Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Jeg kan ikke huske ...
Skrevet af Solkysten
Vi kender det allesammen komme snigende. Vi kan ikke huske, hvad ”han” hedder, eller hvad det var, vi ville hente i køkkenet.
Er det demens, begyndende demens eller mangel på fokusering?

Demens er latin og betyder "uden sjæl". Ved demenssygdom nedbrydes hjernecellerne. Det kan medføre hukommelsesforstyrrelser, forvirring, personlighedsforandringer og påvirke evnen til at kontrollere sine følelser.

Diagnosen demens medfører, at man kommer ind i en helt ny begrebsverden. Der findes mange fordomme og forudindfattede meninger om sygdommen. Uanset om man er pårørende eller patient, har man glæde af øget indsigt i sygdommen, og forståelse for den.

Der findes i øvrigt mange forskellige demenssygdomme. Den hyppigste, Alzheimers sygdom, rammer ca. halvdelen af de demente. Den næsthyppigste er vaskulær demens. Andre eksempler er frontallapsdemens, alkoholdemens og demens i forbindelse med Parkinsons sygdom.

Tre stadier
Alzheimers sygdom er den mest almindelige form for demens. I Danmark er der 60-70.000 demente, og risikoen stiger med alderen. Demenssygdommen kan deles op i tre forskellige stadier afhængig af sværhedsgraden.

Den mindst omfattende er "mild demens". Patienten har nedsat funktionsevne, men kan klare sig hjemme. I den milde form kan patienten vise ligegyldighed, være uinteresseret i nye ting og have svært ved at træffe beslutninger og planlægge. Patienten kan også blive langsom i opfattelsen, glemme ord, tabe "den røde tråd" og have svært ved at huske, hvad der skete for lidt siden. De milde symptomer er måske ikke særligt synlige. Patienten forsøger at dække over dem, da de opleves generende.

Næste trin betegnes "middelsvær demens". Patienten har behov for en vis hjælp til at klare hverdagen. Ved "svær demens" (tredje trin) er der behov for pleje og opsyn døgnet rundt.

Ved middelsvær til svær Alzheimers glemmer patienten, hvad der lige er sket. Døgnrytmen og orienteringen i et ellers velkendt miljø går tabt, patienten glemmer navnene på familie og venner, får syns- og hørehallucinationer og kan glemme at vaske sig eller spise. Patienten bliver derfor mere og mere afhængig af de pårørende.

Behandling
Behandlingen af demens kan opdeles i den ikke-medicinske og den medicinske del.

De ikke-medicinske tiltag består for en stor del i at informere om sygdommen, forskellige sociale tiltag og hjælpeforanstaltninger. Valget af ikke-medicinsk behandling er afhængigt af den enkeltes sygdom og sociale forhold. Den ikke-medicinske behandling kan være til gavn i hele forløbet, f.eks. kan det være en god idé med aflastning af de pårørende. Nogle symptomer, f.eks. uro, kan til tider udløses af forhold i omgivelserne og kan derfor ”behandles” ved at ændre på forholdene.

Nogle patienter vil opleve en tydelig forbedring ved medicinsk behandling, mens effekten hos andre viser sig ved at deres tilstand stabiliseres, eller ved at symptomerne ikke udvikler sig så hurtigt.

I de tilfælde, hvor man ikke får det bedre af den medicinske behandling, men hvor ens tilstand stabiliserer sig, kan det være svært umiddelbart at se virkningen. Her vil virkningen af medicinen først kunne ses, hvis man holder pause med behandlingen.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - September 2006
Solkysten - September 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga