Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Vil skatteministeren afkorte vort liv?
Skrevet af Solkysten
Det kommer næppe som en overraskelse for mange, at man i Danmark bruger betydeligt flere penge til sundhedsudgifter, end man gør i Spanien.
På Indenrigsministeriets hjemmeside kan man se, hvor store de offentlige og de private udgifter er. Der er anført tal, opgivet af OECD (de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation), for en række lande.

Til sammenligning kan man se, at Frankrig bruger en anelse mere end Danmark. Men Danmark bruger ca. 50 pct. mere end Spanien:

Danmark: 18.200 kr. pr. indbygger
Frankrig: 19.000 kr. pr. indbygger
Spanien: 12.000 kr. pr. indbygger

Det er nærliggende at spørge, om tallene er sammenlignelige, og hvad årsagen er til forskellene.
Prisniveauet er noget højere i Danmark end i Spanien. At drive en institution som det danskejede Montebello i Benalmádena koster pr. klient ca. 20 pct. af en dansk hospitalsseng. Man får altså mere for pengene i Spanien.

Den offentlige andel af sundhedsomkostningerne er højere (83 pct.) i Danmark end den er i Spanien (71,2 pct). Man må altså betale mere privat i Spanien end man gør i Danmark.
Ser man på, hvor stor del sundhedsudgifterne udgør af bruttonationalproduktet, får man det samme billede:

Danmark: 9,0 pct.
Frankrig 10,1 pct.
Spanien 7,7 pct.

Danmark bruger mere end Spanien, men overhales af Frankrig. Mange danskere har den fejlagtige opfattelse, at Danmark har verdens bedste sundhedssystem. Af statistikken kan man se, at der er lande som brugermere end Danmark på sundhed, men hvordan måler man værdien af et sundhedssystem?
Det er ikke nemt. En af metoderne er at gå ind i statistikkerne og se, hvor mange der er blevet behandlet, eller man kan spørge klienterne om deres tilfredshed med behandlingen.
Man kan opstille mange forskellige mål, men et som er nemt at have med at gøre, er den gennemsnitlige levetid i de forskellige lande. Den ser sådan ud (år 2002):

Kvinder Mænd
Danmark: 79,2 år 74,8 år
Frankrig: 83,0 år 75,9 år
Spanien 83,7 år 75,9 år

Det overrasker måske ikke så mange, der har valgt at bo i Spanien, at det tørre, varme og solrige klima er bedre at opholde sig i end et klima med slud, regn og blæst. Klimaet er formentlig årsagen til de flestes valg af opholdsland - og ikke den lavere indkomstskat.

Det med skatterne skal man ikke lade sig vildlede af. Nok er indkomstskatterne for de fleste lavere i Spanien end i Danmark, men der er andre omkostninger, som skal afholdes af den, der vælger at være i syden. Man må som anført i ovenstående selv afholde en større del af sundhedsomkostningerne i Spanien.

Den nuværende danske skatteminister ønsker i lighed med tidligere skatteministre af andre partifarver at ændre den gældende dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Spanien, således at Danmark kan få beskatningsretten.

For pensionister vil det kunne betyde en beskæring af den disponible indkomst og for de svagest stillede, at de må tage tilbage til Danmark. De vil simpelthen ikke have de midler til rådighed hernede, som kræves for at de kan betale for de ovennævnte sundhedsydelser.

Der er altså ikke noget sundhedsmæssigt belæg for at tvinge pensionisterne tilbage til Danmark, hvor statistikken viser en lavere levealder. Men afgørende er, det er et indgreb i den personlige frihed. De, der er flyttet ud, har gjort det efter mange overvejelser og i tillid til gældende lovgivning. I EU fastholdes det grundlæggende princip, at der betales skat det sted, hvor man bor. Det princip bør Danmark også følge.
Det er med henblik på at modvirke ministerens uheldige ønske, at en gruppe pensionister hernede har taget initiativ til start af den nye forening ”Redan España”.

Af Claus Carøe
Claus Carøe er bestyrelsesmedlem i Redan

Information
Læserne kan finde yderligere oplysninger om Redan España på hjemmesiden www.redan.es. Her findes også et tilmeldingsskema for nye medlemmer.
Foreningen har intet telefonnummer, så folk uden Internet bedes tage kontakt gennem venner og bekendte med denne facilitet.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - April 2007
Solkysten - April 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga