Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Den fantastiske udsigt fortoner sig i baggrunden bag Centro Plaza. Til venstre skimtes borde og stole uden for skandinavernes faste mødested, West Indies.
Den fantastiske udsigt fortoner sig i baggrunden bag Centro Plaza. Til venstre skimtes borde og stole uden for skandinavernes faste mødested, West Indies.
Centro Plaza - et skandinavisk forretningscenter
Skrevet af Solkysten
Der har sikkert været en og anden, der rystede skeptisk på hovedet, da forretningscenteret Centro Plaza åbnede i 1991.
Med en beliggenhed i Nueva Andalucía, der nærmest kunne kaldes "landlig" var det svært at finde argumenter for at lægge et forretningscenter netop dér. Men den spanske forretningsmand, der byggede Centro Plaza, var fremsynet, og i dag ligger det sandfarvede forretningscenter i hjertet af Nueva Andalucía, omgivet af urbanización’er og hele tre attraktive golfbaner.

Fra balkonen ud for restaurant West Indies og Nykredit er der en helt formidabel udsigt, som ikke alverdens nye udstykninger vil kunne spolere. Og netop frokostrestauranten spiller en ret central rolle her i et ellers travlt forretningscenter.

- Det er i West Indies, vi skandinaver mødes til frokost, og det er her, vi netværker. Det er svært at møde til mere formaliserede arrangementer, fordi vi er så mange, der har opgaver i udlandet, og som derfor er meget på farten. Men er man hjemme, mødes man gerne på restauranten, fortæller forretningsmanden Michael R. Foltinger.

Han flyttede selv ind i Centro Plaza i midten af 90'erne, og herfra driver han sin ejendomsmæglervirksomhed Eurobolig, der primært er rettet mod det danske marked, samt Sunbelt Estates S.L., der i højere grad henvender sig til det internationale publikum. Blandt mange andre aktiviteter ejer Michael Foltinger også lokaler rundt om i Centro Plaza - lokaler, som han blandt andet lejer ud til Nykredit og Kaupthing Bank.

Michael har også en håndfuld mindre lokaler, som han lejer ud til nystartede virksomheder, og disse virksomheder trækker gerne på den erfarne forretningsmands viden om det spanske marked.

En af veteranerne i Centro Plaza finder vi også i West Indies. Det er forretningsmanden Eddie Sauer:
- Min far Hermann og jeg var de første til at flytte ind her. Min far havde nogle golfforretninger og byggede bl.a. La Dama de Noche, fortæller Eddie Sauer.

Familien købte restaurant West Indies - der dengang hed Blue River Café, og den drev Eddies lillebror, til et alt for tidligt hjertetilfælde tog livet af den unge restauratør.

Også Hermann Sauer er død, men Eddie har alligevel beholdt Centro Plaza som base, selv om forretningerne gør, at han er på farten 10 måneder af året.

- Centro Plazas charme er, at det er så kosmopolitisk - og så er her jo alle de services, du lige står og har brug for. Her er supermarked, frisør og så videre. Og sidst, men ikke mindst, er der de mange danskere her. Det er en forretningscenter, men samtidig er det en miniatureby, slår Eddie fast.

Man skal ikke gå længe rundt i Centro Plaza for at opdage, at stedet har et umiskendeligt skandinavisk præg.

Og det er ikke kun i de danske firmaer, man finder danskere. For eksempel har et spansk helsekostfirma til huse her, og her finder man danske medarbejdere. Og besøger man den islandske bank Kaupthing Bank, støder man på danske Jens Ole Damgaard:

- Vi er repræsentationskontor for vores bank i Luxemburg - hvor vi i øvrigt er den næststørste skandinaviske bank. Her på kontoret er vi tre medarbejdere, heraf to danskere, og vi beskæftiger os med Private Banking - det vil sige investeringsrådgivning på højt internationalt niveau, fortæller Jens Ole Damgaard.

Islændingene er i øvrigt ret godt repræsenteret i Centro Plaza. Her finder vi nemlig også Landsbanki Luxembourg S.A., der - ligesom i Kaupting Bank - er et repræsentationskontor. Også Landsbanki satser på dansk arbejdskraft.

- Vi havde opereret tre-fire år her på kysten, og derfor var vi nødt til at have et fast repræsentationskontor. det fik vi så sidste år, den 1. juli, fortæller repræsentationschef Ole Hougaard, der sammen med assistent Lone Westh Jensen, tilbyder investeringsrådgivning og friværdibelåning.

- Det her er vores kontor - men vi er lige så ofte ude hos kunderne, der typisk har til huse mellem Sotogrande og Nerja. Og det betyder, at vi ofte er på landevejen, forklarer Lone.

Hos Nordea - der jo i dag er et af Skandinaviens største pengeinstitutter - finder vi repræsentationschefen, svenske Stig Jogsten. Hans danske medarbejder, Karin Kristensen, er på kundebesøg.

- Det, Nordea laver hernede, er ikke almindelig bankvirksomhed som hjemme i Skandinavien. Vi er, lige som så mange andre her i Centro Plaza, repræsentationskontor for vores afdeling i Luxemburg og beskæftiger os især med Private Banking, forklarer Stig Jogsten og fortsætter:

- Selv om folk køber hus på kysten, behøver det jo ikke at betyde, at de også bor her fast - og vores opgave er derfor at være tilgængelig der, hvor kunderne har brug for os.

Og Nordea - der er Sveriges næststørste børsnoterede virksomhed, kun overgået af Ericsson - har med sine 79.000 ansatte også sørget for at placere sig godt på verdenskortet. Alene på Costa del Sol har Nordea kontor i Centro Plaza og i Fuengirola.

Nordea var en af de første virksomheder, der flyttede ind i Centro Plaza. Dengang hed den ganske vist Unibank. Den tidligere repræsentationschef for Unibank - og senere Nordea - finder vi også i Centro Plaza. Han hedder Jan Bjorkmann og er i dag skandinavisk direktør for Blacktower Financial Management International.

- Vi er fire medarbejdere her plus en afdelinger i Gibraltar, Algarve og London, og vores opgave er først og fremmest at yde formuerådgivning og forvaltning samt skatteplanlægning. Vores kunder er her - derfor er det vigtigt, at vi også er her, slår Jan Bjorkmann fast.

Svenske Handelsbanken har også repræsentationskontor i det sandfarvede forretningscenter.
- Vi var faktisk også blandt de første, der flyttede ind. I dag er vi tre medarbejdere her og fungerer som repræsentationskontor for vores Luxemburg-afdeling, fortæller repræsentationschef Bo Hedberg. Han fortsætter:

- Vi har først og fremmest svenske kunder, men naturligvis også kunder af andre nationaliteter, og vi supporterer vores kontorer i England og Skandinavien. For to år siden fik vi salgsassistent Vibeke Toustrup Bonne - og ud over at være dansk har hun den fordel, at hun taler spansk.

Centro Plaza huser også et andet svensk pengeinstitut, Swedbank S.A., og her tager den svenske repræsentationschef Olle Westerling hjerteligt imod de danske gæster.

- Vi er også et repræsentationskontor, og det betyder i praksis, at vores kunder - der mest er svenskere, danskere og nordmænd - har en lokal bank hernede. Vi tager os så af rådgivningsdelen og af Private Banking, det vil sige investeringsrådgivning, fortæller Olle Westerling. Kontoret har tre medarbejdere - der ofte er ude at køre for at servicere kunderne.

Vi er nu kommet tilbage til West Indies, der som sagt er nabo til Nykredit. Nykredit har til huse i et stort, dejligt kontor - uden tvivl med en af centrets mest storslåede udsigter.

- Vi tilbyder realkreditlån, som man kender dem fra Danmark; det vil sige, at man kan låne op til 80 procent af ejendommens værdi med mulighed for 10 års afdragsfrihed samt en løbetid på 30 år - naturligvis også til ældre kunder. Det er noget, man sjældent ser her på kysten, hvor især seniorer, der ikke har recidencia, kan have problemer med at få langfristede lån, fortæller account manager Christel Hansen, Nykredit.

Det er især danskere - men også svenske og norske boligejere - der er kunder hos Nykredit i Centro Plaza.

Da vi kigger forbi, er Christel og hendes chef, Anders Agerberg, på kundebesøg, og assistent Siw Mosegaard Madsen tager imod. Også hun har travlt sådan en onsdag formiddag.

Og sådan er det i det hele taget meget i Centro Plaza. Skal du for eksempel tale med Danske Bank, der også har kontor her, er det en god ide at ringe og aftale tid først. Også andre virksomheder i centret har skandinaviske medarbejdere - men denne småskyede onsdag formiddag er de alle ude og servicere deres kunder. Og ejendomsmægler Jesper Laurholt fra dm estates har forretningsfrokost med kunder. Det er en travl arbejdsplads...

- Virksomhederne kommer her på grund af beliggenheden - og i dag ligger Centro Plaza jo midt i det hele. Kunderne kommer dels på grund af det store marked hver lørdag, og dels fordi de godt kender de seriøse firmaer, der bor her, slår Michael Foltinger fast.

Naia Bang / Texthuset
Fotos: Julio Sevillano


Forretningsmanden Michael Foltinger, der blandt andet har Eurobolig.
Forretningsmanden Michael Foltinger, der blandt andet har Eurobolig.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - April 2007
Solkysten - April 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga