Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
En gave uden papir
Skrevet af Solkysten
- Julen er bare ”et stort kommercielt flop”, og jeg gider ikke at være med. Steffen var rød i hovedet og hans stemme nærmede sig råbestadiet.
- Jamen, det kommer vel an på, hvordan man fejrer det, og hvad man selv lægger i det af sjæl? Susi forsøgte at fremlægge sine synspunkter så diplomatisk som muligt.
- Jeg kan lige så godt sige det lige ud. Steffen så direkte på hende. - Vi kan spise en god middag og drikke en flaske vin, hvis du absolut vil have jul, men ved juletræ, gaver og ”familiehalløj” der sætter jeg grænsen!

*
Det var så den julestemning, tænkte Susi, da døren smækkede efter Steffen. De havde aldrig skiltes på denne måde før, og nu skulle de endda ikke ses igen før lillejuleaften. Steffen tog på intensiv-kursis i en uge for sit firma.

Hun mærkede en svien i øjnene og en følelse af afmagt og skuffelse. Hun elskede jul! Julen havde altid været varm, god og fuld af glæde i hendes hjem. Faktisk havde julen ofte været det, der hjalp hende igennem en lang, kold, våd og deprimerende vinter, da hun boede i Danmark, men den slags følelser eller erindringer havde Steffen åbenbart ikke i forbindelse med julen. Han var slet ikke til at diskutere med. Det lignede ham overhovedet ikke.

De havde kendt hinanden i seks måneder, og det meste af tiden havde alt været perfekt, men på det sidste var det som om de gik hinanden lidt på nerverne. Susi snøftede. Hun gik ud på badeværelset og tørrede øjnene.

I spejlet, over håndvasken, så hun en ung kvindes ansigt med glat hud og skinnende blankt, mørkt hår, men øjnene så triste og lidt forpinte ud. Hvad var det, der skete med dem? Steffen havde ganske vist en eksamen lige efter jul, der måske stressede ham lidt, men hvad med hende selv? Hun havde været så ekstremt sårbar og opfarende på det sidste. Der skulle næsten ingenting til, så enten bed hun af ham, eller også græd hun.

Måske var det alvorens time, de var nået til? Måske var det fordi, de havde taget beslutningen om at flytte sammen? Det var muligvis sådan, at når beslutningen var truffet, og den første stormende forelskelse havde lagt sig lidt til rette, at så skulle kanterne for alvor slibes til, for at teste om det kunne briste eller bære? Åh gud, hvor hun dog håbede, at det ville bære.

*

Susi klippede julehjerter med nogle af børnene fra den danske klub. Det duftede af brunkager fra køkkenet, hvor en anden gruppe børn var i færd med at bage.

Det var en urimelig situation at sætte hende i. Hvad skulle hun sige til sine forældre, som havde inviteret dem begge til juleaften? - Nej tak, Steffen tror ikke på julen! Og hvad med hende selv? Forældrene vidste, at hun elskede jul. Hun kunne da ikke dreje 180 grader, blot fordi hun havde fået en ny kæreste? Eller kunne hun?

- Hvem skal du holde jul med, Susi? Camilla på fem år så på hende med hovedet på skrå og noget blåt glanspapir i den ene hånd.

- Det har jeg ikke bestemt endnu, svarede Susi.
- Har du ingen mand? Eller en mor og en far?
Susi nikkede.

Camilla tøvede lidt, inden hun sagde; - Hvis du ikke har nogen at holde jul med, så kan jeg altså godt spørge min mor, om du må holde jul med os… Vi skal have et stoort juletræ. Camilla gjorde sådanne fagter med armene, at glanspapiret fløj ud af hendes hænder og dalede sagte ned på gulvet.
Susi sank og strøg Camilla over håret. – Tak, min ven, men jeg har nogen at holde jul med.

*

Susi låste sig ind i deres kommende lejlighed og satte plastikposen med maling og pensler på gulvet i entreen. De havde fået lov at gå i gang med istandsættelsen, selv om de først, officielt, skulle overtage lejligheden efter nytår.

Det var en pragtfuld gammel lejlighed med masser af sjæl ... lige i hjertet af Málaga. Susi glædede sig til at male de gamle køkkenlåger og skabe. Hun havde købt grækenlandsblå maling, og hun vidste bare, at det ville blive fantastisk flot. Indretning og farvevalg kunne de sagtens blive enige om …. det var kun julen, det haltede med.
*
Susi sad i sofaen i sin egen lejlighed med telefonen foran sig og Steffens mor i røret fra København. Nu måtte det briste eller bære. Hun ville vide besked.
- Hvad er der med Steffen og jul?

Der var stille i den anden ende af røret et stykke tid, inden Bente svarede.
- Jeg går ud fra, du mener; hvad har Steffen imod julen?
- Ja.
- Hm, vidste du at Steffens far og jeg gik fra hinanden en juleaften, da Steffen var fjorten år?
- Nej. Jeg ved selvfølgelig, at I gik fra hinanden, og at det foregik lidt … dramatisk, men nej, jeg vidste ikke, det var juleaften.

- Nej, men det ved du så nu. Jeg tror Steffen holdt jul to gange mere efter det. Én gang hos mig og en gang hos sin far, så sluttede han.
- Hvad mener du? ”Så sluttede han”?
Bente sukkede.
- Jeg tror Steffen oplevede det som et pres at skulle vælge, hvor han ville være juleaften. Han vidste ikke sine levende råd. Jeg er bange for, at hans far og jeg ikke tacklede situationen særlig godt. Vi burde have været mere voksne omkring det, men i stedet for kæmpede vi om at have Steffen i julen. Resultatet blev, at Steffen nægtede at holde jul. Det er ganske vist ti år siden nu, og meget har ændret sig siden. Steffens far og jeg har det fint sammen i dag, vi spiser af og til en hyggelig middag sammen, som du ved.
- Men Steffens forhold til julen har ikke ændret sig?
- Nej, min ven. Han nægter simpelthen at tale om det, er jeg bange for, men du skal vide, at Steffen altid elskede julen, før det skete.

Susi sad længe i sofaen, men benene trukket op under sig, efter hun havde afsluttet samtalen med Bente. Så der havde været en tid, hvor Steffen elskede jul!
Det var næsten midnat, før ideen begyndte at tage form.
*
De næste dage lå Susi næsten vandret i luften, for at nå alt det, hun havde sat sig for. Hun talte med Steffens far i Alicante, og igen med Bente og endelig fik hun en lang fortrolig samtale med sine forældre. Hun lavede konfekt, bagte brunkager og pakkede julegaver ind i det fineste farvestrålende silkepapir.
Midt i alle juleforberedelserne ringede Steffen fra Madrid. Han gik lige til sagen.

- Jeg er ked af, hvis jeg gjorde dig ked af det, sagde han, - det var ikke min mening.
De talte længe, om hver deres følelser for julen, og nåede det kompromis, at de ville holde juleaften alene hos Susi med julemad og gaver.
- Men så må du altså også give dig så meget, sagde Susi, at du pænt tager med ud til mine forældre lillejuleaften og ønsker god jul.
Sådan blev det.
*
Susi skævede op til køkkenuret, imens hun hjalp sin mor i køkkenet. Klokken var kvarter i otte og Steffen skulle komme ”til en bid brød” klokken otte.

- Kalkunen er næsten færdig, sagde Susis mor og lukkede ovnlågen igen, imens den dejlige duft af fyldt kalkun sneg sig ind i Susis næsebor. Hun følte sig dybt priviligeret over at have sine forældre så tæt på. De boede fast i en urbanización i Torremolinos, og det havde de gjort siden hendes far gik på pension for et par år siden.

Susi rørte i sovsen og skruede ned for panden med de brunede kartofler.
- I skal altså have mange tak, fordi I sådan uden videre gik med på ideen, mor.
Susis mor smilede. – Det skal du ikke tænke på, det er jo egentlig det, julen handler om, er det ikke ? At glæde hinanden, mener jeg?

Susi gav sin mor et knus, netop som det ringede på døren.
- Åh Gud, hvor er jeg nervøs, hviskede Susi.
- Nu slapper du bare helt af. Det er mig, der lukker op. Du bliver i køkkenet.
Susi sank og lukkede øjnene et øjeblik. Tænk hvis Steffen følte sig forrådt? De havde jo aftalt, hvordan de skulle holde jul alene.
Hun hørte døren blive åbnet og pludselig lød Steffens muntre stemme ude i gangen. – Det dufter faktisk af jul! Er det det, I kalder ”en bid brød”?
Hun trak vejret dybt og pustede ud, og så mærkede hun Steffens arme omkring sig. Han kyssede hende i håret, på munden og holdt hende fast ind til sig.
- Hvor har jeg savnet dig, din lille ”jule-manipulator”!
Susi smilede og så uskyldigt på ham. – Hvad mener du? Det er da ikke jul endnu, det er bare lillejuleaften.
Susis mor skubbede blidt til dem. – Så, ud af mit køkken, gå ind i stuen og skænk jer et glas rødvin.

*

Spisebordet i stuen var smukt pyntet med servietter, dug og juledekorationer i matchende farver. Et stykke fra spisebordet stod juletræet og strålede. Susi havde pyntet det. Det havde hun gjort, siden hun var en halvstor pige, men i år var der ikke den sædvanlige stjerne i toppen. I stedet for var der en strålende engel med et mildt udtryk.

Steffens øjne hang fast ved englen et stykke tid.
- Præcis sådan en engel havde vi på træet, da jeg var barn… Den var meget gammel og havde gået i arv i familien. Jeg troede ikke, der var andre, der havde en magen til.
Susi smilede og rakte Steffen et glas rødvin. I det samme ringede det på døren. Steffen sendte hende nogle spørgende øjne.
- Kommer der flere gæster?
- Det lyder sådan, svarede hun, netop som Steffens mor og far trådte ind i stuen.
Steffen så mildest talt forbavset ud. – Hvad er det her for noget? Det begynder at ligne et komplot!
Steffens forældre knuste ham og blev udstyret med hver deres glas rødvin.
- Så må I gerne gå til bords, råbte Susis mor fra køkkenet, - og tænd lige stearinlysene, Susi!

*

Det blev en særdeles hyggelig og afslappet julemiddag med brunede kartofler, brun sovs, rødkål og kalkun. Og selv om det var første gang Steffens og Susis forældre mødtes, så flød snakken rundt om bordet, som om de havde kendt hinanden længe. Alle hjalp hinanden med at tage af bordet.
- Måske I to kunne tænde lysene på træet? Sagde Susis mor til Steffen og Susi, - Så klarer vi lige forberedelserne til desserten, fortsatte hun og lagde en arm på Steffens mors skulder, imens hun forsigtigt puffede hende med sig ud i køkkenet.

*

Susi tændte lysene et efter et, imens hun mærkede magien fra sin barndoms jul snige sig ind over sig. Steffen stod stille med hænderne i sine bukselommer og betragtede hende med et lille, stille smil.
- Du har haft travlt, mens jeg var væk, sagde han og trak hende ind til sig. – Tak skal du have... Du har givet mig julen tilbage...

Susi holdt om ham længe i tavshed, imens energien dansede imellem dem. – Det er din barndoms engel ... i toppen af træet, hviskede hun.
- Det ved jeg godt, hviskede han tilbage. – Lige nu er jeg bare mere optaget af min voksne engel. Han kyssede hende på håret, og trak en lille smukt indpakket æske op af lommen.
- Glædelig jul, sagde han og gav Susi pakken.
- Men vi skulle jo først give hinanden gaver i morgen, sagde Susi.
- Det her er en ”før juleaften-julegave”, smilede Steffen.
Susy løsnede silkesløjfen og fjernede indpakningspapiret ... så åbnede hun forsigtigt låget på den lille æske.
- Wow! Hun sukkede og sank en gang.
- Prøv om den passer, sagde Steffen og tog den smukke ring ud af æsken.
Susi strakte sin ringfinger frem, og lod Steffen sætte ringen på hendes finger. Den passede perfekt.
- Hvor er den smuk, sagde hun og betragtede den blanke ring med den lille funklende diamant.
Steffen drejede hende rundt, så hun stod med ryggen mod hans bryst. Han lagde sine arme rundt om hendes mave og hviskede gennem hendes hår; - Du ved godt, hvad det betyder, ik’? Jeg mener; når en mand giver den pige han elsker en ring...?
Susi trak vejret dybt. – Jo, svarede hun.
- Betyder det ”Ja, det vil du gerne .... eller bare ”Jo, det ved du godt?
– Ja til begge dele, svarede hun og lagde sine hænder over hans.
De stod ganske stille og betragtede lysene på træet, som fik diamanten i Susis ring til at funkle og glitre, indtil Susi brød tavsheden. – Jeg har kun én gave til dig, som ikke er pakket ind i papir, sagde hun.
- Hmm, brummede Steffen, - Hvad er det?
Susi svarede ikke, men hun pressede hans hænder fastere ind til sin mave! Så hviskede hun; vi bliver en mere til juleaften næste år.

XXX

Af Dorte Holm Jensen
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - December 2006
Solkysten - December 2006

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga