Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Det vigtige testamente
Skrevet af Solkysten
På kontoret bliver vi ofte spurgt hvad man gør, når en af vore kære dør.
Sjovt nok har danskere mange gange den opfattelse, at man bare kan lade være med at gøre noget, når f.eks. den ene ægtefælle dør.
Måske er det, fordi der i løbet af de sidste mange år er skrevet utallige artikler omkring emnet, og at mange af disse artikler har været modstridende.

Faktisk er der forskellige måder, hvorpå boet kan gøres op. I det følgende vil vi berøre nogle af de emner og spørgsmål, der er både vigtige og interessante i denne sammenhæng.

Loven der tages i anvendelse er ”den nationale lov på dødstidspunktet”. Det betyder, at hvis afdøde har dansk nationalitet, selvom vedkommende har boet i Spanien i 20-30 år og er resident, så anvendes dansk lov, som foreskriver uskiftet bo til fordel for ægtefælle, tvangsarv til børn etc..

Imidlertid henviser ”den nationale lov” – altså dansk lovgivning – til afdødes faste bopæl, som i dette tilfælde er i Spanien og dermed til spansk lovgivning.

Vi har altså med både den spanske og den danske arvelov at gøre – og de to love modsiger hinanden. Selvom det er svært for almindelige mennesker at forstå, så er det vigtigt at huske på, at i en arvesag såvel i Danmark som i Spanien skal boet gøres op. Der er ingen undskyldning for ikke at gøre noget, for det komplicerer sagen for ens arvinger.

En advokat har flere muligheder for at behandle boet og må i hvert enkelt tilfælde gøre op hvad der er bedst for arvingerne.

Har man oprettet testamente i Spanien, som vi igen og igen understreger man skal gøre, vil testamentet som regel henvise til den danske lovgivning, der er gældende på dødstidspunktet.

Fremgangsmåden er så, at vi retter os efter danske arvelov: Arverækkefølgen, ægtefælle arver ægtefælle, fordeling af tvangsarv etc., men vi er alligevel nødt til at følge de spanske regler for, hvordan en arvesag skal gøres op i Spanien. Og det kan klienterne ikke altid forstå. Hvorfor i alverden skal man nu have alle de danske dokumenter oversat til spansk og ofre penge på translatør o.s.v.? Det skal man, fordi det spanske system kræver det, så notaren med egne øjne kan se at sagen behandles korrekt. Det spanske system kræver også langt mere dokumentation, end vi nogensinde har skullet præsenterei Danmark. Det er grunden til at mange arvesager udvikler sig til rene ”mareridt”, fordi de trækker ud i årevis.

I Danmark kan man sidde i uskfitet bo. D.v.s. at man ikke skal skifte med fællesbørn når den ene ægtefælle dør. Skifteretten ordner det hele på ingen tid, og så kan den anden ægtefælle leve videre med deres fællesbo som hus og penge.

Men i Spanien kendes begrebet uskiftet bo ikke. Alligevel får vi det gennemført m.h.t. ægtefællens arv, såfremt der er lavet testamente. Man skal dog altid betale boskat i Spanien af den spanske arv. Selv om boet behandles efter dansk lovgivning betyder det ikke, at vi bare siger til notaren, at ”sådan er det i Danmark, og sådan skal det også være her”. Notaren vil i mange tilfælde se nogle dokumenter, som vi ikke har i Danmark, og derfor opstår problemerne. Det kommer ofte an på notaren – nogle er nemme, andre er besværlige at have med at gøre. Skal ægtefællen sidde i uskiftet bo, vil notaren i nogle tilfælde forlange en fuldmagt fra børnene til advokaten der siger, at således er lovgivningen i Danmark, og at børnene er indforstået hermed. I det tilfælde skal man bruge NIE nr. også på børnene, hvilket kan forlænge processen, medens man skal vente på dem. ”Hvorfor nu det?” siger vores klienter – ”er I ikke lidt besværlige nu?” – ”hvorfor har I ikke sagt det fra starten?” - jamen det er jo ikke os, det er notaren som beder om alle disse papirer, og det kan variere fra gang til gang.

En anden ting er, at en advokat i Spanien ikke har samme beføjelser som i Danmark, og et dokument udarbejdet af en advokat har ikke samme gyldighed som et notardokument (så ville størsteparten af notarerne jo blive arbejdsløse).

Uskiftet bo eksisterer som sagt ikke i Spanien, som vi kender det fra Danmark. I Spanien arver en ægtefælle – medmindre der er lavet testamente naturligvis – udelukkende en brugsret (usofructo) til boligen. I Spanien kan ægtefællen derfor ikke sælge boligen, og dermed beskyttes arvingerne bedst muligt.

Alle der har fast ejendom i Spanien bør oprette et testamente. Det betyder ikke, at et eventuelt dansk testamente mister sin gyldighed, såfremt man pointerer i det spanske testamente, at det udelukkende dækker, hvad man har af værdi indenfor Spaniens grænser.

Et eventuelt oprettet dansk testamente gælder også i Spanien eller i andre europæiske lande, men vi ved af erfaring, at ved oprettelse af spansk testamente, bliver hele processen ved bobehandlingen i Spanien meget nemmere og hurtigere.

De to typer i Spanien af testamenter, der er mest brugt er: håndskrevet eller underskrevet for notar.
Det håndskrevne testamente er et stykke papir, som testator selv har oprettet. Uden årstal, måned, dato og underskrift, er testamentet ikke det papir værd, som det er skrevet på. Arvingerne skal igennem et besværligt og kompliceret juridisk forløb for at få godkendt et sådant testamente, hvilket er langsommeligt og dyrt. Det er samtidig ”risikabelt” at udfærdige et håndskrevet testamente, da sådanne nemt kan bortkomme, og så har man ingen mulighed for at fastslå afdødes ønsker. Et sådant testamente skal altid være skrevet med testator egen håndskrift og formuleres således at der ikke kan opstå tvivl om, hvem der har skrevet det.

Notartestamente: I dag bruger man næsten altid kun denne slags testamenter, da det er nemt og overskueligt. Det drejer sig udelukkende om at udtrykke sit sidste ønske overfor notaren, som samtidig bekræfter, at disse ønsker ligger indenfor lovens rammer.

Har man et korrekt udfærdiget testamente, forløber de fleste ukomplicerede arvesager som regel gnidningsløst, men som nævnt sker det, at notaren gør livet besværligt for os og udbeder sig endeløse rækker af dokumentation. Så kan det – både som klient og advokat – være svært at bevare sin tålmodighed.


© Christopher Loneragan - Fotolia.
© Christopher Loneragan - Fotolia.
Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Maj 2007
Solkysten - Maj 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga