Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© Vision-Images - Fotolia
© Vision-Images - Fotolia
Vi får alle slidgigt
Skrevet af Solkysten
Hvis du ikke allerede har slidgigt, så får du det! Faktum er nemlig, at vi alle før eller siden får slidgigt i et eller flere af kroppens led.
Slidgigt er en folkesygdom – det er den hyppigst forekommende ledsygdom og en af de hyppigst forekommende sygdomme overhovedet. Heldigvis er generne ved slidgigt mildere hernede på Costa del Sol – på grund af klimaet. Symptomer på slidgigt er smerter, hævede eller stive led.

Mennesker og dyr har haft slidgigt så længe, som arkæologerne kan finde spor. Slidgigt er således ikke alene den hyppigst forekommende ledsygdom hos mennesket, men også hos alle dyrearter med led.

Det normale led
Et led er en bevægelig overgang mellem to knogler. Fra ledbruskranden på den ene knogle til ledbruskranden på den anden knogle, er der udspændt en slimhinde omgivet af en ledkapsel. Uden om ledkapslen er leddet forstærket med ledbånd. Leddet er desuden omgivet af muskler, der har til formål at bevæge og beskytte leddet. Et normalt led har til formål at kontrollere bevægelse.

Det slidgigtramte led
Ved slidgigt ødelægges leddene gradvist - oftest over meget lang tid. Et led med slidgigt bevæger sig ikke normalt – det bliver gradvist stivere. Det starter med at brusken i leddet begynder at blive tynd og ujævn. Til sidst forsvinder den helt. Samtidig fortykkes ledkapslen, og der dannes mere ledvæske, hvorved leddet bliver tykkere.

Slidgigt kan ramme alle led, men sygdommen sidder oftest i rygsøjlen, hånden eller foden.

Hvordan føles slidgigt?
I de tidligste faser af slidgigt er der ofte kun lette gener med smerter, men efterhånden som forandringerne tager til, øges smerterne. Det er værst, når man skal i gang. Når hånden skal bruges, når man rejser sig fra en stol, når man skal ud af sengen om morgenen.
Når man først er kommet i gang, går det bedre. Så er leddene blevet varmet op. Når man så har hvilet sig igen, og skal til og i gang – ja, så vender smerterne tilbage med fornyet styrke, desværre.

Behandling af gigt
Med behandling menes ikke alene medicinsk behandling, men også andre former som f.eks. vægttab, indsigt i sygdommen, kost, hjælpemidler m.v.

Lægemidler, som anvendes til behandling af slidgigt, har desværre ingen helbredende virkning, men omfatter primært smertestillende og betændelsesdæmpende stoffer.

Disse lægemidler har en del bivirkninger, hvorfor det er vigtig at følge lægens anvisning - så risikoen for bivirkningerne minimeres. Det er ikke nogen god idé for gigtpatienter selv at styre medicinen – med mindre man er tilstrækkeligt orienteret.

Der reklameres en del for glukosamin til slidgigt. Resultater fra større videnskabelige undersøgelser viser også her, at der ikke kan dokumenteres en forbedring af slidgigten. Det er Gigtforeningens holdning, at mennesker med slidgigt i forhold til glukosamin må prøve sig frem. De anbefaler, at patienten kan tage det indledningsvis i tre måneder. Er der effekt, så fortsæt, men mærkes der ingen forbedringer, så stop.

Værdifulde råd
Vi kan gøre meget selv for at symptomerne ikke bliver for voldsomme. Det første er at flytte til varmere himmelstrøg. Det næste er at følge gode råd – de her nævnte eller andre gode råd.

• 1. Bliv stærk
Stærke muskler støtter skadede led og mindsker smerterne.
• 2. Hold den slanke linie
For hver 1 pct. du nærmer dig din idealvægt, reducerer du smerterne fra slidgigt med 3 pct.
•3. Kend din sygdom
Tal med din læge om sygdommen og søg information.
• 4. Lev med smerter
Lær teknikker og rutiner, der reducerer smerterne og dermed behovet for medicin.
• 5. Tilpas omgivelserne til dine smerter
Find hjælpemidler og redskaber der kan aflaste dine dårlige led.
• 6. Start med mild medicin
Når smerterne begynder, så prøv først med mild medicin – drøft også det videre medicinforbrug med din læge.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Marts 2007
Solkysten - Marts 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga