Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Usædvanligt besøg
Skrevet af Solkysten
En regnvejrsdag i juni i år sad jeg på en lille dansk café i La Cala de Mijas. Der kom nogle ganske kraftige byger, hvor det regnede skomagerdrenge.
Pludselig kom der et insekt flyvende ind i lokalet og det styrede lige hen mod mit bord, hvor der var en opsats med blå blomster. Insektet stod og svirrede som en kolibri foran en af blomsterne, stak sin lange snabel ned i blomsten for at suge nektar, men desværre for den var det blomster af plastik, og den fløj ud af døren igen på sin jagt efter nektar.

Insektet var en duehale. Navnet har den fået efter bagkroppen, der kan minde om halen på en due. I øvrigt er det kun få lande, der har givet den en populært navn - dens latinske navn er macroglossa stellatarum, og man kan finde billeder af den på internettet.

Man kan jo undre sig over hvordan et insekt, der kommer flyvende ned gennem en stille gade i La Cala, på en regnvejrsdag kan få øje på en tilsyneladende blomstrende buket inde i en restaurant, men af og til opfører insekter sig som tænkende væsener. Det skal jeg vende tilbage til.

Mange mennesker har sikkert set duehalen i deres haver. Det er et dagflyvende insekt, og de står svirrende i luften foran de blomster de suger nektar fra, på samme måde som kolibrier og med en hørlig summen under svireflugten. De kan “solbade” ved at stå svirrende foran en mur. I syden lever de hele året og kan få flere kuld larver, der er grønne eller brune, og larverne lever på snerre. Duehalen kan trække helt op i Norderuopa om foråret og sommeren, men det er sjældent at de overlever vinteren nord for Alperne.

At man kan få den tanke at insekter kan have en form for intelligens, kan denne lille historie give en ide om:

En sommer kom der hver dag en hveps (formodentlig fra vejhvepsefamilien, men jeg har ikke med sikkerhed konstateret dens navn) flyvende ind i min stue, ind af terrassedøren, hver dag det samme. Den forsvandt inde i stuen inden jeg fandt ud af hvor, og det gentog sig hver dag i længere tid. Altid den samme dør, og der var ikke noget med at den fløj galt mod et lukket vindue, som mange insekter ellers gør. Altid ind og ud af den samme døråbning. Den kunne flyve ventende uden for døren, hvis den ikke var åben, og så snart jeg åbnede - vips så fløj den ind.

Efter nogle ugers tid hændte det en dag, at den lå på gulvet da jeg kom hjem. Jeg blev ked af at jeg havde lukket den inde, tog den forsigtigt og bar den ud, hvor den efter nogen tid fløj afsted. Efter et par dage gentog den samme historie sig, og det fortsatte i en uges tid. Jeg blev da klar over, at det slet ikke var min ven, der var blevet lukket inde, men at det var nyudklækkede hvepse, der kravlede rundt i stuen. Så gik jagten ind på at finde ud af hvor de kom fra. Det viste sig at der var blevet bygget nogle meget kunstfærdige boer på væggen - ikke bare et, men flere var blevet forsynet med fine bopladser for en ny familie, et bo for hver ny efterkommer. Jeg spørger mig selv hvordan i alverden et insekt finder ud af at der er gode muligheder for at bygge bo inde i min stue, og for at det ikke skal være løgn, har historien gentaget sig i flere år, og nu den 15. juli i år var der igen en hveps på vej ind af den samme dør. Tro det eller ej - jeg synes det er fantastisk.

En anden historie - dog af de lidt mere triste, men den har også et menneske som hovedperson og skurk - er historien om Juan Antonio Roca, en af hovedpersonerne i den store svindel- og korruptionsskandale i Marbella. Denne mand havde i sit hjem et større zoologisk museum og en mindre dyrepark med eksotiske dyr. Hvordan i alverden kan det lade sig gøre i et land, der har underskrevet alverdens dokumenter om at beskytte dyrefauna i den tredje verden og ikke udføre eller importere dyr eller genstande fra dyr, der er på listen over udryddelsestruede dyr? Roca havde adskillige genstande, blandt andet elfenben. Det kan ikke være indført inden forbuddet trådte i kraft, for hans virke som storvildtjæger kan ikke have foregået i så mange år.

Hans hjem har været besøgt af politikere, jet-settere og den kulørte ugepresse, der har afbildet hans hjem. Hvor har skattevæsen og i denne sag toldvæsenet været? Det er ganske ufatteligt, at det har kunnet lade sig gøre, uden at der har været en vågen spansk person. Han har vel næppe kunnet betale hele toldvæsenet for at lukke øjnene.

Og så har der været San Fermin. Hver morgen har TV1 bragt turen igennem Pamplonas gader med hyggelig underlægningsmusik. Hvad man ikke bragte i TV1 (det kom på en anden kanal) var billeder af mænd, der stod og slog med kæppe og sparkede på en tyr, der var faldet og ikke kom hurtigt nok på benene. Det er ikke kultur - det er dyremishandling.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - August 2006
Solkysten - August 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga