Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Jette med hesten Super.
Jette med hesten Super.
En dansk nomade
Skrevet af Solkysten
Det er ikke bare et spørgsmål om at booke en flybillet, når Jette og Claus drager sydover om efteråret; der er nemlig én ting, Jette altid har med sig, uanset om adressen hedder Danmark eller Spanien; ...
... og det er parrets fire firbenede familiemedlemmer.

”Boplads” i bjergene
Rejsen til Almuñecar foregår i parrets Landrover, hvor der er indrettet et stort bur til de to hunhunde; ”Unique”, som er en fire-årig Grand Danois på størrelse med en kalv og Luna som er et spansk gadekryds på to år. Efter Landroveren trækkes hestetransporten med Jettes to heste.
- Turen kræver normalt fire overnatninger, fortæller Jette, - og det skal planlægges lidt i forvejen. Vi kan jo ikke bare tjekke ind på et hotel, vi er nødt til at lave aftaler med rideskoler i forvejen og være sikker på, at der er plads.

Når Jette og Claus endelig når frem til deres vinterresidens byder livet på ganske andre udfordringer end dagligdagen på Djursland.

- Det kan da godt være, siger Jette, - at vores vinterparadis vækker lidt misundelse hjemme i Danmark, men det må være fordi folk forestiller sig, at vi sidder ved poolkanten og nipper til vores drinks uden at røre en finger...

Virkeligheden ser helt anderledes ud. Der er ingen spansk hacienda med pool på deres grund. Hestene har en stald og alle dyrene har oceaner af naturgrund at boltre sig på, men Jette og Claus har ikke megen luksus. Deres ”boplads” består af en gammel campingvogn, som de sover i samt en lille træhytte som er stue og køkken. De har ingen elektricitet, intet fjernsyn og indtil for ganske nylig bestod toiletforholdene af et tørkloset. Den nyeste luksus er et toilet med træk og slip og varme i gulvet ... solvarme naturligvis. Den eneste energikilde parret har er solceller samt en generator, som skaffer lys og strøm til internettet, som sammen med mobiltelefonen er Jettes eneste tråd ud til verden, når Claus drager tilbage til Danmark.
- Claus er jo ikke pensioneret endnu, så han er her ca. tre uger ad gangen, og så må han tilbage og passe forretningen i Danmark.

Jettes partner og samlever gennem mange år er selvstændig erhversdrivende.

Alene på bjerget
Jette møder mig i sin Landrover ved det udtørrede flodleje uden for Almuñecar og vi humbler og bumbler op ad kilometervis af hullede sandveje, til vi kommer frem til Jettes sted. Claus er netop taget afsted til Danmark og Jette har nu flere uger foran sig alene på bjerget.
- Jeg er mindre bange for at være alene her, siger hun, - end jeg ville være i en by ... og så har jeg jo desuden hundene.

Et panoramisk overblik fra havebordet udenfor træhytten viser grønklædte bjerge og dale så langt øjet rækker med meget spredt bebyggelse hist og pist, og omridset af Almuñecar med Middelhavet som baggrund.

- I begyndelsen havde vi ingen naboer, fortæller Jette, - bortset fra de spanske, som alligelvel kun er her i weekenderne. Nu har jeg både en engelsk og en dansk nabo.

Naboer og naboer? Afstanden til det nærmeste hus er fem minutters kørsel i bil! Jette peger og fortæller, hvor meget der er bygget de fem år, hun og hendes samlever har haft grunden i bjergene.
- De fleste ser nok motorvejen til Almuñecar som et plus, siger Jette, - men jeg er ikke en af dem. Der er allerede nu så meget byggeri i gang, at hvis det fortsætter så ender området som et villakvarter ... og det var ikke det, vi ville bo i.

Hvordan Jette får tiden til at gå alene på bjerget tre uger ad gangen? Jette smiler.
- Dert er overhovedet ikke noget problem, fastslår hun.- For det første tager hestene alene mindst to timer om dagen, og det er kun hvis vi snakker pasning. Hvis jeg rider på dem og træner dem, hvad jeg oftest gør, så går der let tre-fire timer mere. Desuden har jeg altid adskillige projekter kørende. Badeværelset er ikke færdig endnu; der skal pudses vægge og lægges fliser. Jeg skal have bygget et halvtag til hestene og jeg skal have plantet træer. Desuden tager det jo ikke bare fem minutter at købe ind. Jeg kører som regel til Motril og handler en gang om ugen, fordi det næsten er umuligt at parkere i Almuñecar ... og forsyninger til hestene henter jeg i Málaga. Jeg keder mig aldrig.
Jette får også spanskundervisning to gange om ugen.

- Jeg ville gerne kunne tale med mine spanske naboer, siger hun, - de er så søde til at komme med avokadoer, mangoer og appelsiner til mig ... og så fortæller de lange historier, som jeg ikke forstår et ord af ... og det er jo lidt ærgerligt.

Et udendørs liv
”Spanien om vinteren” blev en realitet, da Jette arvede en lille sum for nogle år siden.
- Jeg vågnede op en vintermorgen i Danmark, fortæller hun, - og sagde til Claus; ”Hvorfor tager vi ikke sydpå om vinteren”?

Og sådan blev det.
Jette har det fint med Danmark. Det er udelukkende den lange danske vinter og klimaet, som har fået hende til at vælge Spanien som vinterresidens. Jette har tidligere været landmand i mange år, og det udendørs liv er meget vigtigt for hende.

- Jeg synes begge lande er smukke. Danmark er fantastisk grøn om foråret og sommeren, og så vil jeg gerne være der, siger hun. – Det passer os begge bedst. Claus sejler kapsejlads på lokalt plan og jeg rider langdistanceridning på middelplan ... strækninger på mellem 40 og 70 km.

Jette håber på stævner med sin nye hest ”Con Ace”, en ni-årig hoppe som er halv araber og halv fuldblods. Netop nu har den dog en mindre skade, så hun kan ikke ride på den.

- Jeg bruger tiden til at lære den bedre at kende og glæder mig til den er klar igen...
Jette har også vallakken ”Super” på 11 år, så hun kan stadig ride. Heste har været en del af Jettes liv, siden hun var otte år gammel.

- Jeg fik min første hest, da jeg var 15, fortæller hun, - og da jeg var 18 tog jeg et år til Mississippi i USA og passede heste.

Om Jette og Claus nogensinde vælger at blive i Spanien på fuld tid må fremtiden vise.
- Vi har ingen planer i den retning lige nu, siger Jette. – Bortset fra at jeg kunne ønske mig, at Claus kunne være her hele vinteren uden at skulle rejse hjem, så føler jeg, at vores nuværende livsstil er ideel. Jeg glæder mig til at få besøg af Claus’ døtre og af mine to søstre, og jeg nyder at være her, hvor jeg kan have et udendørs liv... Hvis noget ændrer sig i fremtiden, så må vi forholde os til det, når og hvis det sker.

Dorte Holm Jensen


Der er oceaner af natur at boltre sig på for heste og hunde.
Der er oceaner af natur at boltre sig på for heste og hunde.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Marts 2007
Solkysten - Marts 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga