Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Moderne skørbrug
Skrevet af Solkysten
Gennem en kollega, der ligesom jeg interesserer sig for den forebyggende side af det medicinske embede, hørte jeg følgende historie:
En ung mand først i 30’erne henvendte sig pga. tiltagende triste tanker, almen utilpashed, stress, koncentrationsbesvær og problemer med tandkødsbetændelse og løse tænder. Når han en sjælden gang fik en skramme i huden, var den lang tid om at hele. Han tabte store totter hår, øjnene var tit røde og trætte, ryggen værkede og musklerne var slappe. Hele dagen sad han lang og ranglet med hængemave foran computerskærmen, først på arbejdet og derefter i fritiden. Sport og motion havde han ikke dyrket siden skolealderen, og han fik kun frisk luft når han gik i supermarkedet for at købe færdigretter til mikroovnen, eller på den lokale grill for at skylle en pizza ned med halvanden liter cola. Frugt og grønt indgik ikke i menuen.

Det stod hurtigt klart, at han manglede C-vitamin og i øvrigt udviste alle symptomer på skørbug. En sygdom vi ellers kender fra sejlskibenes tid, hvor C-vitamin mangel medførte flere dødsfald blandt søfolkene end storme og forlis. At det drejede sig om en mangelsygdom anede man allerede i 1750, hvor det gik op for marinelægerne, at appelsin- eller citronsaft kunne modvirke og endda helbrede skørbug. Men først så sent som i 1933 blev anti-skørbug faktoren identificeret som C-vitamin eller askorbinsyre.

Skal tilføres
C-vitamin er et vandopløseligt vitamin, der er ganske enkelt opbygget. Det minder meget om druesukker, og mange dyrearter er i stand til at danne C-vitamin ud fra druesukkeret. Mennesket mangler et enkelt enzym for at kunne gøre det samme, og vi skal derfor have C-vitamin tilført i daglige doser på op til 1000 milligram. Større doser vil for de fleste medføre "løs" mave, men dertil må siges, at det kan lade sig gøre at træne sig op til større doser. Da C-vitaminet desuden er vandopløseligt, kan større doser i form af tabletter eller pulver medføre risiko for stendannelser i galde- og urinveje. Skal kroppen have et ”boost” med C-vitamin, er det bedste intravenøs tilførsel. Denne behandling er meget brugt til f.eks. cancer-patienter, ved alvorlige mangelsymptomer, kredsløbsforstyrrelser eller ophobning af tungmetaller og giftstoffer i kroppen. Afhængig af patientens robusthed kan der gives 25, 50 eller endda 100 gram dagligt i perioder.
I naturen er planteprodukter den vigtigste kilde til C-vitamin. Citroner, grapefrugt, lime og appelsin er særligt righoldige, ligesom hyben, solbær og jordbær. Hvidkål, grønkål, spinat, rosenkål, sølvbeder, brokkoli, tomater og peberfrugter er også værdifulde kilder, hvortil kommer grønne spirer af bønner, hvedekim, linser, lucerne eller sennepsfrø.

Sammen med folinsyre er C-vitamin det mest skrøbelige eller sårbare af alle vitaminer, da det hurtigt inaktiveres af luftens ilt, ved lyspåvirkning, opvarmning eller kogning.

Derfor indeholder færdigretter og dåsemad ikke ret meget C-vitamin. Lader vi grøntsagerne ligge længe i vandet eller koger dem for længe, trækker C-vitaminerne også ud. Den bedste måde at bevare dem er ved dampning under låg, i en trykkoger eller simpelthen ved at spise grøntsagerne rå.

Hjælper på meget
C-vitamin er først og fremmest en stærk anti-oxidant, dvs. det forbinder sig let med andre stoffer. Herved uskadeliggøres frie radikaler og andre toksiner.

C-vitamin indgår i dannelsen af kroppens binde- og støttevæv. Bindevæv er det væv, der binder alle vore organer, muskler og knogler sammen. Mangler vi et spændstigt bindevæv, bliver musklerne slappe, vommen hænger, huden bliver slatten og blodårerne skøre. C-vitamin holder også blodårerne spændstige og forebygger derved åreforkalkning.

Uden C-vitamin kan vi ikke optage jern. I tyndtarmen hjælper C-vitamin jernet ind i kroppen og sørger for at jerndepoterne i leveren fyldes op. Har vi blodmangel pga. jernmangel, bør vi således også tænke på at tilføre C-vitamin. Desuden stimulerer det immunforsvaret, beskytter mod infektioner og får huden til at hele hurtigere.

Selvom C-vitamin er vandopløseligt, hjælper det til ved omsætningen af fedtstoffer i kroppen. Det er med til at regulere kolesterolindholdet i blodet og dannelsen af vore binyrebarkhormoner, såsom cortisol og kønshormoner. Desuden gør C-vitamin blodet ”tyndere” og holder det flydende ved at modvirke blodpladernes tilbøjelighed til at klumpe sig sammen.

Symptomerne ved C-vitaminmangel er præcis som vor unge mand beskrev dem: Smerter i led og muskler, svag muskulatur og ledbånd, skør og slap hud med små blødninger, hårtab, betændte gummer og løse tænder, blodudtrædninger, åreforkalkning, depression og træthed.

Tandlæge anede uråd
Den unge mand blev af min kollega straks sent til tandlæge for at blive behandlet, og tandlægen var noget overrasket over det forfaldne tandsæt. Det var lige før, han anbefalede patienten at få trukket alle tænderne ud.

Besøget hos tandlægen fik ham til at ændre sin livsstil. Det var såmænd ikke manglende intelligens, der havde fået ham ud en så alvorlig mangeltilstand, men snarere dovenskab og forkærlighed for de lette løsninger. Udsigten til at skulle gå med gebis som 30-årig fik ham til at vågne op. Han begyndte at købe varieret kost med frugt og grønt, tog sig en cykeltur og gik en aftentur inden sengetid. I starten fik han næsten ”børnedoser” af vitaminer (ved nærmere eftersyn kom det ikke som en overraskelse, at han også savnede andre vitaminer end C-vitamin), for kroppen skulle vænne sig til at optage og omsætte dem.
Hans ihærdighed ser ud til at bære frugt, for i skrivende stund arbejder tandlægen på at renovere tandsættet, så han undgår gebisset.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Inger Marie Haut, MS i Nutrition.

Lægebrevkassen
Har læserne spørgsmål, kan de sendes direkte til: Pernille Knudtzon:
Alfonso XIII, nr. 2 Edif. Virgen del Carmen 4 º B, 29640 • Fuengirola.
Fax: 952 445 483 - E-mail: pernilleknudtzon@hotmail.comPernille Knudtzon
Pernille Knudtzon
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - August 2006
Solkysten - August 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga