Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Når solen har brug for hjælp
Skrevet af Solkysten
”Det værker i benene, jeg har kramper om natten, og blot jeg går tur, gør det ondt i muskler og led,” klagede en ellers frisk mand i 50’erne.
Han havde været gartner i mange år og måtte gå på pension pga. ulidelige muskelsmerter. Da han kom hos os, var han undersøgt i alle ender og kanter. Alt var angiveligt ”normalt” – bortset fra, at det var det altså ikke.

Det viste sig, at i hans unge dage havde han manglet B12 vitamin. Det havde han glemt alt om, da han flyttede til udlandet. Nu afslørede blodprøverne, at hans B-vitaminer var katastrofalt lave. En intensiv behandling hjalp en del. Han kunne genoptage sine elskede vandreture i naturen, men efter et år klagede han stadig over muskelsmerter. Immunforsvaret kneb det også med. Om vinteren havde han flere langvarige hals- og bihulebetændelser.

Han gik en del ude og fik efter omstændighederne rigeligt med solens stråler, men pga. de vedvarende klager tog vi alligevel en D-vitamin blodprøve på ham. Tallene var vældig lave. Mens vi endnu ventede på resultatet af prøven, brækkede han faktisk en knogle i foden under en fredelig gåtur!

Overraskende
D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin. 90 pct. af D-vitamin dannes i huden, når den udsættes for solens ultraviolette stråler. Herudover får vi D-vitamin fra kosten.

Dannelsen af D-vitamin i huden afhænger af sollysets intensitet. I Danmark dannes der således ikke D-vitamin i vinterperioden fra oktober til marts, og lys fra solarier kan ikke erstatte solen. Desuden danner ældre over 65 langt mindre D-vitamin i huden end yngre, ligesom mørk hud, tøjet og solbeskyttelsescreme nedsætter dannelsen.

Men det er overraskende at finde D-vitamin mangel hos flere solnydere med skandinavisk teint her under den spanske sol.

Knogleskørhed
D-vitamin øger optagelsen af kalk fra tarmen og har betydning for, at kalken aflejres i skelettet. Sammen med hormoner fra biskjoldbruskkirtlen regulerer D-vitaminet opbygningen af knogler og tænder. D-vitamin sørger også for at holde på kalken i kroppen, så den ikke udskilles i nyrerne. Ved kalkmangel bliver knoglerne bløde og skøre. Vi ser det hos ældre som osteoporose, hvor knoglerne lettere brækker.
Knogleskørhed er en snigende kalkmangel og udtynding af knogler, som også påvirkes af både østrogener og androgener. Derfor er det særligt vigtigt at kvinder og mænd i overgangsalderen får tilstrækkeligt D-vitamin og kalk. Ved alvorlig D-vitamin mangel er der kraftige og dybe knoglesmerter. Tilstanden kaldes engelsk syge eller rakitis.

D-vitamin indgår også i muskel- og nervefunktioner. Et af de tidligst optrædende symptomer ved vitamin D-mangel er svage og diffuse muskelklager og en snigende træthed. Der kan desuden ses tendens til muskelkramper, snurren eller nedsat følesans i hænder eller fødder. Først ret sent i forløbet vil patienten klage over nedsat muskelkraft.

Udover de klassiske knogle- og muskelpåvirkninger viser nyere undersøgelser, at D-vitamin regulerer en række vitale funktioner i cellerne, herunder cellernes vækst og deling. Dette giver D-vitamin en rolle i behandling af cancer.

D-vitamin er tillige nødvendigt for at immunsystemet ikke overreagerer og begynder at bekæmpe og ødelægge kroppens egne celler, således som det sker i de autoimmune sygdomme, blandt andet type 1 diabetes. Den meget høje forekomst af type 1 diabetes i Skandinavien er kædet sammen med manglen på dagslys – og dermed D-vitamin.

Sjældent nok i kosten
Det er kun ganske få kostemner, der indeholder meget D-vitamin. Det gælder specielt fed fisk (laks, ørred, sild, ansjos, ål, hellefisk og helleflynder). Torskelevertran er godt, men torsk hjælper ikke. I mindre grad findes D-vitamin i kød og æg, men alt i alt er det svært at få nok gennem maden. Personer, der ikke får sollys nok, er derfor særligt udsatte.

På baggrund af ovennævnte kan det anbefales at omlægge kosten, så den indeholder fed fisk et par gange om ugen. Et par glas skummetmælk om dagen eller ost sørger for kalken, der også kan gives som kalktablet-tilskud.

Det er vigtigt at spise D-vitaminerne og kalken til et fuldgyldigt måltid, hvori der er den nødvendige fedt for at optage vitaminet. Mange har glæde af at tage levertran eller levertran-kapsler om vinteren for at styrke immunforsvaret og de vitale cellefunktioner.

Er det herudover nødvendigt med direkte tilskud, er doseringen af D-vitamin individuel. Da vitaminet er fedtopløseligt, er det vigtigt ikke at give for store doser, da ophobning (i sjældne tilfælde forgiftning) er mulig.

Langsom bedring
Vor patient fik indsprøjtninger med D-vitaminer i store doser sammen med kalktilskud, da hans blodværdier lå så lavt. Fisk var hans livret, og derfor var han ikke svær at overtale til at spise flere laks og sardiner. I skrivende stund har han fået tre injektioner med en måneds mellemrum og mærker en tydelig fremgang i muskelstyrken.

Ved fedtopløselige vitaminer sker forandringerne ganske langsomt, men ledsmerterne er aftagende sammen med kramperne i benene. Foden er helet, og han er langsomt begyndt at gå sine ture igen – i solskinnet!

Artiklen er skrevet i samarbejde med Inger Marie Haut, Master of Science in Nutrition.

Lægebrevkassen
Har læserne spørgsmål, kan de sendes direkte til: Pernille Knudtzon:
Alfonso XIII, nr. 2 Edif. Virgen del Carmen 4 º B, 29640 • Fuengirola.
Fax: 952 445 483 - E-mail: pernilleknudtzon@hotmail.com
Pernille Knudtzon
Pernille Knudtzon
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - September 2006
Solkysten - September 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga