Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Naturglimt i marts
Skrevet af Solkysten
Når jeg skriver dette, har vi passeret midten af marts, og det er seks uger siden vi har fået regn på Costa del Sol, der desværre i alt for høj grad lever op til sit navn.
Normal nedbørsmængde for marts er ca. 70 mm fordelt på syv dages regn, og det var lige så galt i februar med en nedbørsmængde på ca. 20 pct. af normalen.

Naturen har det ikke godt. Et eksempel er min egen have, hvor jeg har en dam, der hvert år bliver besøgt af et stort antal frøer og enkelte skrubtudser. I år er der en enkelt frø, der har slæbt sig frem. Frøer vandrer i regnen frem til deres ynglepladser. Ingen regn - ingen frøer på vandring.

I marts skrev jeg lidt om processionslarver - jeg kunne fylde en hel side om dem og de problemer der følger med dem. Hvis du bor i nærheden af La Cala de Mijas, kan du se hvordan de er på vej til at ødelægge en hel bevoksning af unge fyrretræer på vejen fra La Cala mod galopbanen, ganske nær den nye golfbane. Det er utroligt at ejeren eller kommunen ikke har gjort noget for at stoppe det angreb. Ikke alene for ødelæggelsen af træer, men også med tanke på de mennesker, der bor i nærheden, eller dem der spiller golf. Processionslarver er et meget ubehageligt bekendtskab. Fra kommunalt hold tager man lidt for let på den plage, som de er og den skade, de kan afstedkomme - ikke alene på træer og dyr, specielt hunde - også mennesker kan få langvarige allergiproblemer.

Du er sikkert som jeg blevet lokket af jordbær i supermarkedet. De er utrolig flotte at se på, men desværre - de smager af absolut ingenting. Det svarer stort set til at række tungen ud ad vinduet. Nu advarer Verdensnaturfonden mod at spise jordbær fra det sydlige Spanien, altså Andalusien. Man ødelægger vådområder, idet man bruger vand fra disse til at vande jordbær og formodentlig også andre såkaldte sunde spiser, men hvad værre er: Man bruger mængder af pesticider og kemimalier i disse frugt- og grøntsagsproducerende områder.

Vejret opfører sig anderledes end vi forventer. Her i Sydspanien har vi tørke. I Nordeuropa vælter regnen ned samtidig med hårde storme af orkanstyrke. Temperaturer langt over det normale, en kombination af El Niño og den globale opvarmning. Sommerfugle der hører til i det sydlige Europa bevæger sig nordpå og har passeret Alperne. Tranerne - disse vidunderlige fugle, som jeg ofte har skrevet om, er kommet op til Horborgasjøen flere uger før normalt. Formodentlig har de overvintret nordligere end normalt på grund af den ekstremt varme vinter.

Hvis ikke jeg var 75 år, ville jeg nok tænke mig om en ekstra gang og ikke søge solens varme i Sydspanien. Vi går sikkert meget hurtigt den tid i møde, som eksperter spåede allerede for mange år siden: Sahara springer over strædet og indtager Andalusien, og hverken vandplaner eller afsaltningsanlæg kan ændre på dette. Det kan kun opfylde et menneskeligt behov, men naturen kommer til at lide, og det bliver ikke rart.

Vi har allerede hørt røster om, at vi i den kommende sommer ikke må bruge mere end 60 liter vand pr. person dagligt, hvordan det nu skal fungere? Man kan jo nok stille sig lidt undrende over et sådant forslag. De fastboende bliver straffet i forhold til dem, der bor her en kortere tid. De kan i og for sig bruge løs af vand i den tid, de er her, og det kan aldrig blive retfærdigt.

Costa del Sols fauna har forandret sig i de sidste årtier, stort set til det værre. Som jeg ofte har skrevet, så anklager jeg politikere og byggefirmaer for deres ringe respekt for naturen. Man har givet tilladelse til en konstant ødelæggelse af naturlige vandløb og små vandhuller i stort set hele regionen.

Der er dog i ældre områder, hvor der har været en fornuftig urbanisering med grønne områder og plads til villaer og haver, kommet en anden fauna til. Hvor man tidligere havde et ret begrænset fugleliv, har man nu et rigt liv af solsort, gærdesmutter, sangere og mange andre. Prøv at stå op en tidlig morgen nu i denne tid. Det er en lyst at høre på, og vi har dette fuglekor endnu et par måneder.

Lige nu var der en frø, der kvækkede i dammen - måske er der endnu håb? Husk at alle dyr og fugle vil være glade for at du giver dem vand. Selv insekter kommer og drikker, så tænk på vores medskabninger og nyd naturen mens du kan!


Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - April 2007
Solkysten - April 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga