Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Ledbetændelse – artritis
Skrevet af Solkysten
Ledbetændelse også kaldet artritis bliver ofte puttet ind under massebetegnelsen gigt. Artritis betyder egentlig inflammation af leddene.
Oftest tænker vi i to retninger ved artritis nemlig osteoartritis også kaldet slidgigt eller rheumatoid artritis, der står for kronisk leddegigt. Begge kan de medføre store skavanker og ubehag.

Artritis er desværre en meget hyppig forekommende lidelse, der især rammer mennesker efter 60–64 års alderen.

Efterhånden, som vi ældes, mindskes evnen til at genopbygge og vedligeholde en normal bruskstruktur. Aktiviteten af vigtige enzymer mindskes, det naturlige vandindhold formindskes, og leddene bliver mere udsatte og tilbøjelige til at blive ødelagte. Desuden kommer der ofte med alderen en høj produktion af autoimmune faktorer, der destruerer ledbrusk og andet væv i kroppen. Selvom slidgigt og leddegigt er to vidt forskellige lidelser, har de inflammation som fællesnævner.

Kosten
For at forebygge disse lidelser der, som nævnt, har en tilbøjelighed til at komme med alderen, er det af stor betydning, at kost og eventuelle kosttilskud er bedst mulige for den enkelte person. Det har nemlig vist sig, at visse kostrestriktioner kan hjælpe med at blokere de inflammationer, der sker ved nedbrydningen af ledbrusken. Nogle få relativt simple ændringer i kostmønstret kan ofte give et forbavsende godt resultat.

Nogle af de fødeemner, der kan være godt at mindske, er bl.a. kød især rødt kød, indmad og æggeblomme. Undgå hurtige kulhydrater f.eks. appelsinjuicen om morgenen samt hvidt brød, pasta og ris - især riskager. Nogle særlige gode fødemidler er fede fisk, gerne laks, mad med havre samt masser af frisk frugt og grønsager. Brug godt med hørfrøolie, oliven og olivenolie og gerne en masse nødder bl.a. peanuts. I stedet for meget kød kan f.eks. med stor fordel bruges proteiner fra valle, der findes f.eks. i produktet Whey. For nogle mennesker kan det dog være nødvendigt med større radikale ændringer, men i så tilfælde er det bedst at alliere sig med en kostekspert, da en sådan omlægning ellers kan være svær at følge.

Kosttilskud
En megen beskeden plante som brændenælde kan være til stor hjælp. Den må meget gerne bruges gennem længere tid i form af brændenældete, der kan drikkes slurkvis gennem dagen. Det har i kliniske forsøg vist sig at brændenælde øger urinsyreudskillesen. Kan du ikke lide teen, kan brændenælde også fås i kapselform.

SAMe er et andet middel dannet af methionine. SAMe har utrolig mange dejlige virkninger, idet den bl.a. bekæmper frie radikaler, og hjælper på ledsmerter. Der har været gjort mange undersøgelser med SAMe. Bl.a har mange mennesker med knæproblemer været glade for SAMe.

Ingefær har i århundrede været brugt i ayurvedisk medicin til lindring af gigtsmerter. Vesten har taget ingefæren til sig, og det findes fra mange forskellige firmaer og i forskellige variationer f.eks. Zingiberin kapsler med ren ingefær, eller med henholdsvis avokadoolie og fiskeolie.

I mange tilfælde er glukosamin et virksomt tilskud. glukosamintilskud er bedst kendt i sulfatform, men også med HCI kan den være yderst virksom. Glukosamin er udvundet af rygskjolde fra krabber. Det kan vare en-otte uger før effekten af glukosamin kan mærkes. Glukosaminen hjælper til at genopbygge ledbrusken. Så hvis du har taget glukosamin gennem længere tid og ønsker at holde en pause, holder virkningen gerne et stykke tid efter ophør med midlet.

Chondroitin er en stor bestanddel af ledbrusken. Ligesom glukosamin hjælper den til at genopbygge ledbrusk. De to midler kan ofte med stor glæde tages sammen, og findes sammen i kapelsform f.eks. glukosamin, chondroitin og MSM. Chondroitin findes alene i produktet Chondro-Lenk. Der berettes om mange, der har fået lindret deres smerter og er blevet bedre til at bevæge sig.

MSM, der er ren sulfur, har vist sig at have utrolig mange gode virkninger, bl.a. til at reducere inflammationer, virke smertestillende, hjælpe blodomløbet m.m. MSM kan tages alene eller sammen med f.eks. glukosamin og chondroitin.

Grønlæbet muslingeolie, der findes i produktet Nivelamin, produceret af den finske læge Dr. Matti Tolonen, har også vist sig at være til stor hjælp både til opbygning af ledbrusk og som smertelindring.
Omega 3 olier fra fiskeolie hjælper til at undertrykke inflammationer og give større bevægelighed i leddene. Omega 3 kan også tages som hørfrøolie, der også findes i kapselform. Olier med Omega 3, enten som fiskeolie eller hørfrøolie, kan tages i doser efter behov og ofte med stor fordel kombineres med hybenpulver, der er en bioflavonoid med mange gode virkninger både på led, men også immunforsvar og kredsløb.

Af andre midler, der kan bringe smertelindring er pilebark og curcurmin. Sidstnævnte har antiinflammatorisk virkning og synes at kunne hjælpe med at undertrykke autoimmun aktivitet samt mindske destruktion af væv. Begge nævnte midler fås enten alene i kapselform eller i kombination med andre midler f.eks. i Glucosamine HCI.

Ønsker du en hurtigere smertelindrende virkning, kan det være en meget god ide at supplere kosttilskuddene med at smøre de udsatte led med en creme, der indeholder nogle af de ovenstående komponenter f.eks. MSM creme m.fl.

Som det fremgår af ovenstående, er der utallige muligheder for lindring af artritis. Det kan være lidt svært, men det er vigtigt at finde lige den kombination, der passer bedst til ens behov. Det kan evt. være godt at søge sagkyndig vejledning. Husk altid at supplere diverse kombinationer med en base af antioxidanter.


Gurkemeje også kaldet curcuma
Gurkemeje er en meget smuk og gul plante, hvis medicinske virkning i de senere år er blevet mere og mere kendt og værdsat. Undersøgelser har bekræftet, at den er god til lindring af mange forskellige lidelser bl.a. til lever og fordøjelse. I både kinesisk og indisk medicin bruges den som et middel mod gulsot. Curcuma hjælper endvidere til at sænke kolesterolindholdet. Den er betændelseshæmmende, bekæmpe inflammationer og er efterhånden tilsat adskillige produkter til behandling af artritis, selvom den ikke er smertelindrende.

Ifølge nogen forskning skulle den betændelseshæmmende virkning endda være kraftigere end hydrocortison. Den er en antioxidant, måske endda med stærkere virkning end E-vitamin, og hjælper også til at forhindre blodkoagulation.

Omkring cancer bliver der i øjeblikket forsket meget i curcumas virkning og mulighed for forebyggelse.
Curcurma kan også bruges udvortes specielt mod psoriasis og fodsvamp, samt andre svampelidelser.

På hitlisten er i øjeblikket resveratrol
Resveratrol er en af bestanddelene i rødvin, i skallen på blå druer, jordnødder, hindbær samt rød druesaft. Indholdet af resveratrol er ca. syv mg. pr. liter rødvin.

I laboratorieforsøg har det vist sig at resveratrol indeholder stoffer, der forhindrer opbygningen af blodpropper. Vil du vide mere om dette særdeles interessante middel kan du klikke på www.helsenyt.com eller www.knowledgeofhealth.com med Bill Sardi, der har en masse veldokumenterede artikler.
Resveratrol er en naturlig antioxidant, der beskytter mod frie radikaler. Der er store forventninger til resveratrol i både forebyggelse og behandling af forskellige former for kræft og hjertelidelser.
Der er også stor interesse for, hvorvidt den evt. kan lindre Alzheimer.

Gigt og vejr
Min mor sagde altid, at hun kunne mærke en forværring af hendes gigt, når der var omslag i vejret. Lidt overbærende tog jeg det mest som en skrøne, der ikke havde noget reelt på sig, men måske er der alligevel noget om snakken. En argentinsk forskergruppe har i en undersøgelse gennem et år sammenlignet gigtpatienters symptomer med meteorologiske data og fandt ud af at ved høj luftfugtighed forværredes symptomerne ved slidgigt.

Spis fytoøstrogener
Er du midt i overgangsalderen med ubehageligheder som svedeture m.m., men ikke ønsker syntetiske hormoner, kan det være en god ide at spise godt med en kost, der er rig på fytoøstrogener. Det er en gruppe fødevarer, der indeholder stoffer med hormonlignende virkning, f.eks. sojabønner, der indeholder de såkaldte isoflavoner, der i tarmsystemet omdannes til østrogenlignende forbindelser. Sojabønner fås i kapselform f.eks. Soyaflavona

Tid for at sylte
Når det er sensommer, er det tid for dem, der gerne vil sylte deres egne bær fra haven for at have lidt sommersødt til ganen. Vil du gerne bruge et sundere alternativ til den hvide sukker, er den lyse, økologiske rørsukker den sukkerform, der lettes at have med at gøre, idet den er nem at opløse.

Venlige tarmbakterier
kaldes også mælkesyrebakterier. Det er de gode tarmbakterier der skal være i fordøjelseskanalen. I alt har vi ca. et kg tarmbakterier med 500 forskellige arter. De er gavnlige for vores sundhed. Ved antibiotikabehandling er det vigtigt få mælkesyrebakterier, der findes bl.a. i Symbioflor, Lepicol og Probiotic.

Mandelolie til huden
Mandelolie indeholder en del E-vitamin, hvorfor den er rimelig holdbar, hvilket sammen med den fine aroma gør den til en elsket massageolie.

Tid for morgengrød
At starte dagen med en morgengrød giver en god blodsukkerbalance, og så er det billigt. Sæt kornene i blød om aftenen. Det hjælper på fordøjeligheden. Vælger du grød med hirse eller havre får du godt med kisel, der er godt for bl.a. hår, hud og negle, bindevæv og ryggen.

Vidste du om blåbær?
Blåbær kan være særdeles gode, når det drejer sig om at bevare et godt syn. Blåbær har et højt indhold af anthocyanosider, der har vist sig at forhale tab af synsevnen. Findes i kapselform bl.a. i Øjenklar, Blueberry, Ivision, Lutein m.fl.

Husk til vinteren
De spanske gulve er oftest kolde og hårde. Det er vigtigt for både velbefindende og for at undgå forkølelser at holde fødderne varme med varme strømper og fodtøj.


Anni Dahms. Syge- og sundhedsplejerske, biopat og ernæringsvejleder.
Anni Dahms. Syge- og sundhedsplejerske, biopat og ernæringsvejleder.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Oktober 2006
Solkysten - Oktober 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga