Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
De andre mumler
Skrevet af Solkysten
Det tager tid, ofte år, før man bliver klar over at ens egen hørelse er begyndt at svigte. I begyndelsen er høretabet sandsynligvis så ringe, at ingen bemærker det – og slet ikke dig selv.

• Du nikker - selvom du ikke har hørt hvad der blev sagt.
• Du synes andre mumler.
• Du må ofte bede om at få det sagte gentaget.
• Du skruer op for TV/radio.
• Du har svært at forstå tale i telefonen.

Hvis du kan nikke genkendende til noget af dette, er det nok på tide at du får checket din hørelse!
Der er forskel på hvordan vi hører mande- og kvindestemmer. Det skyldes at nogle af os mister mest hørelsen i diskanten og således bedst hører dybe stemmer (mandestemmer). Andre mister mest hørelsen i basområdet, og har svært ved at høre mandestemmer. Det er en af årsagerne til at vi oplever at et høretab kommer snigende – fordi noget kan vi høre, og andre taler blot ufatteligt utydeligt!

Vores ører er skrøbelige og avancerede mekanismer. De tre knogler hammeren, ambolten og stigbøjlen er de tre mindste knogler i skelettet. Tusindvis af små fimrehår i det indre øre er afgørende for, hvilke frekvenser vi kan modtage.

Vi orienterer os med ørerne – vi kan bestemme, hvor lyde kommer fra, og hvor vi er. Hvis ikke vi havde vores fint udviklede høresans, ville vi ikke kunne have udviklet et sprog.

Problemer med at høre kræver ofte ekstra energi og kan således resultere i træthed, stress og/eller søvnbesvær. Da hørelsen er af stor betydning for kommunikation og samvær med andre mennesker, er det derfor vigtigt at tage et høreproblem alvorligt og gøre noget ved det.

Aldersbetinget hørenedsættelse
Aldersbetinget hørenedsættelse er et hyppigt fænomen, og hørenedsættelsen viser sig for det første ved at man opfatter al lyd svagere, og for det andet ofte får sværere ved at skille ordene ad.

Skelneproblemerne skyldes, at også hårcellerne i det indre øre bliver slidt. Ud over at alle lyde bliver svagere, bliver lyden for de flestes vedkommende også forvrænget.

Har man arbejdet et langt liv mellem støjende maskiner, er et høretab ofte en kombination af en støjskade og et aldersbetinget høretab.

Ældre med høretab risikerer at isolere sig, fordi det er svært at høre, når der er flere sammen, og der er baggrundsstøj. Det er krævende og trættende at følge med, så det er "nemmere" at blive hjemme.
Høretabet i sig selv, kan man ikke gøre noget ved - men med et høreapparat kan man genvinde meget af hørelsen. Problemerne med at skelne ordene forsvinder dog ikke altid, og under alle omstændigheder tager det tid at vænne sig til at bruge høreapparaterne.

Tinnitus
Tinnitus (støj, hyletoner eller brummen i øret) er i dag et udbredt fænomen. Hyletoner i øret behøver ikke betyde nedsat hørelse, men omvendt er tinnitus ofte tegn på, at nogle af det indre øres sanseceller er beskadiget og dermed tegn på en hørenedsættelse i specifikke frekvensområder.

Uanset om der er tale om tinnitus, høretab eller lydoverfølsomhed vil resultatet være, at der opstår problemer med at høre – enten generelt eller i specifikke situationer.


Fotolia
Fotolia
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - April 2007
Solkysten - April 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga