Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Når dit øje ældes
Skrevet af Solkysten
Jeg sidder i mit arbejdsværelse og nyder de smukke mandeltræer, der står i fuld blomst lige nu. Jeg takker for, at mine øjne ser al naturens og årstidens skønhed.
Jo ældre jeg bliver, jo mere glad bliver jeg over at mine øjne, som jeg tidligere betragtede som en selvfølgelighed, fungerer som de skal.

Man har beregtnet at grå stær eller Cataract, som det også kaldes, rammer mere end 80 pct. af alle mennesker på 75 år og opefter. For de fleste menneskers vedkommende er det ikke et spørgsmål om de rammes, men snarere hvornår de rammes af lidelsen.

Ved at gøre noget for dine øjnes sundhed, kan det være, at du er en af de 20 pct. heldige, der klarer frisag.

Symptomerne på grå stær kan være et mere uklart og tåget syn, afvigelser i den måde farverne opfattes, problemer med at køre om natten, fordi de modkørendes bilers lygter synes for stærke, lysfølsomhed for solen, eller skarpt lysskær fra lamper, hyppig ændring i brillestyrke, dobbelt syn og endelig kan det nære syn bedres for en tid for de langsynede.

De frie radikaler er sat i forbindelse med og betragtes som en af hovedårsagerne til ødelæggelse af sunde øjne.

Kosten
Gennem kosten kan du medvirke til at holde dine øjne godt seende.

Af gode ting kan nævnes grønne grønsager f.eks. broccoli, spinat og grønkål samt tomater, mango, ferskner og majs, som alle er rige på carotenoider og især lutein og zeaxanthin, der er vigtige, idet de findes i store koncentrationer i den seende del af øjet.

Andre gode kostemner, der støtter øjets funktion er løg, æbler, grøn te, kiwi, grape, tranebær, blåbær, abrikoser m.m.

Kost, der er rig på E-vitamin og selen, er f.eks. hvedekim, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, avocado m.m.

Tænk også på en kost der indeholder godt med A-vitaminer f.eks. fede fisk og kalvelever. Pas på med for meget alkohol, idet det går ud over leveren, der i den kinesiske medicin er tæt forbundet med øjnene.

Kosttilskud
I forbindelse med øjets sundhed er der et kosttilskud, jeg gerne vil fremhæve, nemlig Alfa Lipoic acid. Forskellige studier har vist at Alfa Lipoic Acid kan reducere grå stær med op til 40 pct. ved at beskytte indholdet af E-vitamin, C-vitamin og glutathione i øjets linse. Jeg anbefaler 1 tablet på 250 mg daglig.
Sammen med ovenstående kan der bruges L-carnosine, der er en særdeles vigtig antioxidant og som især hjælper på skader, der er forvoldt af for meget lys. Ca. 500 mg dagligt kan anbefales. En anden aminosyre, Acetyl-L-Carnitine, hjælper også til at vedligeholde et sundt celllestofskifte.

Yderligere kan med stor fordel indtages kosttilskud med stort indhold af Zeaxanthin og Lutein f.eks. Blue Berry, Lutein Eyes og Blue Vision m.m. Husk også det daglige multivitamin-/mineraltilskud med både selen, E-vitamin og B-vitamin m.m. Husk også at få godt med C-vitamin, idet C-vitaminer har en koncentration i linsen, der er 30–50 gange større, end der er fundet i det cirkulerende blod.

Ginkgo Biloba forstærker blodets kredsløb i nethinden, og kan forsinke linsens svækkelse ved dets virkemåde som antioxidant

Små tips
Selvom sollyset er vidunderligt, skal man passe på med øjnene og bruge solbriller af god kvalitet, der beskytter mod ultraviolet (UV) sollys. Ligeledes kan det være godt med en hat, der skygger over øjnene og tænk på, at det er bedst at være i skyggen, når solen står på sit højeste.

Er du ryger, så reducer dit forbrug og vær sikker på du får godt med C-vitamin.

Louise Hay skriver som medvirkende årsag til grå stær: ”At være ude af stand til at se fremover med glæde. Dunkel fremtid.” Hun anbefaler dertil et nyt tankemønster: ”Livet er evigt og fyldt med glæde. Jeg ser fremad til hvert øjeblik”

Antioxidanter

I ovenstående tema nævner jeg - som så mange andre steder - antioxidanters betydning for bekæmpelse af de skadelige frie radikaler. I et af Vitalrådets nyhedsbreve beskrives, hvordan den store franske undersøgelse SU.VI.MAX viste at tilskud af antioxidanter nedsatte mænds dødelighed med mere end en trediedel.

I SU.VI.MAX undersøgelsen blev brugt en bred vifte af antioxidanter (C- og E-vitamin, selen, betakaroten og zink således, at de frie radikaler virkelig kunne angribes. Hvis der f.eks. kun var blevet brugt én antioxidant, kunne det måske have haft den modsatte virkning.

Hele livet bliver vi udsat for stråler, tobak, kemisk mad og forurening, der er medvirkende til at vi tærer på vores overskud. Derfor må vi forebygge for at bremse de lidelser, der kaldes for aldersrelaterede.
Vi må beskytte vores celler mod alle de aggressive iltforbindelser, de såkaldte frie radikaler, og det gøres ved at indtage de rette antioxidanter. Antioxidanterne omdanner de aggressive kemiske forbindelser til ufarlige stofskifteprodukter.

Som bekendt øges risikoen for forkalkning, når vi bliver ældre. I store træk skyldes åreforkalkning, at de frie radikaler ilter LDL kolesterolet, som derefter fremkalder åreforkalkning. I Vitalrådets nyhedsbrev, hvor SU.VI.MAX undersøgelsen er beskrevet, skriver Claus Hancke, at det må være logisk, at kunne bremse åreforkalkning ved at neutralisere de frie radikaler.

Endvidere beskrives hvordan der er gjort forsøg med E-vitamin uden at måle de frie radikaler. Der er kun undersøgt for åreforkalkning. Når det vides, at E-vitamin er et antioxidant, skulle man tro, at vitaminet neutraliserede de frie radikaler, men så enkelt forholder sig ikke. Det er altid vigtigt at kombinere og således give en bred vifte af antioxidanter f.eks. C-vitamin, selen m.m.

Ønsker du at vide mere om Vitalrådet og diverse undersøgelser, er adressen www.vitalrådet.dk
Du kan også gratis tilmelde dig deres nyhedsbreve via din E-mail.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Marts 2007
Solkysten - Marts 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga