Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
© Ändrey Kiselev - Fotolia
© Ändrey Kiselev - Fotolia
Folkeskolen er til at snakke med
Skrevet af Solkysten
Europæiske børn får nemmere skolefiasko på Costa del Sol end børn fra den tredje verden. Det har meget at gøre med børnenes attitude til det nye land, siger Joaquín Perea fra det andalusiske undervisningsministeriums delegation i Málaga.
Andalusien har i de seneste år gjort en stor indsats for at integrere udenlandske elever i de offentlige skoler. Samtidig har man fået overblik over, hvor problemerne ligger, og resultatet vil sikkert overraske mange.

Højrisikogruppen er europæiske elever i en vis alder (13-15 år), der bliver revet ud af deres gamle miljø i hjemlandet, når forældrene beslutter at flytte til Costa del Sol.

Deres situation er helt anderledes end børnene fra den tredje verden. Disse er bevidst om, at Spanien er en chance for arbejde og uddannelse, der kommer hele familien til gode.

De unge europæere tænker derimod ofte, at forældrene ikke har taget hensyn til deres interesser ved flytningen. De får fra starten en negativ holdning til det nye land, vægrer sig ved at lære spansk, og gør ingen forsøg på at finde kammerater blandt spanierne.

- Det er uhyre vigtigt for denne gruppe, at forældrene inddrages i skolens arbejde med at integrere dem, konkluderer Joaquín Perea, der er ansvarlig for Málaga-provinsens indslusningsprogrammer.

Hver tiende er udlænding
Ministeriets centrale indslusningsprogrammer er en relativ nyhed. Før århundredeskiftet forsøgte de enkelte skoler inden for deres egne rammer at hjælpe de udenlandske elever, men mange steder truede problemerne med at vokse lærerne over hovedet.

Et par nøgletal illustrerer udviklingen. I 2002 var der 7000 udenlandske elever i Málaga-provinsens folkeskoler. Fem år senere er tallet vokset til 23.500.

Det vil sige at hver tiende elev er udlænding i dag. I godt en halv snes skoler (de fleste ligger på kysten vest for Málaga) er udlændingene tilmed i flertal.

Den stærke vækst har været nogenlunde lige fordelt mellem børn fra EU og børn fra den tredje verden. Blandt sidstnævnte er den store gruppe af latinamerikanske børn (ca. 10.000) priviligerede, fordi de har spansk som modersmål.

De nye centrale indslusningsprogrammer er målrettet mod fremmedsprogede elever, hvoriblandt englænderne (4000) og marokkanerne (3000) er de store grupper. Der går 160 danske børn i provinsens folkeskoler.
Der er flere typer indslusningsprogrammer:

ATAL (Aulas Temporales de Adaptación Lingüística) var i år 2000 et pionerprojekt, som nu er introduceret på 150 af provinsens 400 folkeskoler. De udenlandske elever får spanskundervisning i særlige klasser af stærkt reduceret størrelse. Resten af tiden følger de den normale skoleundervisning på deres klassetrin. Ministeriet har i dag budget til 80 lærere på ATAL-programmet, så de fleste arbejder på flere skoler, hvor de f.eks. underviser tre gange om ugen. Nogle skoler kan tilbyde daglige ATAL-klasser, indtil de udenlandske elever er kommet op på et tilfredsstillende niveau og kan klare sig selv.

Talleres de Apoyo Lingüístico en Español er den næstbedste løsning, der tilbydes på 80 folkeskoler uden ATAL. Det drejer sig om fire timers ugentlig spanskundervisning uden for normal skoletid. Det interessante ved disse kurser er, at forældrene også er velkomne til at deltage på dem. Det skønnes at være nyttigt for børnenes integration, at forældrene viser interesse for at lære sproget.

AVE (Aula Virtual de Español) kan sammenlignes med fjernundervisningen i Danes Worldwide. Alle fremmedsprogede elever i Andalusien kan søge om at deltage i disse spanskkurser på pc, som tilrettelægges af undervisningsministeriet i samarbejde med Instituto Cervantes. Elevernes opgaver rettes og sendes retur af projektets tilknyttede lærere. Ligesom fritidsundervisningen står AVE-kurserne åbent for forældre, der vil benytte chancen til at lære spansk.

Tosprogede skoler
Mens spanskundervisningen af fremmedsprogede elever således er kommet i langt mere faste rammer end før i Andalusiens folkeskoler, har disse også åbnet sig for fremmedsprogene på en måde, der var utænkelig for få år siden.

Undervisningen på alle nystartede folkeskoler er i dag tosproget – dvs. at den traditionelle sprogundervisning suppleres med praktisk anvendelse af et fremmedsprog (som regel engelsk) i nogle fag. Mange ældre folkeskoler begynder også at introducere tosproget undervisning, som nu er en realitet på 46 skoler i Málaga-provinsen.

Selvom andetsproget næsten altid er engelsk, er det i nogle tilfælde fransk eller tysk. Sidstnævnte tilbydes af nogle skoler i Torrox-området, hvor en stor koloni af fastboende tyskere har etableret et godt samarbejde med skolevæsenet.

Det skal i den forbindelse nævnes, at hvis danske forældre virkelig lagde sig i selen og benyttede det frie skolevalg til at sende børnene til den samme skole, kunne det i hvert fald teoretisk lade sig gøre at etablere tosproget undervisning med dansk som andetsproget...

Manglende dansk interesse
Ovenstående er selvfølgelig ikke særlig sandsynligt, eftersom de danske forældre ikke engang har vist interesse for et tilbud, man gav deres børn om modersmål-undervisning i Benalmádena.
Andalusiens skolevæsen startede for to år siden de såkaldte Talleres de Refuerzo de Lengua y Cultura Maternas, dvs. klasser i hjemlandenes sprog og kultur. Der er startet 88 af disse klasser, som består af fire timers ugentlig undervisning uden for normal skoletid. Der er klasser i rumænsk og portugisisk, kinesisk og arabisk. Men det eneste forsøg på at starte et dansk taller, som blev gjort af Jacaranda-skolen i Benalmádena, kom aldrig i gang.

- Der meldte sig to eller tre interesserede, og der skulle være fem, for at det kunne lade sig gøre. Der går kun 12 danske elever på skolen, men det lykkedes os heller ikke at starte et engelsk taller, selv om vi har mere end hundrede engelske elever, oplyser skoleinspektør Francisco Merino.

Han ved endnu ikke, om Jacaranda får bevilling til et dansk taller i det kommende skoleår. I givet fald skal forældre på andre folkeskoler være opmærksomme på, at tilbuddet også står åbent for deres børn, idet eleverne ikke behøver komme fra Jacaranda.

pod.

Har du en kommentar til artiklen? Skriv til journalist per-ole@solkysten.net
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Maj 2007
Solkysten - Maj 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga