Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Kejserørnen er efterhånden et sjældent syn i Spanien.
Kejserørnen er efterhånden et sjældent syn i Spanien.
Håb for fremtiden
Skrevet af Solkysten
Døden tager sin part i alle former for dyreliv. Ja, man kan næsten sige, at det er mere almindeligt at dø end at leve.
Det lyder barskt, men naturen er barsk. Af et almindeligt kuld unger i en solsorte- eller musvitrede er der måske en eller to, der når at vokse op til selv at få unger. Der må produceres nye kuld indtil flere gange i en sæson for at slægten kan føres videre.

De fleste af os holder af at fodre fugle, og i kolde områder kan det være af betydning at hjælpe fuglene igennem en hård vinter. Når vi har taget vores vaner med herned til syden, er det nok nærmest for at glæde sig over fuglene i haven, at holde dem til, nyde deres forårssang og i det hele taget fuglelivet i haven. Det er traditioner vi holder fast ved - lidt foder til fugle og dyr, og her mere vigtigt end foder: at sørge for der er vand placeret rundt omkring til badning og drikke.

Det er desværre ikke alle der mener, at der skal være plads til naturens vilde fugle. De er fjender, specielt dem med krumt næb, altså rovfuglene. De er fjender til de mennesker, der har kommercielle interesser i landbrug, opfodring af fjerkræ, fugle til jagt m.m. eller blot det at man synes, man har en fjende i en rovfugl. Jeg forstår på en måde godt at den tankegang kan få indpas hos visse mennesker. Jeg husker fra min skolegang (som ligger meget langt tilbage), at vores naturhistorielærer nærmest gav os det indtryk at fugle med krumt næb var de onde, der spiste de gode, og den tanke har sikkert mange uvidende mennesker.

I Spanien er udlægning af gift (på spansk Veneno) stadig meget almindeligt, ikke alene mod rovfugle, men også mod ræve og hunde. En stor del af de spanske rovfugle er i overhængende fare for at komme ned på en meget lav bestand på grund af giftudlægning. Det er fugle som ådselgrib, munkegrib,
lammegrib, spansk kejserørn, høgeørn m.fl. Det er ufatteligt at vi i tider med mulighed for oplysning via tv og radio stadig skal opleve dette i stor stil i de spanske landskaber.

Hvis du oplever at mennesker lægger gift ud eller ser gift og måske forgiftede dyr, kan du ringe til Seprona de la Guardia Civil på tlf. 062, til SOS VENENO på tlf. 900 713 182 eller kontakte de lokale myndigheder i din kommune. Det er ikke kun for fuglenes skyld, men alle - også børn - kan finde disse gifte, og bliver de ikke fjernet optages de i naturen og i dit drikkevand.

Ikke kun gift er en fare for dyr og fugle. Trafikken er ved at udrydde den spanske los.

Højspændingsledninger tager livet af mange fugle, og et intensivt landbrug med brug af store maskiner og kilometervis af overdækket plastikland besværliggør et naturligt liv.

Den eneste trøst er, at det er ved at gå op for de spanske politikere at problemerne er store, men der er desværre langt fra ord til handling. Med påvirkning udefra og som medlem af EU er der måske håb for fremtiden.

At der sker lidt i den politiske verden i Andalusien, fik vi meddelelse om i pressen i løbet af sommeren.
Man vil nu fjerne de ulovligt opsatte skilte. Det skulle dreje sig om et hundredetal - ikke mange i den uhyggelige skilteskov langs vore landeveje, hvor de vokser sig større og større. Hvordan kan det forenes med en intensiv trafik? Man må ikke tale i mobiltelefon mens man kører, men man må gerne se på alle mulige former for budskaber, der i mange tilfælde tager synet fra almindelig trafikorientering, og så er de naturknusere i uhyggelig grad.

Nyd efteråret. Jeg håber det bliver nødvendigt at tage regntøj og paraply med - det er også nødvendigt for fremtiden på Costa del Sol. Uden regn er det ikke kun dyrene, der dør.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Oktober 2006
Solkysten - Oktober 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga