Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© forca - FOTOLIA
© forca - FOTOLIA
Juletid og infektioner
Skrevet af Solkysten
De første år jeg boede i Spanien, tog jeg glad og forventningsfuld til Danmark for at tilbringe julen sammen med børn og de små børnebørn.
Det var helt sikkert at efter et par dage havde jeg enten influenza, maveonde eller andre af de generende infektioner, der gik på omgang enten i børnehave eller skole.

Mit immunsystem kunne slet ikke klare de stærke og anderledes bakterier end dem, jeg var vant til fra min dagligdag, og sammenlagt med den stress, det er at være væk fra sin vante gænge, selvom det var en dejlig stress, gjorde at jeg blev syg.

Mit eksempel er et klassisk eksempel på, at når mange mennesker mødes fra forskellige miljøer og lande, bliver vi lettere ramt af forskellige former for infektioner.

Selvfølgelig gælder det for infektioner, som det gør ved alle andre sygdomme at forebyggelse er bedre end helbredelse. Du sikre den bedste forebyggelse mod juleinfektioner ved at være i god form, få din søvn og hvile, spise og drikke fornuftigt og med måde. Tag dertil dine antioxidanter og essentielle olier evt. suppleret med ekstra C-vitaminer.

Forkølelse: Her kan det være godt at have Rød Solhat også kendt som Echinacea i huset. Echinacea er immunstimulerende og modvirker bakterier og virusinfektioner. Udover at drikke det, kan det også være gavnligt at gurgle med produktet. Desuden er både honning og propolis kendt for at have antibakterielle egenskaber. Husk desuden ekstra A-vitamin, C-vitamin og zink, der fås som sugetablet.

Bihulebetændelse: Når bihulerne er tilstoppede, har den slim, de normalt producerer svært ved at slippe væk. Så ophobes der væske, hvilket er det, der giver den trykkende og smertende fornemmelse. Det kan være godt med en spray med propolis eller en spray med hvidløg, der findes som Garcin hvidløgsspray. Det homeopatiske middel Polysan G, der gnides lokalt, har ligeledes en helbredende og lindrende virkning. Ligeledes findes der homeopatiske kompleksmidler f.eks. Fokuplex 2 og Reckeweg nr. 49. Begge kan bruges separat eller i forbindelse med andre midler.

Halsbetændelse: Har du synkebesvær kan det give lindring at gurgle med Molkosan. Der bruges 1 del Molkosan til 4 dele vand. Der findes gode homeopatiske hjælpemidler såsom fokuplex nr. 2 samt Reckeweg nr. 1. Propolis kan ligeledes anbefales. Det er også godt med en lindrende te såsom pebermynte, salvie og kamillete samt te fra bukkehorn, der også kan bruges som omslag.

Desuden har hvidløg med dets antibiotiske og svampedræbende egenskaber ofte en helbredende virkning på halsen I rå form tages hvidløg ved de allerførste tegn på ondt i halsen 2 fed eller flere enten knust eller hel. Fortsæt med 2 fed hvidløg til du ikke føler smerte længere. Af andre naturlige midler kan nævnes olivenbladsekstrakt, der bl.a. fås som Olivir fra Naturdrogeriet, oregano, grapefrugtkerneekstrakt og timian. Midlet Urtepencil, der er en urteblanding er ligeledes god til alle betændelser.

Influenza: Ingefær er kendt for at modvirke influenzavirus. Det har varmende og sveddrivende egenskaber og kan være med til at nedsætte kropstemperaturen under feber. Det er godt at drikke frugtsafter f.eks. appelsin, grapefrugt og druer. Det homeopatiske middel Reckeweg nr. 6 er også dejligt, evt. i kombination med andre midler.

Diarre: Når man drikker vandet fra andre steder end hvor man plejer, kan ferien nemt ødelægges med en plagsom diarre. Drik kogt vand med lidt honning, evt. med en anelse salt. Spis revet æble og drik gerne almindelig sort te. Spis ligeledes gerne brune ris evt. med lidt bananmos. Dertil godt med mælkesyrebakterier f.eks. Symbioflor fra Biosym eller Probiotic fra Udo’s Choice. På længere sigt kan loppefrøskaller også være god hjælp f.eks. enten Husk eller Lepicol.

Blærebetændelse: Vær opmærksom på om du får nok af B-vitaminer, især B12 og folinsyre. Forebyggende kan drikkes tranebærjuice, og hvis du mærker en infektion er på vej, kan det være godt med tranebær i kapselform. Drik godt med vand. Gerne 6-8 glas i løbet af. dagen.

Juletid er en ”fed” tid
Smør og margarine har været omstridt i mange år, men en smørbagt julesmåkage er en helt speciel dejlig oplevelse, som fryder smagsløgene, og minder om de gode gamle dage, hvor husmødre julebagte med specielle gode råvarer. Jeg vil hellere nøjes med en enkelt småkage af god kvalitet, end bare stoppe mig med en masse kager med kemi. Hører du ikke til dem, der bager julesmåkagerne selv, fås de heldigvis også færdiglavede af god, økologisk kvalitet bagt af speltmel, f.eks. pebernødder og vanillekranse.

Er du en af os, der skal passe på kalorierne, så nyd de ”smørbagte” med måde idet smør består af 80 pct. fedt. 1 spiseske regnes for ca. 14 gram. og indeholder 101 kalorier. Ca. 20 pct. af smør er vand.
Smør er særdeles velegnet til stegning og til andre former for tilberedning af mad ved stærk varme, fordi det er et mættet fedt og derfor stabil overfor varme. Hvis du bruger økologisk smør indeholder det ikke antibiotika eller pesticider. Du kan evt. blande olivenolie og smør, når du steger.

Smør har været brugt i husholdningen, lige siden køerne blev gjort til husdyr for mange tusind år siden. De degenerative sygdomme, som er steget fra at være noget relativt sjældent, er nu næsten blevet til en hel epidemi i de sidste 100 år. Smørforbruget er til gengæld faldet, så det kan nok ikke være smørret, der er den store synder i disse lidelser.

Af de sundere ”julefristelser” kan nævnes alle former for nødder f.eks. mandler, hasselnødder og valnødder, der indeholder en mase af de sunde gode fedtsyrer. Nødderne kan blandes eller pynte et lille stykke dejlig marcipan. Husk igen at kvalitet er bedre end kvantitet. Økologisk marcipan er en fryd for ganen og indeholder masser af groftmalede mandler, rørsukker samt lidt honning.

Laver du gløgg, julebag, risengrød eller andet så husk kanelen. Kanel varmer kroppen, når det er koldt, og så stabiliserer kanel blodsukkeret og mindsker blodets indhold af kolesterol, hvilket nok er er værd at skrive sig bag øret i denne fristelsernes tid.


Julestress
Er julestressen af den ene eller anden årsag ved at overmande dig så tænk dig om, hvorvidt du kan gøre noget for at ændre den. For meget stress svækker immunsystemet. Du kan evt., i en periode, have brug for kosttilskud, der hjælper modstandskraften mod stressende faktorer. Det flydende middel Enaxin kunne være en god hjælp. Midlet indeholder udtræk af syv forskellige urter bl.a. Schizandra og Rosenrod..


Værd at vide
– ved juletide
Grøn te indeholder mange sunde komponenter, bl.a. nogle, der fremmer fedtforbrændingen.


Af Anni Dahms, Syge- og sundhedsplejerske, biopat og ernæringsvejleder
Af Anni Dahms, Syge- og sundhedsplejerske, biopat og ernæringsvejleder
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - December 2006
Solkysten - December 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga