Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Bo Rosenkilde har anskaffet laserudstyr til behandling af åreknuder med det helt moderne afkølingssystem.
Bo Rosenkilde har anskaffet laserudstyr til behandling af åreknuder med det helt moderne afkølingssystem.
Behandling af åreknuder
Skrevet af Solkysten
Speciallæge i kirurgi, Bo Rosenkilde overtog for et år siden Sven Refslund Poulsen klinik i Fuengirola, og meget er sket siden. Der er kommet mange nye patienter til – også mange yngre.
Nye behandlingsmetoder er taget i anvendelse, mere kirurgisk arbejde, og Bo Rosenkilde har etableret sit eget netværk i form af samarbejde med andre læger og hospitaler.
Forleden dag besøgte Solkysten Bo Rosenkilde i hans praksis, og spurgte ham hvordan han trives i sin klinik i Fuengirola.

- Godt er det korte svar, men det er meget anderledes end at arbejde både på hospital og klinik i Danmark. Man skal knytte mange flere kontakter, og som læge skal jeg også sætte mig grundigt ind i de mange forsikringssystemer.

Nogle af de behandlingsmetoder, Bo Rosenkilde har arbejdet med de seneste år, er ambulant operation af brok, diagnosticering af prostatacancer/forstørret prostata, fjernelse af større og mindre modermærker, helt moderne laserbehandling af åreknuder og selvfølgelig også et generelt sundhedscheck, som både indeholder hjertemålinger (EKG) og ultralydsundersøgelse.

Solkysten har fået mulighed for at gå lidt mere i dybden med hvad Bo Rosenkilde tilbyder de patienter, der har generende åreknuder. Men hvorfor er åreknuder i grunden et problem?

- Det er en hyppig sygdom, som ikke så sjældent giver fysiske ubehag, og det er svært at behandle åreknuderne uden gener. Det blod, der pumpes ud i benene af pulsårerne, skal tilbage til hjertet igen. Når benene befinder sig under hjerteniveau, skal blodet føres opad, og det sker ved, at man bevæger musklerne i benene.

Normalt vil et muskeltryk både presse blodet opad og nedad. Men tilbageløbsårerne (venerne) i benene er så viseligt indrettet, at der sidder nogle klapper, der sikrer, at blodet kun løber opad. Hvis disse indløbsklapper ikke fungerer, bliver blodet presset forbi dem, ”bagud” og ud under huden, hvorved åreknuden opstår. Presset øges, og åreknuderne bliver værre og værre.

Vi kender nok alle nogen, der har disse udposende årer på benene, og nogen gange bemærker vi også, at det er generende. Kan man selv gøre noget for at undgå, de opstår?

- Forebyggelse er altid godt. Man skal bevæge sig og ikke sidde med benene passivt ned. Men dels er dette ikke altid til at efterkomme, dels er der nogen mennesker, der har dårligt bindevæv. Åreknuderne kan også ”grundlægges” under graviditet, ved at fosteret presser på de centrale tilbageløbsårer - dem som benvenerne tømmer sig ind i. Der bliver derfor et større tryk på veneklapperne.

Ikke alle kan undgå at sidde stille længere tid af gangen. Man kan heller ikke gøre noget ved at man er udstyret med svage klapper, og det er vel et fåtal kvinder, der vil undgå graviditet alene på grund af risikoen for åreknuder. Når først de opstår er det en tilstand, der ikke forbedres, og så er kirurgi den eneste udvej.

Mange mennesker gyser lidt når de hører ordet kirurgi. Kan du forklare indgrebet lidt mere detaljeret?
- Når man opererer, forhindrer man blodet i at løbe tilbage ved at eliminere de syge områder af venen.

Man kan ikke reparere eller gendanne ødelagte veneklapper. Man kan forhindre blodet i at løbe tilbage på tre forskellige måder. I gamle dage – som kun er kort tid siden - fjernede man det syge område. Også kaldet ”stripning” af venen. Man indfører først en sonde i hele venens forløb. Herefter hives den syge vene ud ved at krænge ydersiden ind gennem selve venen - samtidig med at man skærer tilløbsåren over. Ikke særligt elegant, men effektivt.

Bo Rosenkilde fortæller, at tidligere tog man hele forløbet fra ankel til lyske, men p.g.a. en del nerveskader på underbenet, er man gået over til ”kun” at strippe fra knæhasen til lysken. Alt i alt en temmelig blodig procedure, hvorfor benet bliver hævet og blåt. Blødning standses ved hjælp af bandage og fastsiddende støttestrømpe.

- Derudover kan man ”blokere” området ved at finde og underbinde eller ”sprøjte” (sclerosere) de ødelagte vener. En vanskelig opgave, idet det ikke er så nemt at finde evt. små defekter. Der må ikke efterlades ét eneste defekt tilløb. Hvis en sådan defekt efterlades presses blodet blot derud igennem, og det er starten på nye åreknuder.

- Den nyeste og mindst smertefulde teknik er blokering med laser. Det er en helt ny teknik, hvor man blokerer åreknuden indefra. Man fører simpelthen en tynd lysleder ind i venen nedefra på knæniveau og op til det øverste indløb i lysken. Når den korrekte placering er sikret, tændes laseren, og venen ”punktsvejses” indvendigt fra. Dette gøres omhyggeligt i hele den syge venes forløb. Der er ingen tilløb der overses, og der opstår ingen blødning. Der anvendes kun støttestrømpe kortvarigt for at holde ”svejsningerne” sammen – ikke pga. blødning. Derfor er der sjældent misfarvning.

Laserbehandling kan godt være forbundet med nogen smerter, men Bo Rosenkilde oplyser, at ovenstående indgreb kan laves under lokalbedøvelse, og at der også på det felt er sket store fremskridt.
- I Danmark er der nyligt udviklet et meget elegant system, der køler vævet ned. Med det system opnår man to store fordele, nemlig at smertesansen fjernes under behandlingen, og at laserens varme elimineres. Få minutter efter er der normal følelse i områder, og patienten kan gå hjem.

Laserbehandling med køling foretages ambulant af Bo Rosenkilde i hans klinik i Fuengirola.

- Først vil jeg gerne se patienten i min praksis for at kunne vurdere om det i det hele taget er muligt at behandle åreknuderne med laser. Derefter sætter vi en anden dag godt to timer af til behandlingen. Jeg vil gerne se patienten igen først efter en uge og igen efter et halvt år for at sikre at behandlingen er vellykket. Patienten kan opleve nogle forbigående smerter de første dage, men de kan behandles med paracetamol.

Henrik S. Andersen
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Oktober 2006
Solkysten - Oktober 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga