Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
I Norge har kongeørnen fået ry for at være temmelig glubsk.
I Norge har kongeørnen fået ry for at være temmelig glubsk.
Endnu engang
Skrevet af Solkysten
Vi klarede os igennem endnu engang og fik regn, der var nok til at myndighederne kunne erklære at de forbud, der var sat i gang med hensyn til unødig brug af drikkevand, kan ophæves den 1. juni.
For dem det ikke er gået op for, at vi har haft vandingsforbud, skal jeg kort remse op at vi hele vinteren igennem har haft forbud mod havevanding, bilvask, flisevask m.m. Kort sagt - drikkevand var kun til brug i husholdningen.

Både i marts og april var jeg i den situation, at jeg lige havde sendt mit manuskript, hvor jeg omtalte tørken, af sted til redaktionen, da det begyndte at regne, og det var altså nok til at få de fleste til at ånde lettet op. I skrivende stund er det en gråvejrsdag, og der kommer en lille byge. Ellers har maj vist at der kan komme voldsomme regnmængder. På ganske kort tid faldt 172 mm, der desværre bragte død og ødelæggelse med sig. Det var i Alicante-området, hvor en tysk turist forsvandt i syndfloden og mængder af afgrøder blev ødelagt. I Sevilla fik man også store mængder, op mod 50 mm. På kysten var det mere spredt og kun omkring 15 mm.

Der har været et forbud med enorme bødetrusler. Jeg kunne godt lide at se en statistik over hvor mange bøder, der er delt ud. Her i området hvor jeg bor har man lukket øjne og ører og har brugt vand som sædvanlig. Tro mig - en dag bliver det alvor. Vi bor i et ormåde, hvor vi får længere og længere tørkeperioder og formodentlig også perioder med voldsomme, kortvarige regnvejr, men ikke nok til at klare det stadig stigende vandforbrug.

Som jeg skrev i sidste måned slap vi med skrækken med hensyn til fugleinfluenza, og vi har kunet konstatere at det var meget få fugle, der blev ramt i Europa. Alle restriktioner er stort set ophævet, og man kan nyde fuglelivet uden at skulle være nervøs for at komme i nærheden af en fugl. Overalt er der en stigende interesse for fugleliv, en interesse der nogle gange kan gå lidt over gevind. Opdager man en sjælden fugleart, som man ikke tidligere har sat kikkerten på, styrter man af gårde. Det er en tendens overalt i Europa, også i Spanien. Man sender sms og mails, og så er det ellers om at komme ud af døren i en fart. Man kører gerne fra København til Skagen med hastigheder, der hører til på en racerbane, for at opleve en sjælden fugl, og når man så kommer frem står der 300 mennesker med kikkerter og teleobjektiver, kun for at notere at man har set en sjælden fugl, man ikke før har set. Jeg spørger mig selv om det er naturglæde?

Netop Skagen er - som Tarifa her i Andalusien - et eldorado af sjældne fugle. Der ligger en god bid vand foran, hvis man vil videre, så det er et sted fuglene stopper op, og der er tid til at se dem.

Spanske gåsegribe er blandt de fugle, der er begyndt at søge nordpå. Den spanske bestand af gåsegrib er steget eksplosivt siden 1980, og det har resulteret i strejfende flokke på op til 18 fugle i Holland, og gribbeflokke i lande lige syd for Danmark er nærmest blevet en tilbagevendende forårs- og sommerbegivenhed. I Danmark har vi haft besøg i 1986 på Als og i 1985 ved Gjerrild.

Gåsegribben er en eminent flyver, der sejler på opvinde over højderygge og bjerge, som man kan se det mange steder i Andalusien, men de skal nok bruge en hel del mere energi for at flyve i lavlande som Holland og Danmark.

Fra Norge kommer der en meddelelse om at de norske kongeørne er særligt glubske. Renavlerne fik udbetalt 26,4 mio. norske kroner i erstatning fra staten for rensdyr, som de hævdede var blevet taget af rovdyr. Ikke færre end 2000 rener skulle være taget af kongeørne. Flest rener skal være dræbt af jærv, efterfulgt af los og kongeørn, mens bjørn og ulv kun har stået for en lille del af tabene. I mange tilfælde er det end ikke dokumenteret at et tab har fundet sted - ofte finder man ikke engang et kadaver.

Rovfuglekendere og biologer siger, at kongeørnen ret sjældent tager så store dyr som rensdyr, specielt ikke voksne og raske dyr, og at det er helt urealistisk at de 70-90 par kongeørne i Finmarken skulle have taget 2000 rensdyr på et år. En kongeørn kan maksimalt løfte fire-fem kg.

Noget tyder på at erstatningsordningen er en god forretning for samerne, men det kan sandlynligvis også tage trykket af illegale drab på kongeørne.

Kongeørne, som vi også kan se her i Andalusien, bliver ofte forvekslet med gribbe. Husk kikkert og en god fuglebog. God fornøjelse.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juni 2006
Solkysten - Juni 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga