Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Knæleddets korsbånd
Skrevet af Solkysten
Når en patient pådrager sig et traume mod knæleddet kan dette få voldsomme følger.
Knæleddet består af to knogler; lårben og skinneben, men for at bevæge og stabilisere leddet er det omgivet af muskler, ledbånd, sener, samt stabiliseret indvendigt ved hjælp af menisker og korsbånd.
Sidstnævnte består af forreste og bagerste korsbånd, hvor det bagerste næsten aldrig springes, hvorimod det forreste korsbånd kan springe selv ved mindre traumer hvor knæet vrides.

Patienter med et overrevet forreste korsbånd vil opleve gener i form af løshed, fornemmelsen af at knæet forsvinder under dem under gang/løb, forværret når de skifter retning, hævelse af knæet, specielt efter belastning, nedsat aktivitetsniveau med påvirket livskvalitet til følge samt øget risiko for slidgigt grundet løsheden.

Behandlingen af et overrevet forreste korsbånd kan være dels konservativ, det vil sige kun træning af knæet, dels operation med rekonstruktion af det overrevne korsbånd.

Generelt bør man altid forsøge at genoptræne muskulaturen omkring knæet før endelig stillingtagen til hvorvidt patienten bør opereres.

Cirka 40 pct. af alle patienter vil kunne undgå operation ved at gennemføre et tre-måneders træningsprogram med træning tre gange ugentligt.

Såfremt patienten ikke har effekt af træningen og har behov for operation kan det nye korsbånd laves på forskellige måder.

Siden starten af 90’erne har man brugt et stykke af knæskallen og den tilhæftede sene som ender på skinnebenet som ”graft” det vil sige det stykke sene som bliver til det nye korsbånd inde i knæet; denne metode har været brugt specielt til fodbold- og håndboldspillere på højt niveau for at give så stabilt et korsbånd som muligt.

Til patienter med knæliggende arbejde har denne operation ikke været mulig da det er umuligt at ligge på knæ grundet smerter fra stedet hvor ”graften” er udtaget. Disse patienter bliver derfor opereret med to sener som udtages fra indvendig side af låret, kaldet en ”hamstrings graft”.

Sidstnævnte giver ingen gener ved knæliggende arbejde, og udgør nu mere end 60 pct. af alle korsbåndsoperationer. Problemet med sene-rekonstruktionen har hidtil været at den ikke var så stabil som knogle-rekonstruktionen fra knæskallen. Som regel måtte patienterne ikke støtte/belaste de første tre uger efter operationen, og resultatet blev som hovedregel et korsbånd som var en smule løsere end de korsbånd som var lavet med knogle-rekonstruktion.

Alt dette blev der vendt op og ned på i 2004/2005 da vi fik muligheden for at bruge en ny fiksationsmetode til sene-rekonstruktionen. Metoden kaldes EZ-Loc og er tre gange stærkere end den tidligere kendte fiksation til sener, samtidig er den halvanden gange stærkere end fiksationen af knogle-rekonstruktionen.

Som hovedregel har alle korsbånds opererede patienter skulle vente 9-12 måneder med at dyrke sport igen, ovennævnte metode med EZ-Loc reducerer genoptræningsperioden til fire måneder, hvilket har betydning både for aktive sportsfolk og for patienter, som kan vende tilbage til knæbelastende arbejde tidligere end før og uden gener fra knæskallen.

Generelt vil man skulle træne knæet i en tre-måneders periode efter en rekonstruktion af det forreste korsbånd, enten via fysioterapeut eller i et motionscenter under vejledning.

Succesraten efter en rekonstruktion af korsbåndet ligger på omkring 95 pct. De patienter som oplever et mindre godt resultat, er ofte patienter med betydelig slidgigt, hvor smerterne fra slidgigt vedbliver med at generer patienten. Ved at rekonstruere korsbåndet har man dog kunnet begrænse slidgigtens udvikling i noget omfang, samtidig med at en eventuel bruskoperation vil kunne udføres med betydelig større succes.

Er patienten ikke indstillet på operation efter endt træningsperiode, men fortsat generet af løsheden kan denne til dels afhjælpes af en skinne/bandage som støtter knæet.


Allan Larsen
Allan Larsen
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - August 2006
Solkysten - August 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga