Alt om Costa del Sol i Sydspanien
Sydspanien.dk

Malaga webcam
Malaga Webcam

Sydspanien.dk kan du læse alt om Costa del Sol - Andalusiens sydlige del.
Solkysten skaffer svar
Skrevet af Solkysten
Har du et praktisk problem i din spanske hverdag? Send os et par linier, så forsøger vi at skaffe svar!
I spansk tømrerlære
? Jeg går med en drøm om at komme i lære som tømrer, og også med en drøm om at bo i Spanien. Kan I eventuelt hjælpe mig med nogle kontakter?
Lars Kristensen

! Vi forstår spørgsmålet sådan, at du vil have en rigtig faglig uddannelse som tømrer i Spanien. Det får du kun i det spanske uddannelsessystems erhvervsfaglige grunduddannelser (”Ciclos Formativos”), som er en blanding af skoleundervisning og praktikophold. Det er ikke netop umuligt – hvis du taler flydende spansk – men det er nok heller ikke realistisk.
Den bedste løsning er i virkeligheden at gå i gang med en dansk faglig uddannelse. I løbet af denne kan du få godkendt et praktikophold i udlandet som en del af din danske uddannelse. Ordningen PIU (Praktik I Udlandet) giver økonomisk tilskud til dig (eller din danske arbejdsgiver), og ca. 1000 elever om året benytter sig af ordningen til et længerevarende praktikophold i lande som Spanien.
PIU-koordinatorerne på erhvervsskolerne og sosu-skolerne rådgiver og varetager arbejdet med at sende eleverne afsted, så opsøg en af dem. Vi ved f.eks. at praktikchef Ole Jacoby på Aarhus tekniske Skole jævnligt har elever i Málaga-området.
Du kan også spørge CIRIUS på piu@ciriusmail.dk. CIRIUS er Undervisningsministeriets styrelse for internationalisering af uddannelser og lærlingsmiljøer. Styrelsens hjemmeside (www.ciriusonline.dk) er generelt det rigtige sted at starte jagten for de mange, der gerne vil rejse ud i verden og lære. Med EU-samarbejdet er der dukket rigtig mange spændende muligheder op.                                        
red.

Mere om pension
? Jeg har med interesse læst “Skattereform giver store lettelser for mange pensionister” i aprilnummeret. Jeg mangler dog at få præciseret ikrafttrædelsestidspunktet. Er det for skatteåret 2006 eller først fra 2007?
E. Nielsen

? I sin pensionsartikel omtaler Martin Davidsen forskellige regler for beskatning, men en ting står ikke lysende klart for mig. Skal kapitalpensionen være hævet inden man flytter til Spanien for at undgå dobbeltbeskatning? De 40 pct. er jo ikke nogen skat, men en afgift.
Flemming Nejstgaard

! Den spanske skattereform blev vedtaget i parlamentet i november 2006 til ikrafttrædelse 1. januar 2007.
De nye regler  skal således først tages i brug, når selvangivelsen for skatteåret 2007 skal udarbejdes og indsendes i maj-juni 2008.
Så vidt det første spørgsmål. Mht. til det andet er det korrekt, som Flemming Nejstgaard skriver, at det beløb, der afregnes til skattevæsenet ved ophævelse af en kapitalpension, i juridisk forstand  ikke er en skat, men en afgift - på linie med realrenteafgiften, som personer med pensionsopsparing  i mange år måtte trækkes med, inden den blev erstattet af den såkaldte PAL-skat.
Da der ikke i dobbeltbeskatningsaftalen mellem Danmark og Spanien er hjemmel til at give kredit for afgifter, bør man i egen interesse hæve kapitalpensionen inden man flytter til Spanien. I modsat fald skal der både betales afgift til Danmark og skat til Spanien.
Alternativt kan man konvertere kapitalpensionen til en ratepension og derved helt undgå afgiften til Danmark. Dette forudsætter dog, at man ikke er fyldt 60 år. Personer over 60 år har andre muligheder. Mange i denne gruppe vælger at konvertere kapitalpensionen til en ophørende livsforsikring, der udbetales over ti år. Dette produkt har næsten samme skattemæssige fordele i Spanien som ratepensionen, og i dag er disse livsforsikringer meget fleksible. Således kan man tilvælge moduler der sikrer, at restudbetalingerne ikke går tabt ved dødsfald, men i stedet udbetales til en eller flere begunstigede.
Martin Davidsen
Advokatfirmaet Mona
Elisabeth Davidsen

Fanget af systemet
?  Jeg er vist blevet fanget af systemet.
Januar 2005 blev mit kørekort frakendt af politiet i Danmark for to år pga. spirituskørsel. Jeg har været resident i Spanien siden 2001, men havde stadig et dansk kørekort.
Jeg fik tilsendt information fra politiet omkring AT-kursus og generhvervelse af kørekortet. Jeg har så taget det AT-kursus i Danmark, som jeg havde fået besked på. Fire gange to en halv time, fordelt på 4 uger! Ingen mulighed for dispensation, selvom jeg boede hernede, så jeg har fløjet frem og tilbage mellem Danmark og Spanien.
Efterfølgende kontaktede jeg en kørelærer, og tog ned på Fredericia kommune for at ansøge om at generhverve kørekortet. De fortalte mig, at jeg ikke kan generhverve det i Danmark, selvom de har frataget det i Danmark. Dette havde ingen på noget tidspunkt oplyst, selvom jeg har korresponderet på e-mail med diverse instanser i Danmark.
Så hvad gør jeg nu? Jeg havde alle stempler i kørekortet, og får jeg dem automatisk igen i Spanien? Det kan ikke passe, jeg skal være dårligere stillet, bare fordi jeg bor her – jeg vil jo have det hele tilbage igen, ligesom alle andre får.
Og hvad med den tid og de penge jeg har spildt på flyrejser til Danmark?
MH

! Generelt er det sådan, at hvis man er resident i Spanien med et dansk kørekort, så får man aldrig kortet fornyet – heller ikke, hvis det tabes eller bliver stjålet. I sådan en situation er der ikke andet at gøre end at bede om et certifikat hos Rigspolitiet i Danmark. Med dette certifikat får man uden problemer udstedt et nyt kørekort med de samme stempler i Spanien - men det bliver altså et spansk kørekort.
Det er den vej, du skal gå – blot kan jeg ikke garantere, at alting kommer til at gå så glat i dit tilfælde. Det må komme an på en prøve. Ansøg om certifikatet, henvend dig til de spanske myndigheder, og så vil det vise sig, hvad de siger.
Det er forsøget værd, for alternativet er jo at starte helt forfra med køreprøver og eksamener, stempel for stempel.
Om du har fået en korrekt rådgivning ved de danske instanser er en debat, jeg ikke tør gå ind i.
Mads Brygmann
Rådgivningsfirmaet Gestimar

Papirløs hjemkomst
? Når man rejser til Danmark og bosætter sig igen, hvilke papirer kræver  Danmark så, vi har med herfra?
Ingelise Nielsen, Torre Del Mar

! I Danmark skal I inden fem dage give besked til folkeregisteret i den kommune, I flytter til. Men de danske myndigheder kræver ikke, I har papirer med fra Spanien.
Dog er det sikkert klogt at tage lidt papir med – om ikke andet, så de sidste årsopgørelser.
”Jeg har været ude for, at danskerne beder om bevis for, at folk har betalt skat i Spanien i årene inden deres tilflytning til Danmark,” oplyser Heidi S. Andersen fra rådgivningsfirmaet ”CYC Asesoría Legal y Tributaria” i Fuengirola.
Ifølge skatteafdelingen i Torremolinos skal man ikke informere det spanske skattevæsen om fraflytningen. Vil man have en “kvittering” på denne, kan man henvende sig hos Policía Nacional og afmelde residencia. Så gør det – for en ordens skyld. Det skader aldrig.
red.

Har du et spørgsmål, kontakt os:
Fax: 952 46 28 22 eller send en e-mail: per-ole@solkysten.net

Tilmeld nyhedsbrevVersion til udskrift · Send til en ven


Solkysten
Skrevet af: Solkysten
Denne artikel er bragt med tilladelse fra Magasinet Solkysten. Gå direkte til hjemmesiden: Solkysten

Læs flere artikler fra samme udgave af Solkysten
Solkysten - Maj 2007
Solkysten - Maj 2007

Sydspanien.dk
Fakta om Spanien
Real Estate | Rentals | Rejseoversigten - Spanien | Rejs-Med.dk til Spanien | Klikket.dk om Spanien | Billig-Flybillet.dk | Flybilletter til Spanien | Flyrejser - Andre lande | Boliger | Bolig | Billeje Malaga