Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
I strejke pga. overarbejde
Skrevet af Solkysten
Vi har modtaget følgende historie fra en af vore klienter, der for nylig var hjemme og se til sine forældre i Danmark:
Faderen var 84 år. Han sov meget i løbet af dagen, men dårligt om natten på trods af sovepillerne. Han havde kramper i benene, og han måtte flere gange op for at lade vandet, hvorefter det kneb med at falde i søvn igen. I øvrigt var han åndsfrisk, passede sin lille have og hjalp sin hustru med det daglige.
På et check-up besøg konstaterede lægen forhøjet blodsukker og bad ham ændre kosten, men det ønskede han ikke.

Hans blodprocent var også for lav, og han havde blod i afføringen. Familien så modstræbende til, at den ældre mand blev kaldt ind på sygehuset til undersøgelse af tarmen.
Ved kikkertundersøgelsen fandt lægen en stor polyp. Operationen gik fint. Det var en kræftknude, og der blev fjernet 30 cm tyktarm, men heldigvis havde kræften ikke spredt sig. Da patienten spurgte, om han skulle komme til kontrol, mente lægen, det ikke var nødvendigt. Han fik i øvrigt besked på, at han måtte spise, hvad han havde lyst til.

Og det gjorde han. Han spiste dagligt en halv mazarin-tærte, 10–12 småkager, bolsjer på stribe, chokolade i store mængder samt is, en stærk øl og halvanden liter sodavand. Efter hospitalsopholdet konstateredes snart det samme problem igen: for højt blodsukker.

To typer
Hos nogle er den søde tand mere udtalt end hos andre, og i de senere år er der stadig flere tilfælde af den form for sukkersyge, vi spiser og drikker os til.

Klager over træthed, tristhed, generel utilpashed, nedsat appetit, kløe og hyppige infektioner er alarmsignaler, der bør få os til at tænke på sukkersyge. Hertil kommer øget tørst og hyppige vandladninger. Er sukkerindholdet i blodet og urinen forhøjet, er der grund til at gå videre i undersøgelserne for sukkersyge.

Ved sukkersyge forbliver sukkeret i blodbanen og kommer ikke ind i cellerne. Specielt hjerne- og nervevæv, der har sukker som eneste energikilde, kommer derfor ud af trit. Funktionerne bliver langsommere, og der opstår træthed og irritabilitet.

Sukkeret er der stadig og flyder med blodstrømmen rundt. Det koncentreres i større og større mængder, og kan nå op på to, tre gange det normale niveau, før det udskilles i urinen.

Der findes to væsentlige former for sukkersyge:

Type 1 er den insulinkrævende type. Også kaldet ungdomsdiabetes, fordi den oftest starter i barne- eller teenagealderen. Bugspytkirtlen vil ikke producere hormonet insulin, der hjælper sukkeret ind i cellerne. Derfor er det nødvendigt at tilføre insulin som indsprøjtninger hele livet igennem.

Type 2 er den ikke-insulinkrævende type. Førhen hed den også gammelmands-sukkersyge, men i dag rammer den også mange børn, som får for meget sukker og fedt i kosten. Ved type 2 sukkersygen er der som regel tilstrækkeligt insulin til stede, men cellernes følsomhed overfor insulinet er nedsat. Populært sagt strejker de pga. overarbejde, for type 2 sukkersygen er noget, vi spiser og drikker os til.

Symptomerne er de samme som ved type 1, men behandlingen er forskellig. Type 2 sukkersyge behandles hovedsageligt med ændringer i kosten. Om nødvendigt gives tabletter, der øger cellernes følsomhed overfor insulin.

Hjernen er som nævnt afhængig af sukker. Pudsigt nok er den også det eneste organ, som er i stand til at sige nej til en ekstra is eller en stang wienerbrød, når vi har vænnet os til en tilværelse med for meget sukker!

Følgevirkninger
Vor ældre herre mente, han kunne spise, hvad han havde lyst til - hvilket kirurgen på hospitalet bekræftede. Hans grundholdning var, at det er lægens opgave at holde ham rask. Han kunne ”da bare få en pille for det med sukkeret”.

Når blodsukkeret reguleres, så det ligger normalt, kan vi leve et normalt liv. Der er blot det ved sukkersyge, at den trækker nogle kedelige følgevirkninger med sig: Åreforkalkning med øget risiko for blodpropper, forhøjet blodtryk, nyresygdom, nervebetændelse, nedsat følesans, synsnedsættelse og synstab. Hvis nyrerne svigter, kan det være nødvendigt at rense blodet med en dialyse-maskine, og er den helt udslidt, kan nyretransplantation komme på tale.

Jo tidligere sukkersygen rammer, jo tidligere opstår disse følgevirkninger. Der er virkelig livskvalitet at vinde ved at forebygge sukkersyge.

Helt afgørende er kostens sammensætning. Kigger vi på, hvad sukkersygepatienter spiser, skulle det være en let sag at blive lækkersulten af de bjerge af grøntsager, salater, evt. kød, æg og fisk, de fristes med.

Da familien og lægen i fællesskab havde forklaret den 84-årige sammenhængen med hans store sukkerforbrug og trætheden og de kraftige kramper i benene, indvilgede han i at ændre kosten.

Mere motion, vægttab og fuldgyldig kost er medicinen. Et allround vitamintilskud (især krom- og B-vitaminer) er med til at regulere blodsukkeret og fjerne trangen til sukker. Når hullet i den søde tand lukkes, kan cellerne begynde at fungere igen. De behøver ikke strejke pga. overarbejde med for meget sukker.

Artiklen er skrevet i samarbejde med IM Haut, Master of Science i Nutrition.

Lægebrevkassen
Har læserne spørgsmål, kan de sendes direkte til: Pernille Knudtzon:
Alfonso XIII, nr. 2 Edif. Virgen del Carmen 4 º B, 29640 • Fuengirola.
Fax: 952 445 483 - E-mail: pernilleknudtzon@hotmail.comPernille Knudtzon
Pernille Knudtzon
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juli 2006
Solkysten - Juli 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga