Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© dashek - Fotolia
© dashek - Fotolia
Hjerte-karlidelser – et omfattende emne
Skrevet af Solkysten
Ofte skyldes hjerte-kar problemer mere end blot en enkelt svaghed. Mange faktorer - både fysiske, psykologiske og genetiske - kan spille ind.
Rygning, både aktiv og passiv, angives som en af de store hovedårsager til hjerteanfald og åreforkalkning. Det tager f.eks. seks timer fra man har røget en cigaret, til kredsløbet er tilbage til det normale.

Cigaretter indeholder mange giftige substanser, hvoraf nogle af dem inaktiverer vitaminet B6, der er et vigtigt vitamin for at holde homocysteinet nede. Er homocysteinet for højt, menes det, at et forhøjet kolesteroltal især kan være farligt. Det er vurderet, at hver cigaret stjæler otte minutter af en rygers liv.
Som noget godt nyt berettes, at bare indenfor 48 timers tobaksfrihed er åndedrættet forbedret væsentligt og indenfor to-tre måneder er kredsløbet meget bedre, og efter et år er faren for et hjerteanfald reduceret med 50 pct.

Forhøjet blodtryk, overvægt, sukkersyge, forhøjet kolesterol, stress, arvelighed, køn, stillesiddende livsstil, tandkødslidelser, skjoldbrusklidelser, forhøjet jernindhold, m.m. er blot nogle af de mange andre faktorer, der kan have indflydelse på hjertes og kredsløbets sundhed.

Tips til kosten
Til at salte din mad er det godt for blodtrykket at bruge det veldokumenterede Seltin salt, der indeholder 50 pct. mindre salt end almindeligt salt, og/eller en god urtesalt. Pas på med for meget rødt kød, mælk, ost og andre fede mælkeprodukter. Undgå ligeledes mad med transfedtsyrer. Pas på med for megen stegt mad. Nedskær brugen af kaffe og andre koffeinholdige fødemidler og pas på med for stor alkoholindtagelse, hvorimod et enkelt glas rødvin dagligt har vist at have en god effekt.
Alle frugter og grønsager er sunde for hjertekredsløbet. Af gode frugter skal især fremhæves kiwi, kirsebær og blåbær.

Hvidløg er godt for blodtrykket. Avocadoer, frø og nødder er rige på E-vitaminer, der bl.a. virker som naturlige blodfortyndere. Spis godt med boghvede og hyben i alle afskygninger, det styrker de små blodkar. Mad, der er rig på silicium styrker væggene i arterier og vener. Det er f.eks. selleri, hirse, salat. Det virker også blodfortyndende og reducerende på det dårlige fedt, hvis du indtager mad med omega 3 f.eks. fede fisk, hørfrøolie samt solsikke og sesamfrø.

Gode tilskud
Det er af stor betydning, at sikre mennesker med hjerte-karlidelser får tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler af god kvalitet. Antioxidanten Alpha lipoic acid er god for alle med hjerte-karproblemer især ved diabetes, blokeringer, som forebyggelse af hjerteslag. Daglig dosis er mellem 250–500 mg. Selv tager jeg næsten altid 300 mg daglig sammen med L-carnitine, der også hjælper på kredsløbet, og desuden giver fantastisk energi samt hjælper ved vægttab. Dosis er 600–1000 mg daglig.

Q 10 hjælper ved angina pectoris, og sænker blodtrykket. Er du ryger, er den særdeles anbefalelsesværdig. Af andre gavnlige tilskud kan nævnes Carnosine, der er en stærk antioxidant. CLA, der normalt bruges når der ønskes et vægttab, reducerer også kolesterol og triglycerider. Magnesium hjælper ved forhøjet blodtryk og arytmier, samt hvor der er hjerteklapproblemer. Desuden er der selvfølgelig omega–3 olierne enten fra fisk eller hørfrøolie, der kan forbedrer hjertekar og kredsløbsfunktion.

Små tips
Er der problemer med hjertet, skal du selvfølgelig søge hjælp hos en dygtig cardiolog. Hvis det overhovedet er muligt, ville jeg sørge for at få en cardiolog, der respekterer komplementær medicin.
Sørg for efter evne at få motion hver dag. Det kan være en frisk spadseretur, dans, yoga, stavgang m.m. Er du ryger, så se om du kan holde op, uden at dit stressniveau bliver alt for højt. I nogle tilfælde kan akupunktur være særdeles gavnlig både ved dårlig cirkulation og for højt blodtryk. Kelationsterapi angives i mange tilfælde at hjælpe således, at en evt. hjerteoperation kan udsættes eller helt undgås. Ifølge Louise Hay står hjertet for kærlighedscentret og sikkerhed, så en god affirmation kunne ifølge Louise Hay være: ”Mit hjerte slår i kærlighedens rytme”.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Februar 2007
Solkysten - Februar 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga