Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© Christy Thompson - Fotolia
© Christy Thompson - Fotolia
Træthed kan sidde i øret
Skrevet af Solkysten
Nogle bliver mere trætte end andre af den samme oplevelse, nogle bliver mere stressede end andre af den samme opgave. Hvad kan årsagen være?
Mennesker med nedsat hørelse skal hele tiden anstrenge sig for at høre, og det tager på kræfterne. Mange opfatter imidlertid ikke sammenhængen mellem træthed og dårlig hørelse. Ofte tager det flere år inden de selv erkender, at de har problemer med hørelsen og er nødt til at indrette deres liv efter det.
Derefter kan der igen gå mange år inden de også erkender, at det er nødvendigt med behandling - også selv om gentagne episoder minder om problemet.

Social isolation
Med nedsat hørelse kan det være svært at have et normalt fungerende liv, da den høreskadede ofte vil foretrække at blive hjemme i stedet for at deltage i fritidsaktiviteter og festlige sammenkomster. Den nedsatte hørelse kan føre til social isolation, fordi det bliver for besværligt og udmattende at deltage i en normal samtale. I en restaurant kommer der f.eks. lyde fra alle sider, og i en svømmehal er lyden ofte med ekko.

Den sociale isolering indebærer ikke kun at personen med nedsat hørelse bliver ensom og føler sig udenfor, men også at omverden kommer til at opfatte vedkommende som asocial eller uinteresseret i sine venners selskab. At begrænse samværet med andre er i virkeligheden blot den hørehæmmedes overlevelsesstrategi. Den træthed, der melder sig efter en enkelt hyggelig aften med samtale og musik i baggrunden, kan ikke blot klares med en god nats søvn, men kræver flere dages afslapning i rolige omgivelser. Problemet er selvsagt endnu værre, hvis man samtidig har et arbejde at passe.

Symptomerne
Hvis man over en periode føler sig meget udmattet og samtidig oplever, at andre personer taler utydeligt, kan det være tegn på, at hørelsen er begyndt at blive dårligere. Andre symptomer kan være fornemmelsen af et låg over øret, susen for øret, eller besvær med at opfatte ordene, når der er flere personer tilstede i lokalet.

Hvis et eller flere af disse symptomer er tilstede, bør man gå til lægen eller på en høreklinik og få problemet undersøgt hurtigst muligt. På høreklinikken foretages en høreundersøgelse. Der er flere grader af nedsat hørelse, og derfor findes der også forskellige løsningsmuligheder.

Mange hørehæmmede håber naturligvis, at et høreapparat eller et andet hjælpemiddel vil løse problemet en gang for alle. Men det kan godt tage et stykke tid at vænne sig til at bruge høreapparatet, ligesom der er brug for at få apparatet korrekt tilpasset både øret og hørelsen.

Samtidig er det vigtigt at indse, at selv med det bedste høreapparat har tilværelsen forandret sig. Men på trods af besværlighederne i forbindelse med at bruge et høreapparat, vil det i de allerfleste tilfælde være en stor hjælp i dagligdagen, som kan give den hørehæmmede en stor del af den tabte livskvalitet tilbage.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - November 2006
Solkysten - November 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga