Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Farvel til residencia-kortet
Skrevet af Solkysten
Den 28. marts sagde vi farvel til det kendte residencia-kort, som fremover erstattes af et "residencia-certifikat".
Det medfører en hurtigere sagsbehandling end hidtil, men også, at vi mister et praktisk id-kort.
Udstedelse af residencia-kort har i de seneste år været en langvarig proces, idet det ofte kunne tage mere end et år, regnet fra ansøgningsdagen, før man modtog det endelige kort.

Denne lange ventetid på residencia-kortet har givet mange problemer i samspillet mellem det danske og det spanske skattevæsen, f.eks. når det gjaldt skattecertifikater til pensionister eller dokumentationen for en erhvervsaktivs status som resident eller ikke-resident i Spanien. Ligeledes har det givet ekstra arbejde i forbindelse med tilmelding til det spanske sygesikringssystem (Seguridad Social).

I den nye lovgivning, som trådte i kraft pr. 28. marts, erstattes residencia-kortet som nævnt af et "residencia-certifikat". Alle EU-borgere, der påtænker at bosætte sig i Spanien i mere end tre måneder, skal anmode om at blive registreret i dette "Centralregister for Udlændinge", enten på det lokale udlændingekontor eller hos Policía Nacional (det spanske Nationalpoliti).

“Formålet med dette er at opfylde EU-direktiv 2004/38, som omhandler den frie bevægelighed og ophold for EU-borgere og deres familiemedlemmer, samt at reducere de administrative formaliteter EU-landene imellem,” siger politikommisær José Ordoñez Olalla fra Nationalpolitiets afdeling i Fuengirola.
Ansøgningen skal afleveres inden for de første tre måneder af opholdet i Spanien.

I stedet for det gamle residencia-kort får man så udstedt et A4-ark - residencia-certifikatet - hvoraf fremgår fremgår navn, adresse, nationalitet, NIE-nummer samt udstedelsesdag. Certifikatet vil normalt blive udstedt på stedet, men i perioder med travlhed kan der dog gå op til en uge fra ansøgningsdagen.
Fordelen ved det nye residencia-certifikat er netop den øjeblikkelige udstedelse samt at man undgår det dobbeltarbejde som der hidtil har været ved ankomsten til Spanien: ansøgning af NIE-nummer samt ansøgning af residencia-kort. Tidligere har man skullet indsende to ansøgninger, hvorimod man nu automatisk får tildelt et NIE-nummer i residencia-certifikatet, og derfor kun skal udfylde én ansøgning.

Ansøgningsprocessen er ligeledes ændret. Nu ringer man ind til afdelingen af Nationalpolitiet i den kreds, man hører under, og bestiller en tid. Der kan godt være ventetid på at få en tid hos Nationalpolitiet (i øjeblikket ca. en måned i Fuengirola). Dog slipper man for at skulle stå i kø foran Nationalpolitiet fra tidlig morgen til langt op af formiddagen. Man møder blot op med sin dokumentation den dag og på det klokkeslet, man har fået tildelt (eller bedt om).

Intet id-kort
Den hurtige ekspeditionstid er certifikatets store fordel. Ulempen er, at med det gamle residencia-kort mister man også et praktisk id-kort, for helt bortset fra det upraktiske A4-format har certifikatet intet foto. Det kan altså ikke benyttes som dokumentation for bærerens identitet, og da folk altid skal have dokumentation på sig i Spanien, skal man fremover huske at bære sit pas på sig.

Man kan eventuelt tage på notarkontor med sit originale pas og få notaren til at bekræfte kopiens gyldighed, hvorpå man kan bære denne stemplede kopi på sig i stedet for det originale pas. Normalt vil det ikke give problemer med politiet, men det kan måske give det, når man skal dokumentere sin identitet i banker eller butikker.

Selve residencia-certifikatet er det ikke obligatiorisk at bære på sig. Har man været registreret i Spanien i mindst fem år, vil der på certifikatet, man får udstedt ved fornyelse, blive påskrevet at man er “permanent resident”. På den måde bliver livet også nemmere med certifikatet.

Folk, som i forvejen har et residencia-kort, skal ikke søge om det nye certifikat før kortets udløbsdato. Til den tid henvender de sig som hidtil hos Nationalpolitiet, og i stedet for et nyt kort, får de som alle nyankomne et certifikat.

Dem, der allerede nu har ansøgt om residencia-kort, men endnu ikke har fået kortet, kan vælge mellem at bede om det nye residencia-certifikat, eller de kan fortsætte med ansøgningen om kortet.

Hvis man mister sit residencia-kort, vil man ligeledes have valgmulighed mellem at få udstedt et certifikat øjeblikkeligt, eller få et duplikat af det mistede kort (ventetid ca. 40 dage).

Da residencia-certifikatet endnu er en ny opfindelse, må man væbne sig med lidt tålmodighed, indtil det viser sig, hvordan det i praksis fungerer i samspillet mellem de offentlige kontorer. Det er allerede i dag et krav at medbringe residencia-certifikat ved tilmelding til den spanske sygesikring. Det gælder bl.a. for pensionister, der afleverer deres E121-model.

Krav til ikke-residenter
Den nye lovgivning får ligeledes indflydelse på de ikke-residenter, der påtænker at opholde sig i Spanien i mere end tre måneder.

Denne gruppe skal nu tilmelde sig ved deres ankomst til Spanien, og efterfølgende framelde sig igen, når de rejser tilbage til deres faste resident-land.

Det er vigtigt, at de i god tid bestiller tid til denne frameldelse, så de ikke løber ind i det problem, at de får tid hos Nationalpolitiet efter deres afrejse fra Spanien.

Lena Grøn & Heidi Andersen
CYC Asesoria Legal y
Tributaria, SL
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Maj 2007
Solkysten - Maj 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga