Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Knæleddets hyppigste skade: menisk-skaden
Skrevet af Solkysten
Knæleddet er opbygget af forskellige strukturer; knogler, kapsel, muskler, brusk, ledbånd, korsbånd og menisker.
Meniskerne fungerer som knæets støddæmpere og står for 70 pct. af knæets belastning under gang eller løb.

Når man pådrager sig en knæskade vil dette ofte involvere en beskadigelse af knæets menisk(er).
Meniskskaden udløser smerter svarende til den side hvor den er beskadiget. Smerterne forværres ofte når underbenet drejes/knæet vrides som eksempelvis ved golfspil, ved gang på ujævnt terræn, samt ved forsøg på at gå i hug eller ligge på knæ. I nogen tilfælde vil knæet låse og patienten må lirke med knæet for at kunne strække det ud igen.

En beskadiget menisk kan nemt behandles med kikkertkirurgi (artroskopisk kirurgi) hvor man enten kan sætte menisken på plads igen ved hjælp af opløselige pile, eller den beskadigede del fjernes.

Normalt vil patienten kunne belaste knæet fuldt samme dag han eller hun er opereret og vil have genvundet sin normale funktion efter tre-seks uger afhængig af knæskadens omfang.

Der er stor forskel på den indvendige og udvendige menisk; den indvendige menisk er halvmåneformet og udgør mere end 90 pct. af alle meniskskader, den udvendige er rund.

Den indvendige menisk ligger i en form for skålformet leje, for den udvendige er det modsat.
Udformningen gør at det at beskadige den indvendige menisk medfører en let øget risiko for slidgigt afhængig af alder, vægt og knæets funktion forud for skaden, hvorimod en skade på den udvendige menisk oftest i løbet af få år medfører betydelig slidgigt.

Hvorfor heler nogle menisker og andre ikke?

Baggrunden for at nogle menisker heler og andre ikke gør det, skyldes to ting; meniskens blodforsyning og hvilken slags skade menisken har fået.

Blodforsyning
Den udvendige tredjedel af menisken har 100 pct. blodforsyning (kaldes rødt område). Dette betyder i praksis at alle skader på menisken i dette område med mulighed for at hele af sig selv, heler spontant. Det mellemste område har en blodforsyning på 65-70 pct. (kaldet rødt/hvidt område).

I dette område heler kun få beskadigede menisker spontant og som regel er det nødvendigt at operere disse patienter, enten med fiksation af menisken eller fjerne det ødelagte område.

Den indvendige tredjedel har reelt ingen blodforsyning (kaldet hvidt område) og alle skader i denne region skal opereres.

Den generelle mulighed for spontan heling er 40–60 pct. inden for de første seks uger, i dette tidsrum bør patienten undgå vrid og bøjning af knæet under vandret. Såfremt patienten har smerter og knæet eventuelt låser efter mere end seks uger bør han opereres via kikkertkirurgi.

Skadetyper
Dette bringer os til den anden årsag til at en beskadiget menisk enten heler spontant eller skal opereres.
Såfremt en meniskskade er lodret og i rødt eller rødt/hvidt område kan skaden fikseres med opløselige pile i forbindelse med en operation. Succesraten for dette er 70 pct. Hvis meniskskaden er vandret kan den ikke repareres/fikseres, da de to lag menisk glider henover hinanden, modsat den lodrette der presses sammen under belastning.

Den vandrette skade vil derfor skulle fjernes indtil kirurgen når frem til normalt meniskvæv.
Kirurgen vil altid forsøge at bevare så meget meniskvæv som muligt for at mindske risikoen for udvikling af slidgigt. Såfremt skaden kan repareres skal patienten bruge en bandage i to uger og undgå at bøje knæet til mere end vandret i otte uger. Dette skyldes at menisken bevæger sig fem-syv mm ud over kanten af skinnebenet når knæet bøjes mere end vandret. Dette er en af årsagerne til at knæet gør ondt når man har pådraget sig en meniskskade.

Baggrunden for at reparere menisken i stedet for blot at fjerne det ødelagte stykke skal ses i lyset af at jo mere menisk man har tilbage, des mere forebygger man udviklingen af slidgigt senere hen i livet.


Allan Larsen
Allan Larsen
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Juli 2006
Solkysten - Juli 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga