Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Zink mod forkølelse
Skrevet af Solkysten
Når det gælder forkølelser, er der flere husråd end for noget andet problem. Det er lige til at blive forvirret af.
Dog er det de færreste af disse råd, der kan stå distancen, når de bliver kigget efter i sømmene. Kun få af dem har nemlig videnskabelig basis. Et af de midler, som forskerne har haft held med at undersøge, er sporstoffet zink, som vi blandt andet får fra skaldyr. Når efterårs- og vintersæsonens forkølelser raser, er der derfor en god chance for, at du kan forebygge problemet ved at sørge for, at du får ekstra zink ind i organismen.

Helt konkret undersøgte en gruppe forskere, hvad der skete, når man udvalgte 100 forkølelses-smittede personer, og gav dem zink i form af sugetabletter*). Forsøgspersonerne blev delt i to hold, som fik enten zink-tabletter eller identiske piller med virkningsløst stof. På den måde kunne man sammenligne de to grupper bagefter og se, om der havde været en reel effekt i zink-gruppen. Hverken forskerne eller forsøgsdeltagerne vidste, hvem som fik hvad – det blev først afkodet bagefter. Man kalder den form for forskning for dobbelt-blind og placebo-kontrolleret.

Hurtigere rask
Det viste sig, at de personer, som var blevet behandlet med zink-sugetabletter, kun var berørt af deres forkølelse omkring halvt så længe som de andre (der fik snydetabletter). I zink-gruppen var der tilmed også færre og mindre alvorlige symptomer, så forkølelsen var med andre ord langt mildere.

Tilsvarende undersøgelser har vist nogenlunde det samme, nemlig at man med samme behandling – altså zink-sugetabletter - kan mindske forkølelsens omfang og gøre den mildere. Det har forskere undersøgt ved at smøre forkølelses-virus i næsen på en række forsøgspersoner, som enten får zink-sugetabletter eller virkningsløse piller, der ligner til forveksling. Her har det vist sig, at de zink-behandlede personer pudser næse langt færre gange.
Aktiverer forsvaret

Zink er en vigtig brik for immunforsvaret, idet det støtter kroppens produktion af ”dræber-celler” (T-lymfocytter). Når man tager det som sugetabletter, bliver det optaget direkte i slimhinderne i de øvre luftveje. På den måde virker stoffet langt hurtigere, end hvis det først skal igennem fordøjelsen. Det er jo netop i de øvre luftvejes lokale immunforsvar, der er brug for hurtig hjælp, når fremmede viruspartikler trænger ind.

I de undersøgelser, hvor man fundet god virkning af zink, er det zink-gluconat, der er anvendt. Zink er et relativt harmløst stof, som er svært at overdosere. Dog bør man være forsigt med at anvende det på gravide eller børn under et år, uden at man har talt med sin læge først.

Bjørn Falck Madsen

*) Kilde: Cleveland Clinic study, Annals of Internal Medicine (1996;125:81-88)


Atjuuuhhhh….forkølelser kan vi alle blive ramt af. Dog kan man med zink i form af sugetabletter afkorte varigheden betydeligt og slippe med mildere symptomer.
Atjuuuhhhh….forkølelser kan vi alle blive ramt af. Dog kan man med zink i form af sugetabletter afkorte varigheden betydeligt og slippe med mildere symptomer.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - December 2006
Solkysten - December 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga