Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Lev stærkt, dø ung - også et valg
Skrevet af Solkysten
"Av, mit knæ, av min hånd, av min tå," klagede en herre. Podagra'en havde slået til igen.
Han haltede og led. Når smerterne var så slemme, at han næsten ikke kunne gå, tog han en uge uden alkohol og skyllede sig igennem med masser af vand, vitaminer og sund kost.
Det var ikke første gang, vi traf hinanden.

For nogle år siden hjalp vi ham med at komme ned i vægt inden en operation. Da han var nervøs og vidste, der var større risiko for komplikationer ved overvægt, tog han sig sammen. Efter gode råd og behandlinger i klinikken smed han 12 kg. på tre måneder, hvad der gjorde ham stolt. Desuden følte han sig meget bedre tilpas bagefter.

I månederne efter operationen holdt han sig nogenlunde i skindet, og vægten blev liggende nede på et passende niveau - indtil rutinekontrollerne på hospitalet var overstået. Derefter blev han en smule rundere hver gang, vi mødte ham. De gamle livsstilsvaner kom snigende ind på ham.

Ved en anden lejlighed etablerede vi en større menage, der omfattede intensive behandlinger, stærk medicin, udrensning, urter, akupunktur, zoneterapi og endnu mere. Alt sammen med henblik på at "reparere" ham efter et særlig voldsomt anfald af podagra i kombination med et skadet knæ. Vi fik ham på benene på rekordtid, og herefter holdt han sig i en periode til et par øller om dagen og spiste fornuftigt.
Men så... lidt efter lidt...

Kort sagt, han kom og blev fixet, når han ikke selv kunne klare problemet længere med et par dages afholdenhed. Men bagefter tog den gamle livsstil fat igen. Han var typen, som var en vellidt og underholdende gæst ved alle fester, hyggede sig og nød disse højdepunkter i fulde drag - med hvad dertil hørte af våde varer og dejlig mad.

Vanens magt
De fleste trækker sig, forståeligt nok, "væk fra" smerter og sygdom. Har vi ondt, vil vi gerne have ondet væk. Når symptomerne er forsvundet, ofrer vi som regel ikke mere opmærksomhed på det, der skete. Ofte er der tilrettelagt nydelige programmer for kost og krop - måske ved vi udmærket selv, hvad der skal til - og på trods af dette, sker der "et eller andet" i dagligdagen, så kost- og kropsprogrammerne ikke holder.
Glemmer vi i vore gode stunder at fokusere på sundhed og raskhed, vil vi forståeligt nok opleve det samme fænomen igen og igen. Fokuserer vi derimod på, hvordan vi ønsker os vor sundhed, er der mulighed for at arbejde os hen mod den tilstand, som vi ønsker. Ofte er det ikke nok at have et ønske. Der må også vilje til at føre det ud i livet. Dertil kræves der en god portion handlekraft for at omsætte ønsket og viljen til praktiske daglige realiteter.

Det kan være en god ide at stille sig selv spørgsmålet: Hvordan vil din hverdag forme sig, når du opnår den sundhed og raskhed, du ønsker dig? Hvordan vil det føles og opleves, og hvordan vil du se ud? Dette giver tryghed og vished undervejs. Tryghed, arbejdsro og glæde kommer i takt med, at du ved - og i det små oplever - at du arbejder hen imod dit resultat, og at du med din indstilling til din egen sundhed gør en forskel.

Valg af livsstil
Trods hyppige podagra-anfald og tiltagende overvægt fortsatte vor klient sin livsstil. Flere gange talte vi om disse op- og nedture. Han havde indstillet sig på, at det hårde og intense liv sled på helbredet, men han ville hellere "leve stærkt og dø ung - end at gå glip af noget," som han udtrykte det. For ham var det væsentligste, at han hyggede sig, og han havde det godt med sit valg. Hans livsglæde og fornøjelighed medvirker i høj grad til et godt vækstmiljø både for ham selv og alle hans celler. Sagen havde tegnet anderledes, hvis han gik og var ked af det.

I stedet for at hive flere kostplaner frem eller henfalde til formaninger, gav vi ham en ekstra håndfuld vitaminer i ny og næ, når han havde brug for det. Han fik samtidig en ordentlig dosis god, opbyggende kost - der skulle nogle ordentlige herre-portioner til - for at løfte hans grundlæggende sundhedstilstand og give ham noget at stå imod med.

Somme tider foregår opbygningen langsomt og forsigtigt, men i dette tilfælde valgte vi altså den modsatte løsning. Vi accepterede hans valg af livsstil, og fik det bedste ud af de givne omstændigheder. Behandlingstilbuddene må naturligvis afstemmes efter patientens behov.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Inger Marie Haut, MSc. Nutrition, NLP Træner

Lægebrevkassen
Har læserne spørgsmål, kan de sendes direkte til: Pernille Knudtzon:
Alfonso XIII, nr. 2 Edif. Virgen del Carmen 4 º B, 29640 • Fuengirola.
Fax: 952 445 483 - E-mail: pernilleknudtzon@hotmail.com


Pernille Knudtzon
Pernille Knudtzon
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juni 2006
Solkysten - Juni 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga