Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Farverne i det andalusiske andskab er begyndt at krybe ind  i Ulla Uths abstrakte billedunivers
Farverne i det andalusiske andskab er begyndt at krybe ind i Ulla Uths abstrakte billedunivers
- Jeg bliver så let grebet
Skrevet af Solkysten
Kunstmaleren Ulla Uth er flyttet fra Fredericia til Coín med mand og to døtre -
og er faldet over nye, spændende motiver, der må udforskes på lærredet.
Fra familiens Uths nye hus i udkanten af Coín strækker det storslåede andalusiske landskab sig, giver farver og horisonter, der er så helt, helt anderledes end hjemme i det østlige Jylland. Det kunne nok få et kreativt menneske til at tænke "Det må jeg da male". Men selv om Ulla Uth, der er uddannet kunstmaler, indrømmer, at hun bliver påvirket af landskabet, er det nogle helt andre ting, der får hende til at kaste sig over maleredskaberne.

- Det er tit en detalje, en kontrast, som jeg bliver grebet af og må udforske. For eksempel konkylier. De særlige aftegninger, der er, når du går helt, helt tæt på konkylien synes jeg er vildt fascinerende. Intenst. De har en historie at fortælle, forklarer Ulla, mens den slanke hånd tegner usynlige linjer i luften.

Ser det store i detaljerne
Ulla sidder på sin terrasse ved det nye hus, som hun, manden Gert og døtrene Xenia på 13 og Xandra på 11 år lige er flyttet til, efter at de havde tilbragt det første trekvarte år af deres spanske liv på en forblæst bakketop udenfor Alhaurín de la Torre. Her stod et palmetræ. Et ganske almindeligt palmetræ, som der er millioner af i det sydlige Spanien. Men Ulla fik øje på barken og de særlige lodrette linier i netop det her palmetræ. Linjerne satte sig på hendes nethinde. Og de linjer måtte udforskes.

- Jeg er nødt til at skulle åbne mig helt, skal snuse til det, røre ved det - for at prøve at forstå den historie, det vil fortælle. Og når man går helt, helt tæt på, så er der nogle ting, der går igen - nogle farver og linjer. Så er palmestammer og konkylier slet ikke så forskellige endda, funderer Ulla og fortsætter:

- Folk har sagt om mine billeder, at de er meget nordiske i tonen. Men jeg kan mærke, at Andalusien er ved at krybe ind under huden på mig.

Carlsberg på kundelisten
Ulla blev født i Hedensted for omkring 40 år siden, men det var i Silkeborg, hun mødte sin Gert, der var reklamemand. De flyttede sammen til Fredericia, hvor Ulla underviste på den Kreative Skole og var med til at opbygge et stort grafisk værksted. Samtidig tog Ullas karriere fart med udstillinger rundt om i landet. Blandt de kunstneriske højdepunkter er en stor bestillingsopgave for Carlsberg, hvor hun skulle illustrere virksomhedens fire kerneværdier - og en udsmykningsopgave for Videnparken i Fredericia, hvor hun blandt andet lavede et stort maleri på 4 gange 1,5 meter.

- Ja, det trak tænder ud - jeg vil tro, at jeg arbejdede på den opgave i mindst fire måneder, smiler Ulla.

Spring ud i det!
Det var Gert, der fik udlængsel - men det tog ikke lang tid at få hele familien med på ideen.
- Vi er nok en meget tæt knyttet familie. Men samtidig er det noget med frihed - at turde vove sig ud, hvor vi ikke ved, om vi kan bunde. Vi er fælles om holdningen, at livet kan være fantastisk, og at man ikke bare skal gå og være små-utilfreds hele tiden men i stedet kaste sig ud i oplevelserne. Gør dog noget, understreger Ulla bestemt. Så tilføjer hun:

- Vi tænkte meget over, hvordan vi ville gribe det an. Gert kom herned sidste forår, og vi fulgte efter om sommeren. Og det har da været hårdt arbejde. Pigerne er startet i spansk skole, og selv om det virkelig er en god skole, så har det været et hårdt slid for dem. Men nu er de ved at være glade for at være der. De er harmoniske, har overskud og er så småt begyndt at få venner hernede - men selvfølgelig savner de stadig deres kammerater hjemme i Danmark.

Travlt med at male - og udstille
Også Ulla, der nu havde fuld fart på sin malerkarriere, måtte tænke sig grundigt om, inden hun flyttede sig selv 3.000 kilometer sydpå.

- Men på den anden side: Jeg har jo solgt malerier til både Norge, Sverige, Tyskland og Spanien, mens jeg boede i Danmark - og det kunne jeg vel også gøre fra Spanien, tænkte jeg. Og det ser ud til at holde stik. Jeg er i snit med på tre større maleriudstillinger om året og en række mindre - for eksempel har jeg lige udstillet i El Palacio de Ferias y Congresos i Málaga i forbindelse med en forbrugsmesse, forklarer Ulla og fortsætter:

- Mine billeder bliver jo solgt undervejs, så jeg er nødt til hele tiden at være i gang med at male, så jeg kan opfylde mine forpligtelser i forhold til gallerier og museer.

Lige nu er Ulla så småt ved at varme op til, at hun næste år skal udstille på en række kunstmuseer i USA - i Washington, Californien, Iowa og Minnesota. Samtidig har hun udstillinger i Danmark - og mon ikke man også vil kunne opleve hendes billeder rundt om i det sydspanske..?

Faldt for kontrasterne
Udenfor familien Uths hjem larmer en astmatisk asfaltbil, og fuglene i den tilgroede frugthave bidrager med begejstring til koncerten. I horisonten knejser et par bjergtinder. I haven har Ulla fundet nogle bælge. De har nogle meget interessante linjer...

- Her er energi og ro på én gang. Det er nogle af de kontraster, vi er faldet for ved regionen her. Rytmen. Og der er ikke det samme "filter" på, som hjemme i Danmark - folk heroppe i baglandet er mere direkte, og man oplever alting lidt mere stærkt.

Ulla Uth slår atter ud med hånden i sådan en "du ved, hvad jeg mener"-bevægelse. Jo, hun har ret, kunstneren fra Trekantsområdet: Andalusien kryber ind under huden på én...
Besøg Ulla Uths hjemmeside, www.ullauth.com

Naia Bang / Texthuset
Fotos: Poul Frey Skøtt

Har du en kommentar? Skriv til journalist naia@texthuset.dk


Døtrene Xandra og Xenia er så småt ved at falde til på deres nye, spanske skole  - og nyder at der er  pool-vejr i Andalusien.
Døtrene Xandra og Xenia er så småt ved at falde til på deres nye, spanske skole - og nyder at der er pool-vejr i Andalusien.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juni 2006
Solkysten - Juni 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga