Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk





































Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Behandling af slidgigt/bruskskader
Skrevet af Solkysten
Mere end 1 ud af 10 danskere lider af slidgigt.
Disse menneskers tilværelse er påvirket af kroniske smerter, reduceret aktivitetsniveau inklusive sportsaktivitet, nedsat social aktivitet, reduceret livskvalitet, dårlig nattesøvn samt stigende forbrug af smertestillende medicin.

Tidligere ville de ofte være tvunget til at leve med deres smerter og blot have reduceret deres fysiske formåen gradvist over år, men i de sidste 20 år er tilbudene til disse patienter steget betydeligt, fra det simple råd fra ens praktiserende læge om at tabe nogle kilo (eller adskillige) til det at en ortopædkirurg råder en til at få isat et kunstigt knæ!!

Imellem disse to yderligheder er der adskillige andre muligheder, både hvad angår konservativ behandling, det vil sige uden at foretage nogen form for operation, samt hvad angår muligheden for operativ behandling af slidgigt/bruskskader ofte kombineret med den konservative behandling af slidgigt/bruskskader.

Konservativ behandling
1. For at mindske belastningen af ens led, kan man bruge silikone-/geléindlæg i sine sko. Dette reducerer ens belastning med 5-10 pct. og medvirker samtidig til en mere smidig afvikling af gangen.

2. Varmebandage. Uanset man er bosiddende i Spanien, vil der i perioder være køligt, specielt i vinterhalvåret. Ved at bruge en almindelig knæbandage forhindrer man afkøling af leddet, hvilket igen medvirker til at leddet varmes lettere op, blodgennemstrømningen stiger og gnidningen i leddet nedsættes.

3. Cykling. Ved at cykle 30 minutter, 3 gange ugentligt, vil man kunne øge mængden af det smøremiddel som mennesker har i alle ægte led, også kaldet hyaluronsyre. Dette smøremiddel nedsætter gnidningen i leddet, og medvirker til at generne reduceres.

4. Glukosamin, chondroitinsulfat, MSM samt ingefær. Kombinationen af disse 4 produkter virker såkaldt synergistisk og medvirker til at reducere sliddet på den tilbageværende brusk, mindsker irritationen og smerterne i leddet.

Operativ behandling
Generelt bør man udsætte sig for så lidt kirurgi som muligt, forstået således at man ikke fordi man har pådraget sig en overfladisk bruskskade får isat et nyt kunstigt knæled!!

Som kirurg bør man såfremt en patient er generet af knæsmerter foretage så lille et indgreb som muligt.
1. Det vil sige at ved begyndende knæsmerter som har stået på i minimum seks mdr., kan man foretage en såkaldt "housecleaning" af leddet; hvorved man renser knæledskapslen for den ofte betydelige irritation som er opstået i forbindelse med overbelastning af knæet grundet tiltagende smerter. Samtidig laves eventuelle meniskskader og vigtigst af alt knæets brusk rettes til, alle flapper eller revner glattes/jævnes reducerende det fremtidige slid på brusken samtidig med at brusken får mulighed for at regenerere så optimalt som muligt.

2. Såfremt slidgigten/bruskskaderne i knæet er mere omfattende kan man foretage en såkaldt "mikrofrakturering" af knæet. Denne mikrofrakturering består i at man med en lille syl gennemborer det område hvor brusken er slidt i stykker og trænger ind igennem den "plade" som brusken var beliggende på. Dette gør at man når ind til den bløde bloddannende knogle inde i lårbenet. Denne del af knoglen, som laver vores blod, indeholder det man kender som stamceller, hvilket er celler som kan blive til alle former for celler, og i dette tilfælde medvirker stimulationen via en syl til at stamcellerne udvikler sig til brusklignende væv og beklæder det område af knoglen, hvor brusken var ødelagt/slidt af. Det grundlæggende i dannelsen af bruskvævet er at brusken generelt ikke har nogen form for blodforsyning, hvilket er baggrunden for at dens evne til at reparere sig selv er meget lille. Dette forhold ændres ved mikrofraktureringen, idet der nu dannes nyt brusklignende arvæv. Normalt vil mikrofraktureringen have en succesrate på op til 80 pct., afhængig af hvor bruskskaden er beliggende og omfanget af denne. Det brusklignende arvæv dannes i de efterfølgende seks-ni måneder efter operationen, som foretages som en såkaldt kikkertoperation.

3. Hvis omfanget af bruskskaderne er meget omfattende, og man ikke har opnået nogen form for smertereduktion ved hjælp af mikrofrakturering, kan patienten tilbydes en såkaldt brusktransplantation.
Brusktransplantationen går i al sin enkelthed ud på at man via en kikkertundersøgelse udtager et lille bruskstykke som dyrkes i et laboratorium i cirka fire uger. Dernæst har man fremdyrket mellem 10 og 20 millioner bruskceller som ved en åben operation kan indsættes i knæet. Ved indsættelsen af bruskcellerne indsprøjtes disse under en vandtæt membran som er syet fast i den omkringliggende brusk. Cellerne er således som vand under membranen og vil efter tre måneder være at sammenligne med gele, efter seks måneder bomuld, efter ni måneder som ost og slutteligt efter 12 måneder vil cirka 80 pct. have udviklet normal brusk.

Hvis patienterne fortsat har betydelige smerter og således ikke har kunnet regenerere deres brusk må man overveje hvorvidt tidspunktet for indsættelse af et kunstigt knæled ikke er kommet.

Den forskning, jeg laver i Danmark består i at man i et laboratorium laver bruskcellerne og sætter dem fast i en membran, som man dernæst kan fiksere svarende til hvor brusken er beskadiget. Denne membran med bruskceller svarer til hvordan brusktransplantationen så ud i gamle dage efter ni måneder, således har man altså reduceret behandlingstiden fra 12 til tre-fire måneder!!

Metoden forfines i øjeblikket ved fortsatte forsøg på Forskningscenter Foulum ved Viborg i Danmark hvor jeg cirka hver 6. uge opererer på geder. Forsøgene udføres i samarbejde med Overlæge, dr.med., Ph.D. Martin Lind, Aarhus Universitet og firmaerne Coloplast og Interface A/S. Sidstnævnte firma forestår allerede i dag dyrkningen af alle bruskceller til patienter som opereres med den traditionelle brusktransplantations metode (www.aci.dk) som kræver åben kirurgi.


Dr. Allan Larsen
Dr. Allan Larsen
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juni 2006
Solkysten - Juni 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga