærer på alle reserver. Man opgør antallet af ulovlige boringer til 510.000! Mange i ulovlige boligområder eller golfbaner, men den helt store synder i vandforbrug er det spanske landbrug, der tegner sig for 68 pct. af vandforbruget. For at producere et kilo majs bruger man 1000 liter vand! Hvis landmanden skulle betale den rigtige pris for vandet, så blev der ikke eksporteret meget frugt og grønt til Nordeuropa. Industrien bruger 19 pct., og de resterende 13 pct. går til befolkningen.

Man kan ikke ustraffet bruge løs af al den nedbør, der falder. Der skal være noget til naturen. Der skal være små søer, ikke bare opdæmmet til el- og vandforbrug. Der skal være kilder, bække og åer der løber til floder, der får lov til at have sine naturlige løb. Man kan ikke bare lægge det hele i beton. Det er synd for naturen, men det er også synd for de mennesker, der lever i dens omgivelser.

Gå ud og nyd fuglenes sang, og de der har en have - sørg for at de har vand. Det er de glade for, og lad os så håbe at vi, inden sommeren for alvor begynder, kan få dage med livgivende regn. Lad være med at surmule, hvis solen en dag ikke skinner.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Maj 2006
Solkysten - Maj 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga