Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Organisme II.
Organisme II.
Samlet splittet virkelighed
Skrevet af Solkysten
Den opdelte overflade har en samlet dybde på op til to en halv cm, og ofte er der store huller i strukturen, så man kan se en del af væggen bag billedet inde i selve billedet. Forvirrende for mange, skuffende og skræmmende for nogle.
”Når man kan male så virtuost, hvorfor i alverden så ødelægge det hele med alle de opdelinger?” spurgte en besøgende i Københavns Galleri Henrik Kampmann, hvor Lars Physant for tre år siden havde den første udstilling med sine nye billeder malet på reliefstrukturer.

- Hvis jeg havde været til stede, ville jeg sandsynligvis som en pavlovsk refleks have smidt, hvad jeg havde i hænderne for at hjælpe malerierne med at fortælle hvorfor. Men som altid ville jeg først have sagt, at svaret allerede hænger på væggen og siger sig selv, samt at det at tale om billeder er lidt som at spise suppe med en gaffel eller lede efter mørket med en lommelygte, siger Lars Physant, dansk kunstmaler bosat i Barcelona, som i dagene 30. september til 11. november udstiller på Galería Krabbe i Frigiliana.

”Realidad dividida unida” er udstillingens spanske titel, eller på dansk: ”Samlet splittet virkelighed”. En titel der lige så vel kan referere til krydsfinerskabelonerne på væggen som til den virkelighed de forsøger at indfange. En blanding af lys og tid og rum - mange dimensioner - men den samme virkelighed.

To nøgler
- Der har været to nøgleoplevelser i mit kunstneriske liv. Den første havde jeg som fem- seksårig hvor jeg fandt ud af at min far var i stand til at tegne tingene ”så de lignede”. Det var rent trylleri for mig, og jeg tiggede og bad ham om nye tegninger som jeg selv kunne kopiere. Den anden nøgleoplevelse havde jeg i teenageårene, hvor jeg opdagede den ikke-naturalistiske kunst og forstod, den kunne betage sindet lige så meget som naturalismen. Den korsvej når mange billedkunstnere til, hvorefter de træffer et valg. Men for mit vedkommende opstod der en drøm om at forene de to oplevelser i samme værk, fortæller Lars Physant.

Trods bedre vidende har han også opfundet et ord til sin stil: introspektiv naturalisme. Et langt og klodset udtryk, indrømmer han selv - men det dækker simpelthen over kombinationen af klassisk og moderne kunst. Han siger:

- Jeg elsker maleriet, og jeg tror på maleriet. Jeg tror, der stadig kan males meget nyt og bedre, både i et abstrakt og i et realistisk udtryk og specielt i mødet mellem dem. Maleriet kan give meget, som f.eks. video og installation aldrig kan give, uanset hvad de ganske mange og indflydelsesrige, der dømmer specielt realistisk maleri forbi og overstået, siger.

Det spanske lys
I starten af 1996 flyttede Lars Physant til Barcelona for at starte en ungkarletilværelse helliget arbejdet. Ungkarletilværelsen varede 40 dage efter mødet med Silvia, men arbejdsmæssigt er det blevet til nogle yderst frugtbare år på femtesalen i den gamle patricierejendom i byens centrum, hvor sydens stærke sol kan finde vej over storbyens tage ind i hans atelier.

- Middelhavsområdet har en kultur som gør det muligt for mig at leve et bedre liv, og forhåbentlig være et bedre menneske og en bedre kunstner. Den første gang, jeg kom, var det en meget stærk oplevelse for mig at opdage, at lyset aldrig bliver borte. Det er slet ikke temperaturen, der skræmmer mig i Danmark, men det manglende lys i vinterhalvåret, der tvinger mig til at køre på et meget lavere energiniveau, siger Lars Physant.

I slutningen af september kan Costa del Sols indbyggere stifte bekendtskab med en af Danmarks mest omtalte billedkunstnere på udstillingen i Frigiliana. Bl.a. ambassadør Niels Pultz vil være til stede ved åbningen.

pod.

Har du en kommentar til artiklen? Skriv til journalist per-ole@solkysten.net


Lysrejse II.
Lysrejse II.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - September 2006
Solkysten - September 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga