Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© kranfoo - Fotolia
© kranfoo - Fotolia
Skatteplanlægning eller skattesnyd
Skrevet af Solkysten
I øjeblikket foregår der en ret ophedet diskussion mellem de store banker i Danmark om, hvad man som bank kan tillade sig at rådgive om.
Ifølge medierne klandres den tredjestørste bank i Danmark nemlig for at rådgive folk om skattesnyd, defineret ved at foretage skatteplanlægning efter uetiske – men lovlige – regler. Det interessante er imidlertid, at den tredjestørste bank officielt på sin hjemmeside gør opmærksom på mulighederne for at undgå den nyindførte EU renteskat ved at etablere et skattelyselskab på for eksempel De Britiske Jomfruøer, British Virgin Islands (BVI).

Der er intet ulovligt i denne konstruktion, men de to største banker beskylder den tredjestørste bank for at opfordre til skattesnyd og for, at den oven i købet lægger konceptet ud på sin hjemmeside til brug for alle, der har lyst at bruge det. Problemet er ikke juridisk, men derimod moralsk. Når man som uafhængig skatterådgiver gang på gang oplever, at også de to største banker i stor udstrækning benytter sig af samme rådgivning, men blot undlader at lægge konceptet ud på hjemmesiden, spørger jeg mig selv, hvem der er mest umoralsk. Den der skjuler sin rådgivning om konceptet og påstår, at sådan noget ”kunne vi da aldrig finde på”, eller den der åbent går ud og ”reklamerer” for det?

Jeg synes, at der er nogle bankchefer, der bør have meget røde ører, for hvis de er citeret korrekt i de danske, skrevne medier, så lyver de. Det er da muligt, at det ikke foregår åbenlyst i de danske afdelinger af bankerne, men så sker det gennem bankernes afdelinger i Luxembourg, når disse veletablerede specialgrupper kaldes til møde med kunder i København.

I virkeligheden tror jeg ikke, at folk, der bor i Danmark, bruger de pågældende koncepter særlig meget, men for folk, der planlægger at flytte til udlandet, er der al mulig grund til fornuftig, men lovlig planlægning. Og det er da noget, de danske skattemyndigheder interesserer sig for, men de har vanskeligt ved at trænge igennem, fordi de støder på bankhemmeligheden i Luxembourg og Schweiz. Lige så lovligt er det med diverse forsikringsordninger med samme formål.

På et andet punkt siges skattevæsenet at være meget aggressive lige nu. Det drejer sig om danskere med et fritidshus i udlandet, herunder både Frankrig og Spanien. Der er nemlig mange, der ikke er klar over, at som bosiddende og fuldt skattepligtig i Danmark, skal man også betale ejendomsværdiskat af sin ejendom i udlandet. Efter sigende har SKAT planer om at udsende ca. 15.000 breve til danskere med ejendomme i Sverige, fordi de svenske myndigheder på anmodning fra Danmark har udarbejdet lister til de danske skattemyndigheder.

SKAT i Danmark vil naturligvis også gerne have sådanne lister fra andre lande, især Frankrig og Spanien. Men her tror jeg ikke, de lokale skattemyndigheder er så samarbejdsvillige, som vores naboland Sverige, hvor man jo har en lige så stram holdning til beskatning som i Danmark og derfor må formodes at være mere end villige til at hjælpe nabolandets betrængte skattevæsen og statskasse; selvfølgelig mod tilsvarende tjenester den anden vej.

Men hvornår er der så tale om skattesnyd, og hvornår ikke? For den dansker, der køber en ødegård i Sverige, er det da ikke soleklart, at han skal betale dansk ejendomsværdiskat af denne ejendom. Han betaler jo i forvejen til de svenske myndigheder. At han så kan få refunderet denne svenske ejendomsskat i den danske ejendomsværdiskat, er det ikke sikkert, han ved noget om. Han er efter min mening ikke skattesnyder; han har ikke engang planlagt at undgå skatten til Danmark. Han er ganske simpelt uvidende, hvilket dog ikke gør ham skattefri; allerhøjest bødefri.

På engelsk har man to udtryk: Tax avoidance og tax evasion. Det første betyder skatteundgåelse (eller lovlig skatteplanlægning), mens det andet betyder skatteunddragelse (eller skattesnyd). Grænsen går mellem lovlig planlægning til minimering af skatten – og på den anden side bevidst ulovlig skattesnyd. Moral taler vi ikke om i hele denne sammenhæng. Det gør skattevæsenet nu heller ikke, når de angriber ”uskyldige” skatteborgere.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Marts 2007
Solkysten - Marts 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga