Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Lyd og hørelse
Skrevet af Solkysten
I Spanien er der lyde alle vegne hvor der er mennesker. Selv i en parkeringskælder.
Og lydisolering er ikke hyppigt anvendt. Vi hører et eller andet hele tiden, men hvad er lyd egentlig?
Lyd kan fysisk set beskrives som svingninger i luftens molekyler. Lyden bevæger sig som usynlige bølger i luften og kan have forskellig svingningstal alt efter hvilken lyd, der er tale om. Bølgerne måles i antal svingninger pr. sekund (Hertz). Dybe toner har få svingninger - det normale øre kan opfatte svingninger helt ned til ca. 16 Hertz. Høje toner har mange svingninger, som et normalt øre kan opfatte op til ca. 16.000 Hertz. Lydens styrke, dvs. hvor kraftig lyden er, måles i decibel (dB). Den svageste lyd, det gennemsnitlige normale øre kan opfatte, er lige over 0 dB, mens 120 dB er så kraftig en lyd, at den kan beskadige øret.

Høresansen
Vores evne til at opfatte lyd er tæt forbundet med det indre øres bearbejdning og omsætning af lydens svingninger til små elektriske signaler. Lyden opfanges af vores ydre øre og fortsætter igennem øregangen og videre gennem mellemørets små knogler - hammer, ambolt og stigbøjle, til øresneglen, hvorfra lyden videresendes via hørenerven op til de auditive områder i hjernen. Når vi siger, at vi hører lyd, er der inden da foregået en forfinet og kompliceret omsætning af luftens svingninger til elektriske signaler i vores sanseorgan, øret, som efterfølgende opfattes som lyd i hjernen.

Høresansen er et signalsystem, der gør os i stand til at opfatte, hvad der sker i omgivelserne, og som gør, at vi kan rette vores opmærksomhed mod en given lydkilde. Hørelse gør os ligeledes i stand til at retningsbestemme og lokalisere lyde i omgivelserne samt at kunne udskille og opfatte elementer af lyde i en omverden med mange forskellige lyde. Sammen med synssansen er høresansen fjernsanser, mens smag, duft og berøring er nærsanser.

Høresansen har stor betydning i forhold til at udvikle talesprog. Det er ved at opfatte andres tale, at man selv lærer at tale. Hørelsen er derfor af stor betydning for vores evne til og mulighed for at kunne kommunikere ved hjælp af tale. Undersøgelser har vist, at et foster kan høre lyd i svangerskabets femte og sjette måned. Primært er det nok moderens pulsslag og andre kropslyde, der høres, men også moderens stemme og udefra kommende lyde formodes at kunne fornemmes. Det nyfødte barns hørelse udvikles yderligere, indtil det er ca. to år gammelt. I starten reagerer barnet primært på den menneskelige stemme og viser reaktioner på at lytte, når der er lyde i omgivelserne. Det smiler og drejer hovedet efter moderens stemme. Også tonefald og rytme lærer barnet at kende på dette tidspunkt.

Lydoverfølsomhed
Hvis lyd (især kraftige eller skarpe lyde) generelt opleves som en plage eller måske decideret smerte, taler man om lydoverfølsomhed. I det moderne samfunds støjende verden, er denne overfølsomhed et voksende problem.

Med alderen bliver de fleste mennesker mere følsomme overfor lyd. Dette synes især at gælde mennesker med nedsat hørelse. Sagt på en anden måde: Det område, hvor du kan høre og finder lyd behagelig er indsnævret. Svage lyde høres ikke, mens kraftige lyde generer.

Lydoverfølsomhed kan være meget generende og kan i lighed med tinnitus give koncentrationsbesvær, træthed, stress og/eller søvnbesvær. Nogen egentlig behandling findes ikke, men mange kan med psykologisk hjælp lære at leve med følsomheden. Samtidig er det selvfølgelig en hjælp, hvis du undgår støjende miljøer og informerer dine omgivelser om problemet.

Er du høreapparatbruger og lydoverfølsom, skal du have et apparat, der kan indstilles, så kraftige lyde bliver dæmpet.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - August 2006
Solkysten - August 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga