Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Din hjerne behøver ilt
Skrevet af Solkysten
Vores hjerne vejer kun et-to kg, og består af ca. 25 milliarder hjerneceller og ca. 1 million km ledning, hvilket svarer til, at hvis denne ledning blev lagt ud, kunne den nå ca. 25 gange omkring jorden.
Når vi bruger hjernen, kan der måles en øget blodgennemstrømning i det pågældende område, derfor er det særdeles vigtig at træne hjernen, såvel som vi træner kroppen, fordi hjernen, der består af meget aktivt væv, bruger store mængder af ilt. Derfor er det nødvendigt med stor blodtilførsel til hjernen. Når vi er i hvile, går ca. 15 pct. af kroppens samlede blodforsyning til hjernen.

Hjernen er meget følsom overfor nedsat blodforsyning, der så også giver mindre ilt. Får hjernen ikke tilstrækkeligt med ilt i bare nogle få minutter kan resultatet være en hjerneskade. Det ses f.eks. ved hjerneblødning, blodprop i hjernen, forhøjet blodtryk, langsomt fremadskridende åreforkalkning, svulster og væskeophobning i hjernen, eller hvis hjernen på anden vis bliver beskadiget eller rammes af inflammation.

Kosten
For at hjernen kan få tilstrækkeligt ilt og således fungere godt, er det vigtigt at spise en hjerne-rigtig kost.
Lad frugt og grønsager være en naturlig del af den daglige kost, f.eks. broccoli, rødbeder, gulerødder, forårsgrønt, ærter og søde kartofler. Af frugter kan især nævnes alle former for bær f.eks. brombær, blåbær, citrusfrugter m.m. Det giver godt med vitaminer, mineraler og antioxidanter.
Det bedste kød er fjerkræ, alle former for magert kød samt vildtkød, hvilket er gode proteinkilder.
Spis godt med nødder, især skal valnødder og mandler fremhæves, idet de indeholder gode proteiner og sunde fedtstoffer.

Mindst to gange om ugen bør middagen bestå af fede fisk, f.eks. laks, sardiner, makrel, sild og også meget gerne skaldyr.

Vær forsigtig med salt og sukker, samt kunstige sødemidler. Som sødemiddel er det dejligt at bruge lidt honning. Vær ligeledes tilbageholdende med de hurtige kulhydrater såsom hvidt brød, pasta, ris osv. Vær forsigtig med mælkeprodukter.

Gode kosttilskud
Ginkgo Biloba forstærker blodgennemstrømningen i hjernen. Omega 3 olier kan også forbedre hjernens funktion. Her vil jeg fremhæve E-Epa, der med dens specielle fremstilling er særlig god til at passere blodhjernebarrieren. Olien virker også anti-inflammatorisk.

Resveratrol fortjener også en vis opmærksomhed, idet undersøgelser viser, at stoffet kan medvirke til at forhindre opbyggelse af tromboser.

Af andre gavnlige antioxidanter kan nævnes C-vitaminer, E-vitaminer samt Alpha Lipoic Acid.
Mineralerne spiller også en stor rolle i hjernefunktionen, især fremhæves betydningen af kalk, magnesium og selen.

Q 10 og carnosine kan begge hjælpe hjernefunktionen
Et dagligt tilskud af B-vitaminer er også vigtigt. Der kan eventuelt tages ekstra af Cholin og Pantotensyre, der især hjælper neurotransmitterne.

Små tips
Kelationterapi har ofte vist sig at forbedre hjernefunktionen, samt til fjernelse af tungmetaller.
Sammen med din daglige motion både af din hjerne og din krop, så sørg også for at opleve eller læse noget morsomt, der får dig til at le. Latter er på alle måder livgivende, og får os til at føle os glade og positive.

Det kan være en god ide at få målt dit hormonspejl, idet hormonerne spiller en stor rolle i funktionen af hjernen.

Pas på dit stressniveau. For megen stress er belastende for hjernen.


© Masca Cosmin - Fotolia
© Masca Cosmin - Fotolia
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - April 2007
Solkysten - April 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga