Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© absolut_100 - Fotolia
© absolut_100 - Fotolia
Seksuelle væsener
Skrevet af Solkysten
Vi fødes og dør som seksuelle væsener. Det er noget helt naturligt, og alligevel er der megen fokus på vores sexliv. Indtil for få år siden blev seksualiteten blandt ældre ignoreret, fortiet eller diskret forbigået, som om den ikke fandtes.
Verdens største undersøgelse af ældres sex- og samlivsvaner viste bl.a. at antallet af 70-årige gifte kvinder, der er seksuelt aktive, blev øget fra 40 til 60 pct. i perioden 1971-2001. Men undersøgelsen viste også, at mange af de ældre ikke er i stand til at dyrke sex, selvom de gerne ville, bl.a. pga. forringet evne til at opnå rejsning.

Med alderen sker der en række fysiske forandringer, der har indflydelse på seksualfunktionen. Hos begge køn sker der et fald i hormonproduktionen, og dette giver en række markante forandringer, således at kærtegn på huden føles mindre intenst, og seksualorganernes reaktion på seksuel stimulation mindskes. Derfor fordres mere direkte og længere tids stimulation for at få en reaktion.

De mest almindelige seksuelle problemer hos ældre er rejsningsproblemer hos manden (40 pct. af 70-årige mænd beretter om problemer med at opnå og bevare rejsningen) og tørhed i skeden hos kvinden. Hertil kommer nedsat lystfølelse hos begge køn.

En hyppig årsag til seksuelle problemer hos de ældre kan være manglende viden om de normale aldersforandringer. De fleste par udvikler med tiden en rutine i deres seksuelle samliv, og når sygdom eller blot normale aldersforandringer indtræffer, må parret tilpasse sig og ændre deres vaner for at kunne fortsætte det seksuelle samliv. Dette er ofte meget svært, og det ældre par kan få problemer, fordi de ikke selv har den nødvendige evne til omstilling.

Sandsynligvis kan regelmæssig seksuel aktivitet mindske de aldersfysiologiske forandringer. Som det gælder på andre områder i livet, så holder man sig bedst i form ved at være aktiv - use it or loose it.
Hvad disponerer for et godt seksuelt liv op i årene? Et højt seksuelt aktivitetsniveau i ungdom og voksenalder, et godt helbred, oplevelse af at have et meningsfyldt liv, et godt ægteskab, en høj uddannelse og egen bolig i byen.

Alt andet lige vil et psykosocialt overskud og en god almentilstand øge sandsynligheden for et aktivt seksuelt liv op i årene. Omvendt gælder det, at ensomhed, konflikter i forholdet til partneren, træthed, sygdom og stress virker negativt ind på seksualiteten - men dette gælder ikke kun i de ældre år.

Lever du i et parforhold, hvor den ene part har seksuelle aldersforandringer, kan disse råd måske være en hjælp:

Spørg dig selv
Påvirker problemet vores forhold? Har det betydning for intimiteten i vores forhold? Svarene fortæller dig, hvor opsat du er på at finde en løsning.

Åben kommunikation
Det er vigtigt, at du spørger til problemet, og finder ud af om hun/han har lyst til at gøre noget ved problemet. Vær ærlig over for din partner om dine følelser, behov og ønsker.

Søg eksperthjælp

En undersøgelse hos lægen er vigtig for at finde ud af, om der er helbredsmæssige årsager til problemet og for at finde frem til den bedste løsning.

Vær tålmodig

Hvis der er en behand-lingsmulighed, er det ikke sikkert behandlingen virker med det samme. Giv ikke op.

Vær sammen om det

Partnere, som er sammen om at opnå et godt sexliv, har i de fleste tilfælde heldet med sig.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - December 2006
Solkysten - December 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga