Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Tanker i august
Skrevet af Solkysten
Da juni måned var ved at være slut, kom der i pressen alamerende oplysninger om at vi ville blive ramt af en hedebølge i juli måned med temperaturer på 40° eller mere på Costa del Sol.
Heldigvis slog den langtidsprognose ikke til. Der kom enkelte dage, hvor temperaturen var et godt stykke over de 30°, men vi fik også adskillige dage med skyet eller overskyet vejr, og endda dage med mere eller mindre kraftige byger, så man for en gangs skyld nåede op på det, man kalder for normal nedbør, der for Málagas vedkommende er to mm, som regel i forbindelse med torden. Det var netop i en tordebyge, det meste af regnen kom. I øvrigt kunne man visse dage se regnstriber oppe mod skyerne, men en regn der aldrig kom ned til jorden - den fordampede inden den nåede så langt. I spansk tv viser man ofte disse gadetermometre, der viser temperaturen - dem skal man nu ikke stole på, for de viser ofte adskillige grader for meget.

Rekordtemperaturen på over 40° kom den første dag i august, hvor der ved observatoriet i Málaga blev målt 40,7°. Det er værd at bemærke, at den samme dag var højeste temperatur i Fuengirola 34,1° - en gansk stor forskel på så lille en afstand, noget man kan konstatere når man kører i bil med termometer. De fleste biltermometre er temmelig pålidelige så længe man kører, eller hvis bilen står i skygge.

I det indre af Andalusien er det jo ikke ualmindeligt med temperaturr en god bid over de 40°, og man kan undre sig over, at man ikke her i Europa bruger det, man i USA kalder “Heat Index”, en metode der blev beskrevet første gang i 1979, og som man nu bruger overalt i USA for at advare specielt den udearbejdende befolkning samt ældre og børn. Heat Index (eller varmeindex om man vil) er en kombination af temperatur og luftfugtighed. Vi kender jo alle til hvor ubehageligt det kan være når man siger det er lummert, måske på vej til torden og med høj luftfugtighed, men de færreste tænker nok over at det kan få dramatiske følger at færdes i høje temperaturer, selvom vi ved at mange ældre mennesker døde som følge af varmen i store dele af Europa for et par år siden.

Ved en temperatur på 35° og en luftfugtighed på 45 er Heat Index’et på 38,8°, og stiger luftfugtigheden til 65 svarer det til en temperatur på 47,6°. Så er det ikke underligt at mange kan få det ret ubethageligt, og her hjælper en kold øl altså ikke. Der skal vand til - masser af det - for at have det nogenlunde behageligt.
Heat Index’et kan man finde på Internettet, hvor man kan se udregningerne. Man kan også købe specielle små lommetermometre, der kan udregne et Heat Index. De er ofte forsynet med en vindmåler, og det er ganske interessant at se, hvor hurtigt Heat Index’et falder når der kommer et frisk vindpust, så man kan se vindkølingseffekten, den såkaldte “wind chill”.

I Spanien og det meste af Europa er vi hidtil sluppet godt fra fugleinfluenzaen. Desværre har der været enkelte tilfælde, hvor store besætninger måtte aflives, men når man tænker på den frygt der var i foråret for at det skulle betyde tab af ikke alene fugle- men også menneskeliv, så er vi sluppet nådigt. Nu begynder efterårstrækket, og der vil nok være en del nervøsitet hos visse, men tag det nu bare roligt. Det har vist sig at smitte ikke kan overføres via fugleekskrementer, men kun via spytafsondring, og det kommer nok kun de færreste ud for.

Nyt på udforskningen af fugleinfluenzaens veje er, at man i Mongoliet i sommerens løb har forsynet en række større fugle med satellitsendere for at følge deres ruter og for at se om de slår sig ned for at holde hvil i områder med tamfjerkræ. Risikoen for at vilde fugle smitter de tamme er nok uendelig ringe - det er nok den anden vej, fra fjerkræ til vilde fugle, der er mest sandsynlig.

Blandt august måneds triste nyheder i Spanien er de omfattende skovbrande i Galicien, de fleste påsatte - helt kynisk i spekulationsøjemed eller i nabostridigheder. Fire mennesker har mistet livet, mængder af dyr er omkommet i flammerne, og store naturområder er ødelagt. I skrivende stund har politiet anholdt 31 personer. Man må håbe på at de skyldige bliver idømt harde straffe.

I de kommende måneder foregår de store fugletræk fra det sydlige Andalusien. Tag turen derned og oplev det. Det kan være en pragtfuld oplevelse, og man forstår det nu bedre når man ser det i virkeligheden end på tv-skærmen: Dette ufattelige træk, der foregår hvert forår og efterår.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - September 2006
Solkysten - September 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga