Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Bo Rosenkilde har gennem de senere år været med til at drive Danmarks største brokklinik, og det har givet ham stor erfaring på området.
Bo Rosenkilde har gennem de senere år været med til at drive Danmarks største brokklinik, og det har givet ham stor erfaring på området.
Brok er også en sygdom
Skrevet af Solkysten
Her er der ikke tale om alle de negative udtalelser, som vi kalder brok, men om sygdommen ved sammen navn.
Hverken den ene eller den anden form for brok er populær, men sygdommen kan man dog gøre noget ved.
Speciallæge Bo Rosenkilde i Fuengirola har stor erfaring med behandling af brok, så det var helt naturligt at spørge ham, hvad brok er.

- Brok skyldes en defekt i bugvæggen, som bughulens indhold trænger ud gennem. Det forholder sig sådan, at bughulens organer er indlejret i en ”ballon”, hvori der er smule væske, så tarm og andre organer kan bevæge sig uden at gnide hul på hinanden. Selve ballonen er svag, men understøttes af bugvæggens tre lag muskler, som er brede og flade.

På spørgsmålet om hvordan brok opstår fortæller Bo Rosenkilde, at bugmusklerne dækker alle trækretninger, så et af lagene løber opad, et andet nedad og det sidste på tværs. Dermed opstår et godt panser, men de mandlige kønsorganer bliver dannet i bughulen i fosterstadiet og vandrer så ned i pungen omkring fødselstidspunktet. På vejen ned passerer testiklerne bugmuskulaturen og laver derved et svagt sted i lyskerne.

I løbet af barneårene forstærkes området ved at musklerne udvikler sig, men l område i lysken bliver aldrig så stærkt som resten af bugmuskulaturen. Det er årsagen til, at mænd oftere har lyskebrok end kvinder.

- Diagnosen stilles ved, at man kan se eller føle en udposning svarende til brokporten (svagheden i bugvæggen), som kan give ubehag eller smerter, siger Bo Rosenkilde.

Er der noget, man selv kan gøre for at undgå brok?
- Vævet svækkes alt andet lige med alderen og tobaksrygning samt dårlig ernæring gør ikke vævet stærkere. Der er nok også en genetisk komponent. Trykket i bughulen stiger ved forskellige lejligheder, f.eks. toiletbesøg, hoste og motion, hvor muskulaturen dog samtidigt yder et modtryk – kun de svage steder giver efter. Betydelig mere passivt øges trykket i bughulen ved overvægt. Også her er mænd mere udsatte end kvinder, idet de hyppigst lejrer deres fedt i bughulen og ikke i underhuden, fortæller Bo Rosenkilde og fortsætter:

- Brok er ikke farligt, så længe bughulens indhold kan vandre ud og ind gennem brokporten. Det giver højst smerter og ubehag. Men hvis indholdet kommer i klemme i brokporten er den gal. Hvis blodforsyningen til det væv, der poser ud gennem brokporten standses går der koldbrand i vævet - og så skal der opereres akut. Derfor er det klogt at overveje operation på et ret tidligt stadium. Når brokporten er snæver (til at starte med) er risikoen for blokering af blodforsyningen større. En tidlig operation giver et bedre resultat, og en planlagt operation er samtidig forbundet med langt færre problemer end en akut. Slutteligt skal man huske, at brok ikke forsvinder af sig selv, når det er opstået i voksenalderen.
Hvorledes foregår selve operationen?

Der er principielt to måder: indefra med kikkertkirurgi eller udefra.
I begge tilfælde indlægges et forstærkende kunststofnet. Undersøgelser har vist, at de to metoder er nogenlunde lige gode, men ved kikkertkirurgi øges risikoen for at beskade bughulens organer - med væsentlig større og akut operation til følge. Operation udefra kan ske under lokalbedøvelse, og patienterne kan tage hjem efter kort tids observation. Det lader sig ikke gøre ved kikkertkirurgi.

Henrik Andersen
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - December 2006
Solkysten - December 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga