Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Et skridt til venstre
Skrevet af Solkysten
Med udnævnelsen af den polemiske Mariano Fernández Bermejo til ny justitsminister har statsminister Rodríguez Zapatero styrket regeringens venstrefløj. Samtidig har han opgivet ethvert håb om brede forlig med den konservative opposition.

Bermejos mere omgængelige forgænger López Aguilar er sendt til Kanarieøerne, hvor Zapatero har sat ham på aftægt som socialistpartiet PSOE’s spidskandidat til autonomvalget.

En af regeringens største udfordringer er at redde fredsprocessens stumper, efter at den baskiske terroristorganisation ETA i december brød våbenhvilen. Justitsministeriet er en nøglepost i den forbindelse. Det er Bermejo, som kommer til at udstikke statsadvokaturens kurs mod de politiske voldsmænd. Han skal også afgøre med sig selv, hvilket aktivitetsniveau han er parat til at se igennem fingre med i ETA’s ulovlige politiske parti Batasuna. Regeringen er næppe interesseret i helt at kvæle dialogen med Batasuna. Noget andet er Batasunas ønske om at blive lovliggjort op til kommunalvalget i maj.

De konservative ser udnævnelsen af Bermejo som et foruroligende tegn på, at regeringen atter strækker hånden frem mod ETA i et forsøg på at købe fred for enhver pris.

”Bermejo hører til på den yderste venstrefløj,” advarer tidligere justitsminister José María Michavila. I sin ministertid havde han flere alvorlige sammenstød med Bermejo, da denne var statsadvokat i Madrid.
Netop som Bermejo tiltræder, skal regeringen tage stilling til, om den af humanitære grunde vil løslade ETA-terroristen Iñaki de Juana (dømt for 25 drab). Alternativet er at De Juana fortsætter sin livstruende sultestrejke. Højesteret har åbnet muligheden for en amnesti, efter at terroristens sidste dom for trusler blev reduceret fra 12 til tre år, hvoraf halvdelen allerede er afsonet. De Juanas død i fangenskab kan for alvor stikke brand til Baskerlandet, frygter regeringen. En amnesti vil til gengæld være svær at forklare for de pårørende til ETA’s ofre.

Med sin nye og krigeriske justitsminister har Zapatero i øvrigt sat sig for at genvinde initiativet på hele den juridiske front.

Allerede i sin tiltrædelsestale bekræftede Bermejo, at hans temperament mere er til politiske slagord end paragraffer. Han beskyldte det konservative Partido Popular for at misbruge sin majoritet i Spaniens øverste juridiske organer til at blokere vigtige dele af regeringens politik. Forfatningsdomstolen er ifølge Bermejo offer for en af disse manøvrer, der truer Kataloniens nyligt vedtagne statut.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Marts 2007
Solkysten - Marts 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga