Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Lær at leve med forandringerne
Skrevet af Solkysten
Krop og følelser hænger sammen. Kroppen reagerer på dét, der sker inden i os.
Den afspejler vores personlighed, vore tanker og følelser: mavepine eller gelé i knæene, når vi er nervøse. Sygdom, når vi er overtrætte og udkørte. Hele vores kropsholdning og udstråling påvirkes af vores humør.

Desværre er vi sjældent tilstrækkeligt opmærksomme på vores krop. Vi har for ”travlt”, og det påvirker kontakten til os selv: Vi lukker øjnene for det, kroppen fortæller os, og vi får sværere ved at forstå kroppens signaler og dens behov for omsorg. Når vi bliver bevidste om os selv, får vi bedre overblik over de ressourcer, vi har. Vi bliver bedre til at udtrykke os, vi får mod til ærligt at vise, hvem vi er. Vi føler større selvværd, får mere energi og tør være mere spontane.

Det er vigtigt at kunne skabe balance mellem krop og bevidsthed i en almindelig og praktisk hverdag.
Med alderen sker der forandringer i det meste af kroppen, og mange af disse forandringer er uundgåelige. Vi kan lære at leve med forandringerne eller vi kan afhjælpe eller gøre en masse for at udskyde forandringerne.

At lære at leve med forandringerne, handler mest af alt om at acceptere forandringerne, og hvis de bliver for vanskelige at leve med kan vi gøre meget for at afhjælpe. Udskyde forandringerne handler om allerede tidligt og senere i livet at lytte til kroppen, motionere, undgå rygning og overdrevet alkoholforbrug og meget mere.

Hørelse og syn
Det er et faktum, at vore sanseorganer - især syn og hørelse – forringes med alderen.
Den slags forandringer kan behandles, og funktionen enten forbedres eller helt genskabes. Men selv om forandringer ikke helt kan afhjælpes, er det muligt at forbedre både syn og hørelse betydeligt.

Nedsat hørelse, som optræder med alderen, skyldes oftest, at hørecellerne i det indre øre dør. Som regel taber man først evnen til at høre de høje toner. Når hørelsen forringes i diskantområdet, er det næsten umuligt at høre, hvad folk siger, hvis der er støj i lokalet. Andre former for nedsat hørelse kan skyldes f.eks. en voksprop i øregangen, som let kan fjernes. Også otosclerose er en årsag til nedsat hørelse, der kan behandles.

Nedsat hørelse kan afhjælpes. Mange gange er det omgivelserne, der oplever hørenedsættelsen først – det er lidt for svært at tale med personen. Det er en god idé, hvis man har mistanke om en hørenedsættelse, at få testet sin hørelse – der kan være en enkel løsning eller der kan være en bagved liggende årsag.

Kun hver tyvende over 50 år har så godt syn, at vedkommende kan læse, spadsere og køre bil uden briller. De fleste over 65 lider af langsynethed - en tilstand, hvor linsen i øjet er blevet stiv og ikke så let kan bringe nærliggende objekter i fokus. Der er ingen mulighed for at forhindre alderens indflydelse på synet, men gå regelmæssigt til øjenlæge eller optiker og få synet kontrolleret. Briller kan kompensere for det nedsatte syn eller – hvilket er endnu vigtigere - en undersøgelse hos øjenlægen kan afsløre en bagvedliggende sygdom, der kan behandles, f.eks. grå eller grøn stær.

De andre sanser
Andre sanseorganer, der ofte forringes, når man bliver ældre, er smagssansen, lugtesansen, samt balancesansen. Bliv dog ikke urolig, hvis maden begynder at dufte og smage af mindre end den gjorde før. Dette påvirker ikke det almindelige velbefindende, så længe man fortsætter med at spise varieret og med måde. Ved at krydre maden lidt mere kan man kompensere for dette. Balancen er en lidt mere alvorlig sag, eftersom svimmelhed kan føre til faldskader.

Når man bliver ældre, kan følsomheden over for temperaturforandringer mindskes så meget, at man måske end ikke mærker en sænkning på 5°C. Dette er en af grundene til at ældre mennesker lettere rammes af nedsat kropstemperatur, og det er bedst, hvis ældre mennesker har et termometer hjemme, så de kan kontrollere den indendørs temperatur.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juli 2006
Solkysten - Juli 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga