Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Tandkødsbetændelse er ikke bare en sag for tandlægen. Det har vist sig, at bakterier fra infektioner i mundhulen kan føres med blodet rundt til andre steder i kroppen og forårsage problemer som for eksempel hjerte-kar-sygdomme.
Tandkødsbetændelse er ikke bare en sag for tandlægen. Det har vist sig, at bakterier fra infektioner i mundhulen kan føres med blodet rundt til andre steder i kroppen og forårsage problemer som for eksempel hjerte-kar-sygdomme.
Pas på dine tænder - og red livet
Skrevet af Solkysten
I USA døde en 12-årig dreng for nylig af en tandbyld. Hans forældre havde ikke råd til at sende ham til tandlægen, og inden længe havde infektionen spredt sig til drengens hjerne og endte med at koste ham livet.
Eksemplet er skræmmende men – desværre - ikke enestående. Forskere har nemlig observeret, at der er en sammenhæng imellem forekomsten af infektioner i mundhulen og risikoen for problemer andre steder i kroppen, eksempelvis hjerte-kar-sygdomme. Tilsyneladende kan bakterier, der optræder i betændt tandkød eller andre steder i mundhulen, vandre til hjertet og kredsløbet med blodbanerne som transportvej, og forårsage problemer, som umiddelbart intet har med munden at gøre. Så budskabet er: pas godt på dine tænder og dit tandkød, det kan redde dit liv.

Tandbørste, tandtråd – og?
Den absolut bedste metode til at holde dine tænder rene og dit tandkød sundt er naturligvis ved at børste tænderne efter hvert hovedmåltid – eller som minimum morgen og aften – samt at anvende tandtråd til at rense mellemrummene imellem tænderne. Det er her, madrester gemmer sig og med tiden bliver angrebet af bakterier, som forårsager infektion.

Du kan imidlertid også hjælpe kroppen ved at styrke dens forsvar mod disse infektionsfremmende bakterier og de farlige ”frie radikaler”, som dannes og går til angreb på kroppen. Frie radikaler er giftige iltforbindelser, som nedbryder raske celler. Et af de stoffer, som er kendt for at være en effektiv ”radikal-fanger”, er den vitamin-lignende substans coenzym Q10, og her kommer endnu en interessant sammenhæng ind i billedet.

Coenzym Q10
Vævsprøver afslører nemlig, at cellerne i såvel betændt tandkød som i syge hjerter indeholder meget lidt af stoffet coenzym Q10, som er nødvendigt for at danne energi. Det tyder altså på, at der forbruges betydeligt mere Q10 i de væv, hvor kroppen er ramt af infektion. Omvendt viser undersøgelser, at tilskud af stoffet mindsker den blødning, der ses ved tandkødsbetændelse, og også hjertepatienter virker til at kunne drage nytte af coenzym Q10-tilskud, da det styrker hjertet og giver det forøget pumpekraft. I Ungarn og Italien som de foreløbig to første EU-lande er Q10 i 100 mg-kapsler blevet registreret som medicinsk præparat mod kronisk hjertesvigt.

C-reaktivt protein
Det er ligeledes vigtigt at sørge for, at kroppen har tilstrækkeligt med beskyttende antioxidanter. Især vitamin C har vist at have en afgørende betydning i forbindelse med infektion, da det effektivt hæmmer C-reaktivt protein (CRP), en såkaldt markør for inflammation. Når der er akutte betændelsestilstande i kroppen, stiger CRP-niveauerne voldsomt og pludseligt, men C-vitamin og en række andre vigtige antioxidanter, som fås igennem kosten eller kan tages som kosttilskud, beskytter effektivt.
Hvor man med andre ord troede, at ordentlig tandhygiejne udelukkende var et spørgsmål om at forebygge huller i tænderne, er man i dag nået betydeligt længere. Nu ved man, at dårlige tænder og sygt tandkød i værste fald kan koste livet.

Bjørn Falck MadsenCoenzym Q10 er en vitamin-lignende substans, som celler behøver for at danne energi. Noget tyder på, at det også indgår i kroppens forsvar mod blandt andet sygdom forårsaget af frie radikaler, for forskere har observeret betydeligt lavere Q10-niveauer i c
Coenzym Q10 er en vitamin-lignende substans, som celler behøver for at danne energi. Noget tyder på, at det også indgår i kroppens forsvar mod blandt andet sygdom forårsaget af frie radikaler, for forskere har observeret betydeligt lavere Q10-niveauer i c
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - April 2007
Solkysten - April 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga