Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Bettina Rosasco har eget arkitektstudio i Benalmádena.
Bettina Rosasco har eget arkitektstudio i Benalmádena.
Arkitekt på spansk
Skrevet af Solkysten
- Jeg vidste allerede som ganske ung, at jeg ville være enten smykkedesigner eller arkitekt, fortæller Bettina, - og i første omgang blev det altså arkitekturen, der løb af med sejren.
34-årige Bettina Rosasco har gjort det umulige! Alle frarådede hende at tage arkitektuddannelsen i Spanien. Det er meget anderledes end det danske arkitektstudium.

- Der er meget mere matematik og fysik, end der er på de danske arkitektskoler, og da jeg var sproglig student, forklarer Bettina, - så virkede det måske endnu mere umuligt. I hvert fald havde alle travlt med at fortælle mig, hvor svært det ville blive.

Den slags gode råd ville muligvis have virket på flertallet af andre unge damer, men det havde den stik modsatte effekt på Bettina; forhindringer er til for at overvindes, synes at være hendes motto.
Som 17-årig rejste Bettina til Costa del Sol sammen med sin enæggede tvillingesøster, Pia. Begge piger var vokset op hos deres mor i Holte i Nordsjælland, så nu tog de et sabbatår, primært for at lære deres far, som boede på den spanske solkyst, lidt bedre at kende.

Bettina følte sig hjemme i Spanien med det samme. Hun elskede vejret, spanierne og livsstilen. Alligevel tog hun hjem og gjorde sin sproglige studentereksamen færdig sammen med sin søster.

Spansk studentereksamen
Som 20-årig var Bettina tilbage på kysten og begyndte seriøst at undersøge sine muligheder for at studere til arkitekt.

- Jeg fandt hurtig ud af, at jeg ikke ville blive optaget på arkitektstudiet uden en matematisk studentereksamen, fortæller hun.

Dette ville muligvis have lagt en dæmper på de fleste netop nyudklækkede studenters videre studietrang, men hvad gjorde Bettina? Hun gik i gang med en matematisk studentereksamen ... på spansk!

- Min søster og jeg havde naturligvis valgt spansk som sproglige studenter i Danmark, fortæller hun, - og selv om vi klarede os fint i spansk på gymnasiet i Danmark, så var det altså ikke helt nok til at klare en matematisk studentereksamen på spansk. Så jeg måtte have en privatlærer i spansk sideløbende med mit studium.

Studium i Pamplona
To år senere startede Bettina på arkitektskolen i Pamplona i Nordspanien. Det var en privat katolsk skole med en meget hård optagelsesprøve, som hun bestod.

En af de første ting, Bettina husker fra den første uge på studiet, var en mandlig lærer, der kiggede ud over klassen og udbrød:

- Om jeg begriber, hvorfor jeres forældre spilder deres penge på at uddanne jer piger ... I burde gå hjemme og passe jeres børn!

- Der sad jeg så med min danske bevidsthed, siger Bettina, - og følte at tiden var skruet næsten 100 år tilbage.

De første tre år af studiet delte hun lejlighed med tre spanske piger, hvoraf to af dem gik et par år over hende på samme studium.

- Det var dejligt, fordi de kunne jo hjælpe mig, når der var ting, der var svære.
Og det var svært ... men også en dejlig og spændende tid.

- Det var lange dage fra omkring kl. 8 eller 9 om morgenen og til samme tid om aftenen kun afbrudt af en lille siesta, fortæller Bettina. – Men vi havde et dejligt sammenhold og blev ofte siddende på skolen til langt ud på aftenen, og vi gik ofte ud sammen for at spise eller på café. Spanierne er virkelig søde mennesker, jeg kan rigtig godt lide dem. Og selv om det var et benhårdt studium, så er jeg i dag glad for, at jeg gennemførte det. Når jeg tegner et hus i dag, så kan jeg faktisk lave alle udregninger selv, hvor jeg med en dansk arkitektuddannelse ofte ville have brug for at samarbejde med en ingeniør. Selv om det mest er den kreative proces, der tiltaler mig, så er det en god følelse at kunne have hele processen i hovedet selv.

Bettina færdiggjorde arkitektstudiet på syv år, og er i dag travlt optaget af at tegne en-families luksusvillaer til private kunder og til byggefirmaer. Hun har sit eget arkitektstudio i Benalmádena.
- Det er dejligt, når en kunde bliver begejstret og forstår ideen i et projekt ... og det er rigtig dejligt, når de bliver glade for resultatet. Mit seneste projekt er under opførelse i Torremolinos. Det er solgt til en promotor ... et byggefirma.

Privatliv og fremtid
Bettina sprudler af ideer og entusiasme.

- Jeg er begyndt på et årskursus i smykkedesign i Málaga, fortæller hun, - en eftermiddag om ugen sammen med min tvillingesøster, og det nyder jeg virkeligt.

Bettinas søster er i mellemtiden færdiguddannet tandlæge og arbejder sammen med deres far på hans klinik.

- Jeg elsker at få en ide, fortsætter Bettina, - en ide der bliver ledetråden igennem hele projektet ... uanset om det er et hus eller et smykke.

Privat bor Bettina sammen med sin spansk-norske kæreste, José Louis, i Torremolinos, og hvis man skal uddrage noget mellem linierne, fra det Bettina fortæller, så er der ligeså meget spræl i ham, som der er i hende.

- Vi har lige været i Tarifa og surfe i wekenden, fortæller hun, - det kan man i hvert fald ikke gøre i Danmark i januar måned... Danmark er mit fædreland, og jeg taler altid pænt om det og er stolt over det, men det danske vejr deprimerer mig. Jeg elsker at besøge min mor, min familie og mine venner i Danmark om sommeren og til jul, men jeg kunne ikke undvære det spanske vejr.
Fremtiden? Tikker det biologiske ur?

- Jeg kan godt lide børn, siger Bettina. – Jeg elsker min storesøsters børn, men jeg føler ikke på nogen måde, at jeg selv er parat til at blive mor. Der er alt for mange ting, jeg gerne vil nå. Det ville ikke være fair. Børn er et stort ansvar ... og meget tidskrævende. Jeg var 30 år, inden jeg var færdig med at læse... Jeg har ingen planer om børn lige nu, og hvis jeg endelig skulle have nogen, så findes der så mange børn i verden, som ikke har det godt, så hvorfor så ikke adoptere nogen?
Projekter i fremtiden?

- Jeg har lige været i Brasilien og surfe med familien. Jeg vil gerne rejse meget mere. Jeg elsker storbyer.
Drømme?

- Smykkeprojektet kunne godt gå hen og blive til noget seriøst ... koncept ... navn ... design.
Bettina er allerede i gang med den næste brainstorm.

Dorte Holm Jensen


Projektet i Torremolinos er under opførelse.
Projektet i Torremolinos er under opførelse.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Marts 2007
Solkysten - Marts 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga