Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Afskaf siestaen
Skrevet af Solkysten
Måske en lidt besynderlig overskrift i en naturartikel, men siestaen i dagens Spanien må snart tilhøre fortiden.
I et samfund, hvor flere og flere kører i bil på arbejde og bor længere væk fra arbejdspladsen, er det ikke rimeligt at belaste miljøet med fire myldretider hver dag.

Hvis man i Spanien for alvor vil være miljøbevidste og nedbringe CO2-udslippet i vores omgivelser, må man tage fat på denne “hellige ko” og slagte den.

Man kører for øjeblikket kampagner for at mindske el-forbruget for miljøets skyld, men man kunne med ét slag nedbringe støj og os i byerne, hvis man lagde arbejdstiderne om. Siestaen hører til på landet, hvor man arbejder på marken og må søge skygge i de varmeste timer.

For nylig er der blevet lavet en undersøgelse, der viser at arbejdspræstationerne falder efter en lang siesta, simpelthen fordi folk bliver stresset af at køre til og fra arbejde i en trafik, der selv i mindre byer ofte står stille med lange køer som resultat. Man kommer senere hjem end forventet, kommer hjem til dagligdagens problemer og kører snart afsted igen for at sikre sig en parkeringsplads i nærheden af arbejdspladsen.

Det er helt klart, at det ikke kan fortsætte, hvis Spanien skal være med i kampen for et bedre miljø, og det er ikke alene et farvel til en siesta, men det betyder også at man må have en bedre trafikregulering og sætte stop for ulovlige parkeringer, der sinker en flydende gennemkørselstrafik.

Jeg ved godt at vi ikke er mange, der har det synspunkt at siestaen må afskaffes og politikerne er bange for at foreslå en fjernelse af en gammel tradition, men det kan lade sig gøre i lande, der har de samme klimatiske forhold som Spanien, så det er bare med at tænke i andre baner for kommende generationers skyld.

Når jeg skriver dette er vi midt i februar, det er varmt som var vi i slutningen af marts, og nedbør har vi ikke fået meget af. Det tegner ikke godt for vandforsyning og natur, hvis vi ikke får store mængder af regn i marts og april.

En følge af det varme og tørre vejr er at processionslarverne er begyndt på deres togter. De er et meget ubehageligt bekendtskab både for mennesker og dyr. De hører til familien processionspindere, deres latinske navn er Thaumatopoea pityocampa, og deres larvespind ses i fyrretræer, hvor de mest ligner candyfloss eller en portion vat, der hænger oppe i træerne. Larverne marcherer ud i lange processioner på op til ti meters længde.

Man skal ikke røre ved dem, de kan irritere huden, og for dyr - specielt hunde - kan de være livsfarlige. De har ikke mange naturlige fjender. Gøgen er en af dem, og den har vi ikke i kystområderne. De er skadedyr og må fjernes, men kun af specialister. De fleste kommuner har en ordning, hvor de rykker ud og hjælper med fjernelse af deres spind.

En anden, men ret så ny tradition, man burde stoppe i Spanien, er de mange tyreløb man nu har indført i flere byer. Beruset af succesen i Pamplona prøver man nu at have lokale tyreløb, eller en form for leg eller tyrefægtning uden dødelig udgang for tyren, men det er dyremishandling og ikke uden risiko for de mennesker, der deltager.

Når du læser dette er fuglene i fuld gang med deres kærlighedsliv og arternes overlevelse, så fuglesangen er på sit højdepunkt. Gå ud og lyt og lær. Det er en glæde at høre på, og som man siger - hver fugl synger med sit næb, så selv gråspurvens livlige, men måske ikke så smukke sang kan være frydefuld at lytte til. God fornøjelse.


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Marts 2007
Solkysten - Marts 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga