Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Hver fjerde af os er allergiker
Skrevet af Solkysten
En af mine patienter kom ind og var rød i ansigtet, som han ikke havde været det tidligere.
Han havde ikke selv tænkt på det, men kom 14 dage senere og fortalte, at årsagen var vaskepulveret – han kunne ikke tåle det.

Flere og flere bliver ramt af allergi. I dag oplever næsten hver fjerde person at få allergiske symptomer i mindre eller større grad. Årsagerne til allergi menes blandt andet at ligge i vores livsstil – fødevarer, kosmetiske produkter, husstøvmider i hjemmet og påvirkning af de miljøer, som vi færdes i til daglig.

Ufarligt, men...
Allergi er noget man får, hvis kroppen pludselig opdager nogle stoffer, som den ikke bryder sig om. Det kan være ting, som ikke før har givet problemer, og som andre mennesker godt kan tåle. Pollen fra planternes frøspredning for eksempel. Eller vaskepulveret. Det er jo ikke noget, som på nogen måde skulle være farligt for vores krop, men alligevel begynder vores immunforsvar nogle gange at opfatte det som en potentiel indtrænger.

Pludselig begynder næsen at stoppe, øjnene klør, huden bliver rød og tårerne løber. Det kan svide i luftvejene, og du kan også få besvær med at trække vejret. Drejer det sig om noget, du har spist, kan svælget klø umanerligt meget.

Der findes mange forskellige typer allergi, men de fleste kan passes ind i tre kategorier:
• kontaktallergier
• levnedsmiddelallergi eller madallergi
• luftvejsallergi
De fire vigtigste urostiftere i luften er husstøvmider, pollen, kæledyrenes hudskæl og hår og sporer fra skimmelsvampe. Medicin (penicillin), parfumer og de mange tilsætningsstoffer kan også være ”urostiftere”.
Den passive rygning, som mange udsættes for, er alvorlig. Faktisk har børn en fordoblet risiko for at udvikle en overfølsomhedssygdom, hvis blot en af forældrene ryger.

Hvad sker der
Overfølsomhed indebærer, at kroppen danner modgift (antistof) rettet specifikt mod stoffer, som andre mennesker godt kan tåle. Udsættes man som allergiker for et af disse stoffer, kaldet allergener, går kroppens immunforsvar i kampberedskab: Hvide blodlegemer laver en modgift mod allergenet. Antistoffet sætter sig fast på overfladen af kroppens allergiceller. Nu er kroppen klar til at svare igen, når man næste gang udsættes for allergenet. Denne proces kaldes sensibilisering.

Selve overfølsomhedsreaktionen kommer frem hver gang, man udsættes for allergenet. Allergenet binder sig til antistofferne på allergicellernes overflade.

Denne sammenkobling medfører, at allergicellernes små lagre af de stoffer (blandt andet histamin), der fremkalder selve reaktionen, frigives til organismen.

Histaminet, som frigives, udvider blodkarrene, så slimhinderne hæver op, fordi væske siver ud i vævet. Det stimulerer også de slimproducerende kirtler i for eksempel næse- og luftveje (næsen løber). Sammen med histaminet frigives stoffer, der får muskulaturen i luftvejene til at trække sig sammen, så luftvejene forsnævres, og man får problemer med at ånde ud. Man får et astma-anfald. Histaminet er også årsag til de reaktioner, der giver den ubehagelige kløe.

Den bedste behandling er simpelthen at undgå de ting, som man ikke kan tåle. Den medicinske behandling, som kan være antihistamin eller steroider, kan dog afhjælpe mange ubehagelige symptomer, så man stort set kan leve et normalt liv.

Kontakt-allergi
Til slut et par ord om kontakt-allergi, som i virkeligheden ikke er en allergi, men en anden type overfølsomheds-reaktion. Den mest kendte er overfølsomhed mod nikkel i forskellige metallegeringer som lynlåse, smykker osv. Det kan vise sig ved kløe, udslet og små blærer.

Også i dette tilfælde er den bedste – og mest enkle – behandling at lade være med at bruge armbåndet, hvis det generer.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juni 2006
Solkysten - Juni 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga